Τουσκ: The game is over – Τσίπρας: 1,5 εκ. άνεργοι δεν είναι παιχνίδι
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
ΣΧΟΛΙΟ:
Τη χειρότερη τροπή φαίνεται να παίρνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς η αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος με τους “θεσμούς” μοιάζει να οδηγεί τα πράγματα σε ακραία όρια, από τα οποία πολύ πιθανόν είναι ότι κανείς δεν θα βγει κερδισμένος.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, χθες στις Βρυξέλλες, μπορεί να είχε ως βασικά θέματα το μεταναστευτικό και την Βρετανία, ωστόσο, το προηγηθέν ναυάγιο στις συνομιλίες Αθήνας-“θεσμών” και η αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από ένα κείμενο συμφωνίας, έφεραν το ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι, χωρίς να υπάρξει σύγκλιση. Πλέον όλα μεταφέρονται για το Eurogroup του Σαββάτου καθώς εκπνέει και η προθεσμία του Προγράμματος που λήγει την 30η Ιουνίου 2015.
Σχετικά με το τι ειπώθηκε μέσα στη σύνοδο κορυφής, υπάρχουν μόνον οι διαρροές του Μαξίμου χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης. Έτσι έχουμε την Version της ηρωϊκής στάσης του κ. Τσίπρα στην “επίθεση” που δέχθηκε από τον πρόεδρο του συμβουλίου κορυφής κ. Τουσκ στον οποία αποδίδεται και η κορύφωση του επεισοδίου με την χαρακτηριστική αγγλική φράση: «The game is over».
Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του απάντησε ότι «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και ζουν μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι». Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη στον κ. Τουσκ: «Να μην υποτιμά που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένους» και του είπε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Τούσκ φέρεται να επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ότι έχουν πλέον εξαντληθεί όλα τα χρονικά περιθώρια και πως “το Σάββατο πρέπει να καταλήξετε σε συμφωνία με βάση τις θέσεις των θεσμών”. “Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, είπε. Το παιχνίδι τελείωσε”.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής της ΕΕ ότι οι προτάσεις των Θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ και του επισήμανε ότι «Το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».
«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποιήσεις Ταμείων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, ενώ, δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση από τον Οκτώβριο. Για να προσθέσει πως «ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».
Ωστόσο δεν ήταν μόνον ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής που είχε επικριτικά σχόλια για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, την οποία θεωρεί φιλική ο κ. Τσίπρας, έσπευσε, σύμφωνα με το Reuters, να τονίσει σε δηλώσεις της στη Σύνοδο του ΕΛΚ. «Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» και πρόσθεσε ότι «Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».
Πηγές της αντιπολίτευσης στην Αθήνα έκαναν λόγο για “κακούς χειρισμούς” από την ελληνική κυβέρνηση, χειρισμοί οι οποίοι, όπως υποστήριζαν, ήταν εξόφθαλμα προκλητικοί, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν τις πιο ακραίες τάσεις στην Ευρώπη, γεγονός που καθόλου βοήθησε στη δημιουργία κλίματος κατανόησης των ελληνικών θέσεων και συνεργασίας.
“Οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού δεν κατάλαβαν πως λειτουργούν οι θεσμοί” έλεγαν στην ΡΗΡ πολιτικοί παρατηρητές και πρόσθεταν ότι “το ΔΝΤ που συγκεντρώνει τα βέλη του πρωθυπουργού, είναι μέσα στους θεσμούς για να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία. Και η εξυγίανση δεν γίνεται με φόρους, αλλά με μείωση των κρατικών δαπανών, αναδιαρθρώσεις, αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη.
Ένα άλλο θέμα στο οποίο δεν συμβούλεψαν σωστά τον κ. Τσίπρα, είναι ότι στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν συμπεριελήφθη η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. “Από τη στιγμή που δεν υπήρξε το θέμα στην συμφωνία, δεν μπορείς να το θέσεις εκ των υστέρων ούτε να το ανεβάσεις στην ατζέντα των συζητήσεων σε επίπεδο <θεσμών> και Eurogroup. Γι αυτό και όταν η ελληνική πλευρά επιχειρεί να θέσει το θέμα η απάντηση είναι πως <το θέμα δεν είναι του παρόντος>”.
Η ΕΙΔΗΣΗ: Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους Ευρωπαίους ηγέτες στηΣύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.
Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Οπως όλα δείχνουν η όποια περίπτωση για συμφωνία θα έλθει μόνο μέσω του Eurogroup του Σαββάτου, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, Τσίπρας και ΕΕ συμφώνησαν σε αυτή την πιθανότητα.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup η διαδικασία είναι η εξής
Την Κυριακή θα έλθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή
Την Δευτέρα θα πάει στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Την Τρίτη θα υπάρξει κάποιας μορφής εκταμίευση για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ.
Σχόλια Facebook