Αντιμέτωπος με την εσωκομματική ανταρσία ο Αλέξης Τσίπρας
Αποφασισμένος να λάβει αυστηρές και σκληρές αποφάσεις, φέρεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το μεγάλο ρήγμα που δημιούργησαν στην Κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ οι 39, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκδηλώσαντες τη διαφωνία τους για την Συμφωνία, βουλευτές του κόμματος.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσαμε.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με non paper του Μαξίμου “άστραψε και βρόντηξε” κατά των διαφωνούντων βουλευτών, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν στήριξαν την κυβέρνηση, όπως εκείνοι διαμήνυαν παρά το ΟΧΙ τους και πως η στάση τους έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μία κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.
Σε σκληρούς τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως είναι αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό 300 αντιπροσώπων.
Με αυτό ακριβώς φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει ουσιαστικά πως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εάν συμβεί αυτό τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ορθάνοιχτα με πιθανότερο σενάριο τις πρόωρες εκλογές.
«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη.
Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.
Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.
Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».
Ωστόσο, ένα άλλο μεγάλο αγκάθι που έχει επίσης να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής που επίσης ψήφισε “όχι” για να …στηρίξει (!) όπως είπε τον Πρωθυπουργό, υποχρεώθηκε το βράδυ της ψηφοφορίας να κατεβεί από την έδρα της υπό τις αποδοκιμασίες πολλών βουλευτών.
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσχερής ο χειρισμός του θέματος της Προέδρου της Βουλής καθώς αυτή έχει επιτύχει να συγκεντρώσει διακομματικές επικρίσεις με τους “ανεκτικότερους” απλώς να μην αποδοκιμάζουν τις πρακτικές της. Ίσως μάλιστα, εάν δυο-τρεις φορές δημοσίως ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν δεν είχε υπερασπισθεί τις πρακτικές της, να είχε ήδη κινήσει τα νήματα για την απομάκρυνσή της.
Πάντως το όλο θέμα της “γραμμής” μέσα στην γραμμή του κόμματος δεν θα λυθεί εύκολα καθώς η αριστερή πλατφόρμα φαίνεται να έχει τον έλεγχο των κομματικών οργανώσεων, ασκώντας έντονη επιρροή στο εργατικό κίνημα.
Σχόλια Facebook