Το Ν/Σ για το ΣΑΕ σε διαβούλευση το φθινόπωρο και στη Βουλή τον Ιανουάριο
Ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς από τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινο στη συνεδρίαση της 24/06/2015
Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς συνεδρίασε στις 24/06/2015 για την ενημέρωση των μελών της, από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλη Κόκκινο για θέματα της αρμοδιότητας της ΓΓΑΕ.
Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος αναφέρθηκε στους στόχους της ΓΓΑΕ καθώς και στα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις επισκέψεις του στις εστίες της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, στην Ιταλία και στην Γερμανία.
Ο σκοπός των επισκέψεων αυτών ήταν η άμεση επαφή με την Ομογένεια, η συζήτηση για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, οι προβληματισμοί περί ριζικής αναμόρφωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και η σε βάθος ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν την Ομογένεια.
Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, οι οποίοι κυρίως εδράζονται στην διαπιστωμένη ανάγκη ανάταξης του ηθικού του Ελληνισμού, υπό το φως της κρίσης, αλλά και στην ανάγκη κατοχύρωσης του επιτελικού ρόλου της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού ως ενδιάμεσου φορέα, αφ’ ενός για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Διασποράς και, αφ’ ετέρου, ως ουσιαστικού συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και των αποδήμων.
Δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα δοθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2016.
Διευκρίνισε όσον αφορά στη νέα φιλοσοφία του ΣΑΕ, ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, ανεξάρτητο και αυτοσυντηρούμενο. “Θα είναι μια ανεξάρτητη, διεκδικητική φωνή των Ελλήνων της Διασποράς, και προς τα έξω και προς τα μέσα, η οποία θα ενισχύει τις φωνές όλων που θα διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων της Διασποράς”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν υπάρχει, ούτε στο ελάχιστο, πρόθεση πολιτικού ελέγχου του ΣΑΕ.
Στην κατεύθυνση της εκπροσώπησης της φωνής της Ομογένειας, συμπλήρωσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ικανοποιηθεί και το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Διασποράς για την ψήφο των Ομογενών.
Αναφερόμενος στον νέο ρόλο που φιλοδοξεί να έχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Κόκκινος είπε πως αυτός θα πρέπει να είναι του ενδιάμεσου, του συνδετικού κρίκου των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, καθώς και “ο ρόλος του εμψυχωτή, της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των Ελλήνων της Διασποράς, για να
μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο που θα πρέπει να παίζουν έξω από τις χώρες όπου ζουν προς τις κυβερνήσεις, για να μπορέσουν να προάγουν τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό”.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πολιτική της Γενικής Γραμματείας, επεσήμανε ότι στόχος είναι “να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν, να το μαζέψουμε, να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό και να δώσουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων, καταρχάς στις κοινωνίες που ζουν, από την κοινωνία τους, τη γειτονιά τους, μετά λίγο παραπάνω τον δήμο και την κοινότητά τους, την περιφέρειά τους, στα τοπικά τους συμβούλια και μετά τα κρατίδιά τους και μετά την ίδια τη Βουλή τους, το κράτος τους, να συμμετέχουν”.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που θα επιδιώξει η ΓΓΑΕ στο άμεσο μέλλον, τόνισε ότι η ΓΓΑΕ δεν θα μπορέσει να επιτελέσει και να επικοινωνήσει το εθνικό της έργο, αν δεν συνεργασθεί με την Φωνή της Ελλάδας και με την Δορυφορική ΕΡΤ. Κατά συνέπεια, είναι εντελώς αναγκαία η λειτουργία της Φωνής της Ελλάδας, η εκπομπή στα Βραχέα προς όφελος όλων των Αποδήμων και ιδιαίτερα των Ελλήνων ναυτικών, καθώς και η λειτουργία της Δορυφορικής ΕΡΤ, η οποία πρέπει να εκπέμπει και στην Αγγλική γλώσσα.
Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, αναφέρθηκε και στην δραστηριοποίηση της ΓΓΑΕ στον τομέα της φιλοξενίας οικογενειών της Ελληνικής Διασποράς, από περιοχές όπου δοκιμάζεται σκληρά ο Ελληνισμός. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση των κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ στην Μαλεσίνα Φθιώτιδας και θα ακολουθήσει η σχετική αποκατάσταση των κατασκηνώσεων στην Επανομή στο Νομό Θεσσαλονίκης. Τα προγράμματα φιλοξενίας θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι και τούτο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΓΓΑΕ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Γενικός Διευθυντής στην ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. “Πρέπει να διατηρήσουμε την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση παντού και πρέπει να την ενισχύσουμε όσο και όπως μπορούμε. Σε κάθε γωνιά της γης” επεσήμανε. Βασικοί τρόποι για την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, είναι ο Ελληνικός πολιτισμός και η επιμόρφωση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ελληνικό λύκειο καθώς και η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση πρέπει να διατηρηθεί ως έχει. Ήδη, μετά από παρέμβαση της ΓΓΑΕ στο Υπουργείο Παιδείας, μειώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής στο Λύκειο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από πέντε στα τρία χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού νεο-μετακινούμενων στη Γερμανία.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης με τομέα ευθύνης τον Πολιτισμό, διευκρίνισε ότι η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνοφωνία και η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες, είναι μια αποστολή εθνική. Επεσήμανε ότι το πρώτο θέμα που θέτουν παντού οι Έλληνες της Διασποράς είναι η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
Σχετικά με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας υπήρξε δέσμευση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής
Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρη Πλευράκη για την πρόταση, από Ελληνικής πλευράς, μίας ημερομηνίας που θα γίνει αποδεκτή από όλους τους λαούς της γης, διότι θα σηματοδοτεί αναμφίβολα την αξία του Ελληνικού πολιτισμού. Ο κ. Δημ. Πλευράκης τόνισε ότι ο Ελληνικός πολιτισμός δεν αντλεί την αξία του από την αναγνώριση οποιουδήποτε ξένου φορέα και δεσμεύθηκε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας θα είναι στο αντίστοιχο επίπεδο των άλλων πέντε χωρών, οι οποίες έχουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιερώσει επίσημη ημέρα για την γλώσσα τους και οι γλώσσες τους είναι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών .
Ο κ. Πλευράκης σημείωσε ότι η πρόταση για καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας έχει ήδη κατοχυρωθεί από αυτές τις πέντε χώρες. Συγκεκριμένα η Ισπανία έχει παγκόσμια καθιερώσει ως ημέρα Ισπανοφωνίας την ημέρα που ο Κολόμβος ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο και κατά συνέπεια τότε ξεκίνησε παγκόσμια η Ισπανοφωνία, η Αγγλία έχει αντιστοίχως την ημέρα θανάτου του Σαίξπηρ, η Γαλλία την ημέρα ίδρυσης του ομίλου για την Γαλλοφωνία, η Ρωσσία την ημέρα γέννησης του φιλέλληνα Ρώσσου ποιητή Πούσκιν και η Κίνα την ημέρα που η αρχαία θεότητα έδωσε την πρώτη γραμματοσειρά στην αρχαία Κίνα.
Αναφορά έγινε από τον κ. Κόκκινο και στην συμμετοχή της ΓΓΑΕ στη συνδιάσκεψη, υπό την αιγίδα της εξάμηνης Προεδρίας της Λετονίας, με θέμα «How to Ιmprove Intra – European Mobility and Circular Migration? Fostering Diaspora Engagement», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Μαίου 2015, στη Ρίγα της Λετονίας και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λετονίας. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, διεκδίκησε στη συνδιάσκεψη και πέτυχε την αφαίρεση από τα κείμενα των πορισμάτων της συνδιάσκεψης του όρου ex patriot και του όρου immigrant (μετανάστης) για τον ορισμό του μετακινούμενου εντός της ΕΕ Ευρωπαίου πολίτη, κρίνοντας ότι η χρήση του δεν συμβιβάζεται πολιτικά με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού εντός των ορίων της υπάρχουν μόνον ελεύθερα μετακινούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ ενέχει τον κίνδυνο σταδιακής αποξένωσης του μετακινούμενου Ευρωπαίου από τη χώρα καταγωγής του. Η ΓΓΑΕ πέτυχε την σαφή και ρητή επιβεβαίωση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως θεμελιώδους ελευθερίας του κοινοτικού δικαίου, καθώς και ως κύριου συστατικού της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Σε σχέση με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν εκτός Ελλάδας, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος αναφέρθηκε στην κατάργηση των ΚΕΠ των Αποδήμων, την οποία χαρακτήρισε “εγκληματική” και τόνισε την ανάγκη να ξανανοίξουν. Στην κατεύθυνση αυτή, ενέταξε τη δημιουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Απόδημου στη Γενική Γραμματεία, αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα με ΚΕΠ στον Δήμο Ρόδου, το οποίο θα ασχολείται με τους Απόδημους ολόκληρο το καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, στόχος είναι να δημιουργηθούν ανάλογα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο πιλοτικό πρόγραμμα, συνέχισε, θα λειτουργήσει για ένα μήνα και στο Γενικό Προξενείο στο Ντύσσελντορφ και “αν δουλέψει καλά, θα πάει σε όλα τα Προξενεία και σε όλες τις Πρεσβείες, ούτως ώστε να εξυπηρετείται ο Απόδημος Έλληνας”.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή, εκτίμησε ο κ. Κόκκινος, μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, επιλύοντας προβλήματα της καθημερινότητας. “Έτσι θα
λυθούν προβλήματα για τα οποία σήμερα παραπονιούνται: παίρνουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνουν” τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορά έγινε από τον κ. Κόκκινο για το θέμα των επενδύσεων και στην ανάγκη αξιοποίησης της τεχνογνωσίας, που προσφέρεται από τους Επιστημονικούς Συλλόγους των Ομογενών και τα Επιμελητήρια.
Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και οι προσπάθειες για το θέμα του εξορθολογισμού της φορολόγησης των Ομογενών. Ήδη προωθήθηκε σχετική λύση για το μέγιστο πρόβλημα των τεκμηρίων διαβίωσης, που είχε σαν αποτέλεσμα με ένα ευρώ κατάθεση να φορολογείται ο ομογενής με 1.700 ευρώ ετησίως. Μετά από αίτημα της ΓΓΑΕ στην αρμόδια Υπουργό κ. Νάντια Βαλαβάνη, η σχετική ρύθμιση για την κατάργηση αυτού του άδικου μέτρου, εντάχθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή.
Σχόλια Facebook