Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός επισημαίνει ο ΕΟΤ
Αθήνα.- Ο Ελληνικός Τουρισμός, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες της περιόδου, επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, τόσο στο επίπεδο των αφίξεων όσο και στο επίπεδο των εσόδων, εξέλιξη ευεργετική για την οικονομία της Χώρας που τόσο το χρειάζεται.
Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΤ και υπογραμμίζει ότι «οι αφίξεις εμφανίζουν σημαντική άνοδο, σχεδόν 7% στο σύνολο της χώρας, γεγονός πρωτοφανές αν συνεκτιμηθεί ότι το 2015 ακολουθεί δύο χρονιές ιστορικών ρεκόρ για τον Ελληνικό Τουρισμό».
Φορείς των tour operators του εξωτερικού, πχ η γερμανική DRV, τονίζει ο ΕΟΤ, επιβεβαιώνουν ότι δεν καταγράφεται πρόβλημα ακυρώσεων στα προγραμματισμένα ταξίδια, κατά τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, παρατηρείται υστέρηση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Οπως παρατηρεί ο ΕΟΤ, το γεγονός αυτό είναι αναστρέψιμο και εφ´ όσον επιστρέψουμε σύντομα στους κανονικούς ρυθμούς, είναι εύλογη η πρόβλεψη ότι το 2015 θα κλείσει, για 3η χρονιά, με θετικό πρόσημο.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, παράλληλα με τους παράγοντες του Ελληνικού Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ο ΕΟΤ αναφέρει, ότι εργάζονται καθημερινά και συστηματικά όλοι οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες .
Μόνο ως παραδείγματα: η ΑΒΤΑ (Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Μεγάλης Βρετανίας) επέλεξε την Πελοπόννησο για τη μεγάλη ετήσια συνάντηση 600 και πλέον μελών της τον Οκτώβριο 2015, η TUI μόλις ολοκλήρωσε την παρουσίαση του νέου της προγράμματος στην Κρήτη παρουσία 100 και πλέον Γερμανών δημοσιογράφων, η USTOA (Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ΗΠΑ) δηλώνει δημόσια την εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει τον Ελληνικό Τουρισμό.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα δημοσιεύματα εμβληματικών ΜΜΕ τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ όπως το CNN, TELEGRAPH, USA TODAY, BLOOMBERG, GUARDIAN, καθώς και κλαδικά έντυπα μεγάλης επιρροής όπως το FW, όπου τονίζουν ότι η τάση της τουριστικής κίνησης παραμένει σταθερή, ότι οι τουρίστες απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα ή ότι ο Τουρισμός θωρακίστηκε από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης, ενθαρρύνοντας έτσι τους τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Η ανησυχία, λόγω των πολιτικών εκκρεμοτήτων, είναι κατανοητή, σημειώνει ο ΕΟΤ.
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις, όμως, επί της βάσεως μη εξακριβωμένων πληροφοριών, οδηγούν, αφ´ ενός στην αναπαραγωγή μίας ανακριβούς εικόνας που δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και που τραυματίζει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας και αφ΄ ετέρου αποθαρρύνει τους διεθνείς μας εταίρους στην καθημερινή προσπάθειά τους για τη διατήρηση του θετικού προσήμου στα μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού», υπογραμμίζει ο ΕΟΤ.
Αύξηση 45,6 στις αφίξεις α΄ τριμήνου
Αύξηση 45,6% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (81,7%), παρουσίασαν αύξηση 51,8%, ενώ στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη αύξηση 70,6%. Σημαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από τη Βουλγαρία (154,4%), την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (32,6%), τη Ρουμανία (95,8%), την Ιταλία (105,1%), τη Γερμανία (35,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (37,7%) και τη Γαλλία (94,2%). Σημαντική μείωση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από τη Ρωσία (66,9%) και την Κύπρο (13,8%).
Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική (57,1%)- με αύξηση αφίξεων από τις ΗΠΑ (49,7%)- και από την Ασία (16,8%)- με αύξηση αφίξεων από την Τουρκία (28,3%).
Άνοδος 6,7% στις αεροπορικές αφίξεις το α’ εξάμηνο
Ανοδικά κινήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος, όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των βασικότερων αεροδρομίων της χώρας, το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +6,7% στο σύνολο της χώρας (ή +1% αν δεν υπολογιστεί η Αθήνα), όσον αφορά στις αφίξεις¨, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδέσμου.
Ειδικότερα, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη τον Ιούνιο υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο αφίξεων της χώρας με +25%, +10,9% και +20% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Θεσσαλονίκη εμφάνισε οριακά θετικό πρόσημο, ενώ Δωδεκάνησα και Κρήτη κινήθηκαν αρνητικά.
¨Όσον αφορά στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μια απότομη μείωση 30%-40% η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται περί το -20%¨, αναφέρει ο ΣΕΤΕ.
Ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει, πάντα σύμφωνα μα την ανακοίνωση, την προσπάθεια όλων των εργαζομένων και επιχειρηματιών του τουρισμού, των Τour Operators και αεροπορικών εταιρειών, οι οποίοι συνεχίζουν, όπως σημειώνεται, να υλοποιούν τα προγράμματά τους κανονικά, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορικού κόσμου, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας να περάσουν ανεπηρέαστα και με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών τις διακοπές τους.
“Αυτό αποτελεί και την καλύτερη προβολή και εγγύηση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού” τονίζει ο ΣΕΤΕ.
“Εφόσον υπογραφεί άμεσα συμφωνία, ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αναστρέψει την κατάσταση, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να στηρίξει αποφασιστικά την απασχόληση και την οικονομία της χώρας”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Πηγή:Greeknewsonline.com
Σχόλια Facebook