Παπανδρέου: Ο Ανδρέας δεν πορεύονταν με πλαστά διλήμματα όπως ο Τσίπρας
“Η απλή μίμηση δεν φέρνει και ταύτιση ουσιαστική” τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας για το αν συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν έναν νέο Ανδρέα Παπανδρέου. “Αναφερόμαστε στην πολύ μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήξερε να μάχεται με σχέδιο για την Ελλάδα και δεν πορεύονταν με πλαστά διλήμματα και τακτικισμούς όπως ο κ. Τσίπρας, που οδηγεί τη χώρα σε συνεχή αδιέξοδα” είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτης”.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην αποτυχία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών να εισέλθει στη βουλή. “Δυστυχώς το σύντομο προεκλογικό διάστημα κυρίως, δεν μας επέτρεψε να είμαστε στη Βουλή και παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε και να παράγουμε πολιτική με κύριο μέλημα τη χώρα μας, που δυστυχώς βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω και της κυβερνητικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ . Η συνέχεια θα μας κρίνει όλους. Εμείς καθημερινά δίνουμε τον αγώνα μας, δεν εφησυχάζουμε, δεν βολευόμαστε όπως εξάλλου πάντοτε κάναμε . Και αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για όσους συμμετέχουμε” λέει μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για δραστηριοποίηση ενός σοσιαλιστικού κόμματος όταν ο χώρος αυτός έχει καταληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που απορρόφησε και τον μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: “Η έκφραση μεγάλου μέρους των πολιτών που ανήκαν μέχρι πριν λίγα χρόνια στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα και των εύκολων ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για σκίσιμο των μνημονίων κλπ. Από το 2010, η τότε αντιπολίτευση, σύσσωμα, αρνούμενη να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, δημιούργησε τον «αντιμνημονιακό» πόλο, εκμεταλλευόμενη την ανέχεια, τη δυσκολία και την αγωνία των πολιτών. Γι’ αυτό και έγιναν ιδιαίτερα ελκυστικοί εκλογικά, μέχρι να έλθουν στην αρχή ο κ. Σαμαράς και κατόπιν ο κ. Τσίπρας στην εξουσία και να φέρουν βαρύτερα μνημόνια και μέτρα για τον πολίτη, αφού δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έξαλλου δεν πιστεύουν”.
“Είναι λοιπόν η ώρα των αποκαλύψεων, η ώρα της αλήθειας για όλους και φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα από τις αλλοπρόσαλλες τακτικές και στρατηγικές του, αποδεικνύει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ικανός να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών της χώρας μας. Αντίθετα βουλιάζει στις αντιφάσεις του και δυστυχώς παρασέρνει και την πατρίδα μας. Υπό την έννοια αυτή, όχι απλώς υπάρχει χώρος αλλά και επιβάλλεται να δώσουμε μέσα από την ωρίμανση των συνθηκών αλλά και των συμπεριφορών μας, την ευκαιρία στους πολίτες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, να εκφραστούν γνήσια και αυθεντικά μέσα από όρους πολιτικής αλήθειας, μέσα από πραγματικά προοδευτικά και όχι ψευδεπίγραφα σχήματα” προσθέτει, επαναλμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση στο χώρο της κεντροαριστεράς. “Αυτό όμως επ’ ουδενί σημαίνει συγκολλήσεις «πεφωτισμένων» προσώπων και τεχνητές ενώσεις” ξεκαθαρίζει.
Για την καταβαράθρωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου τονίζει: “Είναι όμως αντικειμενικά παραδεκτό ότι αναλάβαμε ως χώρος το δύσκολο έργο να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, όταν την παραλάβαμε διαλυμένη και ένα βήμα πριν το γκρεμό. Έπρεπε να μην χρεοκοπήσει και να κερδίσουμε χρόνο για τις απαραίτητες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ο οποίος δυστυχώς δεν μας δόθηκε. Καταφέραμε όμως με πολιτικό κόστος το οποίο αναλάβαμε αποκλειστικά εμείς, να μην καταρρεύσει η Ελλάδα , κάτι που ήταν σαφής επιλογή μας. Το πληρώσαμε και το πληρώνουμε αυτό, γιατί δυστυχώς, μέσα από μια τεράστια παραπληροφόρηση, ταυτιστήκαμε με την ασθένεια κι όχι με τη συνταγή. Πιστεύουμε όμως ότι τα πράγματα στη συνείδηση του πολίτη αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν και τότε θα γίνει και ο δίκαιος επιμερισμός ευθυνών, ο οποίος θα δημιουργήσει και εμπιστοσύνη για το μέλλον”.
“Λειτούργησαν και λειτουργούν καλλιεργημένα στερεότυπα που εξαφανίζουν την αλήθεια. Κι αυτό δεν αποτελεί απλώς για μένα μια συκοφαντία, αλλά διαστρεβλώνει την αλήθεια και αποπροσανατολίζει το δρόμο για τις λύσεις. Γι’ αυτό όσοι τα καλλιέργησαν με πλήρη ιδιοτέλεια και μάλιστα πολύ μεθοδικά, δεν βλάπτουν απλώς ένα κόμμα, μια παράταξη αλλά την ίδια τη χώρα”, συμπληρώνει.
Για την έκφραση: «Λεφτά υπάρχουν»
“Το μεγαλύτερο ίσως στερεότυπο από αυτά που ανέφερα. Δεν έταξα λεφτά και δεν υποσχέθηκα πλούτη. Όρισα, όπως είχα υποχρέωση, τον τρόπο για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του δανεισμού μας. Και διπλά στο «λεφτά υπάρχουν», ανέφερα τι πρέπει να γίνει για να διεκδικήσουμε τον πλούτο και το επίπεδο που μας αξίζει ως χώρα. Από ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, απομονώθηκε και διαστρεβλώθηκε πλήρως το νόημα της πολιτικής μου πρότασης και περιφέρεται ως τρόπαιο από αυτούς κυρίως που κατέστρεψαν τη χώρα”.
“Όταν προσπάθησα με έριξαν”
Ερωτηθείς γιατί εκτιμά πως η δική του πρόθεση για δημοψήφισμα οδήγησε στην παραίτηση του, ενώ η διενέργεια δημοψηφίσματος από τον κ. Τσίπρα, ενίσχυσε τη δημοφιλία του, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει: “Εμείς είμασταν τόσο ξεκάθαροι και στοχευμένοι για το τι θέλουμε να κάνουμε, προφανώς όμως, κάποιοι εταίροι μας δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να μας ανοίξουν τρόπους και διόδους εξόδου από την κρίση. Μάλιστα εμείς μιλούσαμε για δημοψήφισμα, μετά από συμφωνία για ελάφρυνση χρέους ώστε ο ελληνικός λαός να επικυρώσει συγκεκριμένη λύση για την πορεία της χώρας, κάτι που αν γινόταν σίγουρα δεν θα φθάναμε ως εδώ. Δυστυχώς υπήρχαν «πρόθυμοι» και στην κοινοβουλευτική ομάδα τότε του ΠΑΣΟΚ, που επέλεξαν να ρίξουν την κυβέρνηση για τους δικούς τους γνωστούς λόγους, συντασσόμενοι πλήρως με τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και τις μεθοδεύσεις τους”.
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου πιστεύει πως απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις για να ξεπεραστεί η κρίση. Από κει και πέρα η εκφρασμένη λαϊκή βούληση δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. “Οι αυξημένες ανάγκες της περιόδου απαιτούν να επιλέγεται η κυβέρνηση εκείνη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με τάχιστους ρυθμούς προς την ανάπτυξη και την αλλαγή, με εκφρασμένη όμως λαϊκή νομιμοποίηση, γιατί απαιτούνται γενναίες και σχεδιασμένες αποφάσεις τις οποίες θα πρέπει να στηρίξει πρώτα απ’ όλα η κοινωνία”.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θεωρεί πως σήμερα υπάρχουν βάσιμες και ουσιαστικές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού, λόγω του πνεύματος εμπιστοσύνης που φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συνέντευξη του στον «Πολίτη» ο κ. Παπανδρέου καθιστά σαφές ότι το ενδιαφέρον του για τη Κύπρο ήταν πάντοτε γνήσιο, τόσο την περίοδο που υπήρξε υπουργός εξωτερικών αλλά και πρωθυπουργός. Σε σχέση με τη στάση του έναντι του σχεδίου Ανάν το 2004 επισημαίνει πως όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν υποψίες και σκιές οδηγούν στη συσκότιση των πραγμάτων.
Σχόλια Facebook