Τι γίνεται με την ψήφο των Αποδήμων;
Με δήλωσή του στο Real.gr ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης τονίζει τα εξής, αναφορικά με τον εκλογικό Νόμο: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς. Ο εκλογικός νόμος θα άλλαζε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις εξαγγελίες του, θα καθιερώσει την απλή αναλογική συνταγματικά, ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αλλάξει».
Παρά την αφορμή που προκάλεσε τη δήλωση αυτή, καμία μέχρι σήμερα επίσημη τοποθέτηση δεν έχει γίνει (απ΄όσο γνωρίζουμε) από τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την τύχη του αναμενόμενου από τον Απόδημο Ελληνισμό, νομοσχεδίου που θα ορίζει τα της επιστολικής ψήφου “ή άλλου πρόσφορου μέσου”, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, όπου ορίζει:
“…Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.”
Το θέμα της συμμετοχής των εκτός Ελλάδος εκλογέων από τις χώρες διαμονής επικαιροποιείται καθώς το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, φαίνεται κατά τις πληροφορίες να κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου…
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην ενημέρωση των ελληνικής καταγωγής πολιτικών (ΠαΔΕΕ) ο υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Πριμικήρης είχε υποστηρίξει ότι:
Για το θέμα της ψήφου. Εμείς (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε υπέρ της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς (sic) υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι:
- Βασική προϋπόθεση είναι η χώρα υποδοχής να παρέχει το δικαίωμα της προεκλογικής παρουσίασης όλων των απόψεων που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων στην Ελλάδα.
- Προτείνουμε να υπάρχει μία εκλογική Περιφέρεια του Ελληνισμού της Διασποράς, να εκλέγονται μέχρι 15 βουλευτές, ώστε δηλαδή ο αριθμός των Ελλήνων βουλευτών από τη Διασπορά (…) να μην διαφοροποιούν ουσιαστικά την πολιτική πραγματικότητα της χώρας.
- Ζητάμε την αντιπροσώπευση ώστε όλοι οι Έλληνες βουλευτές να μεταφέρουν στην πατρίδα, την Ελλάδα και στην Ελληνική Βουλή τα προβλήματα και τις αγωνίες που έχει ο ελληνισμός της Διασποράς (sic). Αυτό μπορεί να γίνει σε πέντε μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες, μία η Βόρειος Αμερική -ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια- μία να είναι η Ευρώπη, άλλη η Νότιος Αμερική, άλλη η Ασία και η άλλη η Νότιος Αφρική.
- Σε όλες πρέπει να δοθεί το δικαίωμα και της επιστολικής ψήφου.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το θέμα της ψήφου των Αποδήμων το προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
Τι γίνεται, λοιπόν, με την ψήφο των Αποδήμων;
Σχόλια Facebook