Με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα
Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος (GR–IAIE)
Φωτογραφία: Michele Kahn (USA–IAIE)
*Χορηγός επικοινωνίας: PanHellenicPost.com
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με ένα θερμό «διαπολιτισμικό» χειροκρότημα από τους συνέδρους που ήρθαν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα από 25 χώρες όλου του κόσμου έκλεισε πανηγυρικά τις εργασίες του με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης «Πολιτισμική Ετερότητα, Ισότητα και Κοινωνική Ένταξη: Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα και στο μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2015).
«Το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης φέτος της Διεθνούς Ένωσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (International Association for Intercultural Education -IAIE) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), της Ελληνικής Ένωσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΕΕΔΕ) και του Παρατηρητηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης», μας ανέφερε ο αναπλ. Καθηγητής Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γεώργιος Νικολάου.
«Οι κύριες θεματικές ενότητες του διεθνούς συνεδρίου μας που πραγματοποιήθηκε αρχικά με βιωματικά εργαστήρια (workshops) στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια σε παράλληλες συνεδριάσεις με επίσημη γλώσσα την αγγλική στις αίθουσες εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Grand Serai” Ιωαννίνων ήταν: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Πολυπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαφορετικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο – Διαπολιτισμική Μάθηση και Ηγεσία σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα – Ζητήματα υπηκοότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης – Ξενοφοβία, θρησκείες, ετερότητα, συγκρούσεις – Διαπολιτισμική και Πολυπολιτισμική Εκπαίδευση: Η ελληνική εμπειρία (παρουσιάσεις στην ελληνική γλώσσα)», κατέληξε ο κ. Νικολάου.
Ο κ. Fred Carlo Anderson καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας και ειδικός επιστήμονας σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική διοίκηση και τη σχολική ηγεσία, μας μετέφερε την πολυπολιτισμική εμπειρία από τη χώρα του και μας τόνισε τις καλές πρακτικές που προτείνει για την εφαρμογή αυτού του διδακτικού μοντέλου για τη διαχείριση των συγκρούσεων στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Καθώς μας αποχαιρέτησε ενθουσιασμένος από τη γνωριμία με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς αλλά και το γόνιμο επιστημονικό προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο διεθνές συνέδριο σημείωσε με έμφαση: «Δεν φανταζόμουν ότι στην Ήπειρο θα συναντούσα τόσα όμορφα τοπία και φυσικό περιβάλλον που μοιάζει με αυτό της πατρίδας μου, αλλά και νέους επιστήμονες που επιθυμούν να υιοθετήσουν σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της αναδυόμενης κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολυπολιτισμικής πραγματικότητας».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλές παρουσιάσεις εισηγητών ήταν αφιερωμένες στο σύγχρονο θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας τόσο σε αλλοδαπούς μαθητές στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, όσο και για την παιδεία των ομογενών στο εξωτερικό, η οποία έχει σαφή στοιχεία διαπολιτισμικής αγωγής και ψυχολογίας στις χώρες υποδοχής των Ελλήνων μαθητών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας στη διασπορά.
Ανάμεσα στις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στο χώρο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ξεχωρίσαμε την Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) κα Νεκταρία Παλαιολόγου που συνέβαλε αθόρυβα και αποτελεσματικά στη διοργάνωση του συνεδρίου ως συμπρόεδρος.
Η καθ. Νεκταρία Παλαιολόγου αφού εισηγήθηκε στο συνέδριο το ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο θέμα «Η πολιτισμική ετερότητα και η εκπαιδευτική πολιτική στο πλαίσιο του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου (2010-2015) και μας ανέφερε ότι « ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εκπαιδευτικής πολιτικής από το Υπουργείο Παιδείας με σαφείς διαπολιτισμικούς στόχους αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη διαπραγμάτευση πολλών ζητημάτων, τη συνεργασία πολλών φορέων σε διαφορετικά επίπεδα και επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση γλωσσικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, ψυχολογικών, και δημογραφικών παραγόντων. Η εκπαιδευτική πολιτική επίσης, είναι στενά συνδεδεμένη με τον αναμενόμενο ρόλο των πολιτιστικά διαφοροποιημένων ομάδων στο κοινωνικό γίγνεσθαι».
«Γενικά, η πλειοψηφία των ελληνικών Δημοτικών Σχολείων καλείται να προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, χωρίς τα απαραίτητα υποστηρικτικά μέσα που θα διευκόλυναν τους εκπαιδευτικούς. Είναι αναγκαίο για την πρόοδο των μαθητών και των κοινοτήτων που ανήκουν, όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, να εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες διαχείρισης της διαφορετικότητάς τους. Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού τρόπου εκπαίδευσης αυτών των μαθητών απαιτεί αφενός την πλήρη κατανόηση προσφορότερων τρόπων και εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων, στρατηγικών και αναλυτικών προγραμμάτων και αφετέρου μια προσεκτική εκτίμηση των εκπαιδευτικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αυτές των μαθητών», κατέληξε η κα Παλαιολόγου, αφού δεν παρέλειψε να μας προσκαλέσει στο επόμενο συνέδριο της ΙΑΙΕ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Βουδαπέστη.
Σχόλια Facebook