Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού
Ο Yφυπουργός Eξωτερικών κ. Αμανατίδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη 10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) εξήρε το έργο της, τονίζοντας ότι στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά συγκυρία για τη χώρα ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δώσει τη μάχη για την Ελλάδα είναι οι Έλληνες της Διασποράς (sic) και ιδίως οι πολιτικοί.
Μιλώντας στο Προεδρείο των ελληνικής καταγωγής πολιτικών, υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού με Έλληνες πολιτικούς από όλες τις χώρες, αλλά και γραμματειών με στοχευμένες δράσεις, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των μελών του ελληνικού και κυπριακού κοινοβουλίου!
Τέλος, o κ. Υφυπουργός, αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν ζητήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτα εμείς πρέπει να αποδείξουμε ως Έλληνες ότι εμπιστευόμαστε τη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο π. Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και π. Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κων. Τσιάρας, με τον οποίο τα μέλη του προεδρείου Πα.Δ.Ε.Ε. έχουν αναπτύξει πολυετείς δεσμούς συνεργασίας, επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη περαιτέρω σχεδιασμού και δράσης της Πα.Δ.Ε.Ε. κυρίως σε ζητήματα κοινών ιστορικών αναφορών και δεσμών των Ελλήνων με τους λαούς άλλων χωρών στα κοινοβούλια των οποίων δραστηριοποιούνται τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε.
Από τα ευχολόγια, είπε, πρέπει να περάσουμε πλέον στην πράξη. Πρέπει να βρούμε τις ιστορικές αναφορές που συνδέουν τους Έλληνες με άλλους λαούς και πάνω σ΄αυτές να αναπτύξουμε ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς. Ως παράδειγμα δε, ο κ. Τσιάρας ανέφερε τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας με αφορμή την εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Καλλίπολη, κατά τον Α΄παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι στην απόβαση της Καλλίπολης μεταξύ των 15.000 Αυστραλών και Νεοζηλανδών, πήραν μέρος και 12 ελληνοαυστραλοί: ο δεκανέας Τζακ Μαρκ, ο υποδεκανέας Τζον Ζαβιτσάνος και οι στρατιώτες Πέρσυ Κουκουσάκης, Κώστας Αρώνης, Γιώργος Κρίτον, Ρόμπερτ Κρόκος, Άθα Χάλκας, Λεωνίδας Μανούσου, Γιώργος Πάπας, Πίτερ Ράντος, Ρόι Ραλφ και Αναστάσιος Ρεμπέα. Ο μόνος άτυχος υπήρξε ο 24χρονος μάγειρας Πίτερ Ράντος, που έπεσε στο πεδίο της μάχης.
Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου η Αυστραλία τιμά με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο την επέτειο αυτή, με επίκεντρο την Καλλίπολη. Στη Λήμνο, όπου αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση της Καλλίπολης και πολλοί Αυστραλοί βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή, υπάρχουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και ένα μνημείο για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη.
Ιδιαίτερα την περίοδο όπου στην Αθήνα υπηρέτησε η ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας,Τζένη Μπλούμφιλντ, οι τιμητικές εκδηλώσεις έλαβαν μεγάλη προβολή με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σχόλια Facebook