Συμφώνησαν στα βασικά οι αρχηγοί
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Οι προσεχείς ώρες θα αποδείξουν εάν η λαϊκή ρύση «κάλιο αργά παρά ποτέ» είναι αρκετή για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο που συσσώρευσε προβλήματα, ελλείμματα και αρνητικές εντυπώσεις στους εταίρους, εξαιτίας της μη πραγματοποίησης μήνες νωρίτερα ενός Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έγινε σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα μία κοινή –πλην ΚΚΕ- εξουσιοδότηση των πολιτικών αρχηγών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να διαπραγματευτεί αύριο συμφωνία με τους εταίρους. Το κείμενο που συμφωνήθηκε καταγράφει την κοινή θέση όλων των αρχηγών για λύση εντός ευρωζώνης, ενώ έχει αναφορά και στο θέμα του χρέους.
Οι ελληνικές προτάσεις αποτυπώνονται σε κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, το οποίο καταγράφει τα επόμενα βήματα, αλλά και τα αιτήματα της Αθήνας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ειδική αναφορά γίνεται προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον ELA προκειμένου άμεσα να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις ελληνικές Τράπεζες και να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά.
Το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών διήρκεσε επτά ώρες Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μετά τη συντριπτική επικράτηση του “Όχι” στο δημοψήφισμα, αλλά και την τηλεφωνική προτροπή του Γάλλου Προέδρου κ. Ολάντ να μεταβεί ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες, «έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αρχηγών».
Αμέσως μετά την έξοδό τους από το προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις, βασικός πυρήνας των οποίων ήταν:
– Μεϊμαράκης: Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό! Χάσαμε χρόνο!
– Θεοδωράκης: Δεν θα δοθούν τα επίσημα πρακτικά στην δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός
– Καμμένος: Η συμφωνία είναι μονόδρομος – Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα
– Κουτσούμπας: Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει μνημόνια
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν ώστε να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση.
Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ενώ υπήρξε διακοπή για να συνομιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα, με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν.
Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν να παρουσιαστεί αύριο η νεα ελληνική πρόταση. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός και με τον Μάριο Ντράγκι.
Τον… απολογισμό του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έκανε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην δήλωσή του: “Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό“.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεϊμαράκης:
Ωστόσο, πρόσθεσε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συμβάλλουν στο να ξαναβρεθεί η ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να φέρει την συμφωνία, «που πρέπει να τύχει αποδοχής», εφόσον φέρει τα χαρακτηριστικά που συμφωνήσαμε, όπως είπε.
Θα κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει, για να υποστηριχθεί η συμφωνία, την οποία ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φέρει σε 48 ώρες, κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Καμμένος:
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε πως «είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα» προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας.
«Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία και απέδειξε πως δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται» επανέλαβε ο κ. Καμμένος, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «η επόμενη μέρα της μεταπολίτευσης».
«Δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και εκ μέρους του μεγαλύτερου μέλους της αντιπολίτευσης. Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
» Η λύση είναι μονόδρομος. Ο πρωθυπουργός έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευτεί τόσο για την αποκατάσταση της ρευστότητας όσο και για ένα αναπτυξιακό πακέτο.
Ο κ. Καμμένος κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που επικρατεί στους Ευρωπαίους εταίρους απάντησε πως «δεν μπορούν να κάνουν πίσω».
Σημειώνεται ότι το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών δεν υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Γεννηματά:
Στην εξεύρεση λυτρωτικής λύσης κάλεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων γίνεται στο και πέντε με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, με τη χώρα στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία, με την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις, ανέφερε η κ. Γεννηματά.
«Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα -όπως είχαμε ζητήσει-, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει» σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε.
Σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η εξεύρεση λύσης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ζήτησε να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και κάλεσε να βρεθεί «λυτρωτική λύση» χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, χωρίς δεύτερες σκέψεις, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη.
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε.
Κουτσούμπας:
“Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, μετά και το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού.
Εκφράσαμε ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με μια πολιτική που οδηγεί συνεχώς και μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαό, για το λαϊκό εισόδημα, για την πορεία της χώρας, για την πορεία του λαού μας συνολικότερα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χτες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης, που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση.
Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά».
Δημοσιογράφος: Γραμματέα, λύση εκτός ευρώ;
«Όχι. Ξεκαθαρίσαμε το εξής ζήτημα ότι η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές: Είτε να υπογράψουν, όπως φαίνεται και όπως δρομολογείται -θα τα δούμε βέβαια τις επόμενες μέρες- μια επώδυνη συμφωνία, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα – νέο μνημόνιο ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας, με grexit, με έξοδο από το ευρώ ή με διπλό νόμισμα ή με οτιδήποτε άλλο. Αυτό κυρίως το λένε οι «εταίροι», δεν το λένε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τα πολιτικά κόμματα, το λένε οι «εταίροι». Άρα λοιπόν ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι και οι δυο αυτές εκδοχές είτε δηλαδή συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε grexit ή οτιδήποτε άλλο θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.
Η ρήξη με την ΕΕ, το «κεφαλαίο» και την εξουσία τους προϋποθέτει μια συνολικά άλλη στρατηγική, προϋποθέτει εργατική – λαϊκή εξουσία, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία και να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση, σε αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό συνιστά μια ολοκληρωμένη συνολικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και δεν σχετίζεται με τις διάφορες απόψεις που θα οδηγήσουν σε νέα φτωχοποίηση το λαό μας. Και εννοώ απόψεις που υπάρχουν και σε άλλα κόμματα, μειοψηφικές αυτή τη στιγμή, όπως είναι το κυβερνών κόμμα για έξοδο μόνο από το νόμισμα».
Θεοδωράκης:
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ευθύνη για συμφωνία για πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για αυτά που συνέβησαν και πώς πρέπει να προχωρήσουμε Πρέπει να διαψεύσουμε ότι η ΕΕ μπορεί να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες.
Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές και να έχουμε ευτυχή κατάληξη τις επόμενες ώρες. Πρότεινε και οι αρχηγοί το δέχτηκαν, να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα πρακτικά μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός, η απομαγνητοφώνηση θα δοθεί αφού η χώρα θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ο κ. Τσίπρας μας είπε πολλές από τις προτάσεις που θα κάνει. Εμείς κάναμε παρατηρήσεις τις σημείωσε. Η ευθύνη είναι του πρωθυπουργού. Αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Θα είμαστε πολιτικοί αρχηγοί χρήσιμοι αλλά όχι ευχάριστοι.
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι αυτοί που θα κάνουν αυτή τη διαπραγμάτευση να είναι πρόσωπα που κινούνται σε λογική συνεννόηση, Τέλος, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν οι Έλληνες η ερμηνεία μας είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη αλλά λύση και συνεννόηση στην ΕΕ.
Σχόλια Facebook