Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα τουρκικής εισβολής στην Κύπρο 1974
Ρεπορτάζ-Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος
Για την ΡΗΡ
ΑΘΗΝΑ: Χρέος τιμής και εθνικής μνήμης στους αγωνιστές Έλληνες και Ελληνοκυπρίους αλλά και αγνοούμενους που έπεσαν θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατά τον μαύρο Ιούλιο του 1974 ήταν το μνημόσυνο που τελέστηκε σήμερα 19 Ιουλίου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης. Το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974, διοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων, η Κυπριακή Πρεσβεία και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αξιοτ. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος.
«Η απόδοση τιμών σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της Δημοκρατίας αποτελεί οφειλόμενο χρέος και ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς τους προς της πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρέσβης στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης του ελληνισμού οφείλουμε αυτή την τιμή στους νεκρούς μάρτυρες και ήρωες μας, που αντιστάθηκαν στο εγκληματικό, αντεθνικό και άφρον πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή».
«Η παγκόσμια κοινότητα με εκπρόσωπο τον ΟΗΕ, αλλά και οι πρόσφυγες είναι πάντα μαζί μας, παρακολουθούν το δράμα μας και συμπάσχουν μαζί μας» συνέχισε λέγοντας ότι μετά από 41 χρόνια με νεκρούς, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, λεηλασίες, στρατούς κατοχής και κατεχόμενα πατρογονικά εδάφη, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει, ούτε να ξεγράψει, ούτε να συνηθίσει την οδυνηρή καθημερινότητα που ζούμε στο διχοτομημένο νησί της Κύπρου. Ξένα συμφέροντα και επεμβάσεις περιέπλεξαν το Κυπριακό ζήτημα και το μετέβαλαν από καθαρή υπόθεση σεβασμού και εφαρμογής των διεθνώς αποδεκτών βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντικείμενο παντοίων συναλλαγών», συνέχισε ο κ. Κενεβέζος, λέγοντας με έμφαση ότι «εμείς επιθυμούμε ειρηνική και δίκαιη λύση του προβλήματος μας για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους. Αλλά η λύση εδράζεται και στερεώνεται μόνο πάνω σε δημοκρατικές αρχές και η δικαιοσύνη εμπεδώνεται μόνο με το σεβασμό των αρχών και θεσμών του Διεθνούς Δικαίου».
Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα, τιμούμε τη φετινή επέτειο των μαύρων αποφράδων ημερών του 1974, μεσούσης της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία μας. Μιας κρίσης που άρχισε ως οικονομική αλλά μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε κοινωνική, πολιτική, εθνική. Μιας κρίσης που καταδυναστεύει τον λαό με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στο εθνικό μας θέμα».
Ο κ. Κυρ. Κενεβέζος ολοκλήρωσε με κάλεσμα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα να συγχρονίσουν το βηματισμό τους με την Ιστορία και να «αγωνιστούμε, για την τιμή μας και την αξιοπρέπεια μας, για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται».
Στο μνημόσυνο παρέστησαν εκπρόσωποι της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, η Σοφία Βούλτεψη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Άννα Παπαδημηρίου-Τσάτσου, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου. Επίσης παρέστησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΟΚΟΕ Λοΐζος Λοΐζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Λεωνίδας Μασοστασής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Αντιστράτηγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος το μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ‘’ΕΛΔΥΚ 1974’’ κ. Χρήστος Γραμμένος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κομάντος ΄74» Αφάλης Παναγιώτης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου Κώστας Ανεμάς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και κυπριακών και ελληνικών κομμάτων, Κύπριοι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών και πλήθος κόσμου.
Την τέλεση του μνημόσυνου ακολούθησε πορεία προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.
Σχόλια Facebook