UNHCR: «Πλήρες χάος» στα ελληνικά νησιά από τη μετανάστευση
Αθήνα
Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ γιατους πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε σήμερα, Παρασκευή, την Ελλάδα να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά, όπου αποβιβάζονται χιλιάδες μετανάστες.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο, δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, έπειτα από επίσκεψη σε Λέσβο, Κω και Χίο.
«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα» πρόσθεσε.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση» δήλωσε ο Κοστέλ, προσθέτοντας πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση».
«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες» δήλωσε.
Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς.
«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη» πρόσθεσε. Πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε σύσκεψης για το μεταναστευτικό πρόβλημα τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κατάσταση από το υστέρημά της και κάλεσε για άλλη μια φορά την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στα σύνορά της.
Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook