Στον ΟΗΕ το θέμα της Συρίας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει το πρωί της Παρασκευής μια απόφαση η οποία προβλέπει τον σχηματισμό μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει να διακριβώσει ποιοι ευθύνονται για τις πρόσφατες επιθέσεις με χημικά όπλα —με αέριο χλωρίου— στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Για το κείμενο αυτό διεξάγονταν διαπραγματεύσεις επί πολλές εβδομάδες μεταξύ της Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι διέπραξε τις επιθέσεις αυτές, και της Ρωσίας, η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για την ενοχή του συμμάχου της, του συριακού κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για το σχέδιο απόφασης αυτό, το οποίο είχε υποβληθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ τον Ιούλιο από τη διπλωματία των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι πράγματι καταλήξαμε σε μια συμφωνία βάσει της οποίας η απόφαση αυτή θα ψηφιστεί πολύ σύντομα, και θα συμβάλει να αρχίσει μια διαδικασία που θα επιτρέψει να αποδοθούν ευθύνες», δήλωσε ο Κέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λαβρόφ στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στη Μαλαισία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε βάρος εκείνων που διέπραξαν τις επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων.
Η Συρία υποτίθεται ότι έχει καταστρέψει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και επικυρώθηκε με μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.
Όμως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) συμπέρανε ότι, έκτοτε, έχουν διαπραχθεί επιθέσεις με αέριο χλωρίου επανειλημμένα και με τρόπο συστηματικό στον συριακό πόλεμο.
Αρκετοί διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, εκτίμησαν ότι η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης θα γίνει αύριο Παρασκευή, καθώς κανένα κράτος μέλος του ΣΑ δεν πρόβαλε ενστάσεις πριν από την παρέλευση της προθεσμίας για αυτό (σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας).
Το αέριο χλωρίου είναι ένα τοξικό χημικό προϊόν που μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και προκαλεί ασφυξία στα θύματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, βόμβες που περιέχουν αέριο χλωρίου ρίπτονται από ελικόπτερα, τα οποία χρησιμοποιεί μόνο ο συριακός στρατός στη σύρραξη.
Ο «κοινός μηχανισμός έρευνας» θα σχηματισθεί από ειδικούς του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ εντός 20 ημερών από την υιοθέτηση της απόφασης. Η αποστολή θα διαρκέσει για έναν χρόνο και η εντολή του μηχανισμού αυτού μπορεί να παραταθεί, ενώ εντέλλεται να παραδώσει στο Συμβούλιο μια πρώτη έκθεση εντός 90 ημερών από την έναρξη της έρευνας.
Εξάλλου στην αυριανή συνεδρίαση του ΣΑ, αναμένεται να συζητηθεί μια γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για την καταδίκη της χρήσης «βαρελιών με εκρηκτικά», αυτοσχέδιων βομβών οι οποίες σκοτώνουν αδιακρίτως και έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών αμάχων στη Συρία.
Ακόμη αναμένεται να τεθεί στη συζήτηση μια πρόταση εκδήλωσης υποστήριξης στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Ντε Μιστούρα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, όπου ο τετραετής πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 230.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.
Σχόλια Facebook