Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την ώρα που στην Αθήνα θεωρούμε “καταστροφή” το μνημόνιο, τους όρους του επαχθείς και περίπου “εθνική προδοσία” την υπογραφή νέου, στην αδελφή Κύπρο τα πράγματα εμφανίζονται εντελώς διαφορετικά, γεγονός που θα έπρεπε να έχει προβληματίσει τους πολέμιους του μνημονίου για το εάν “είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;”.

Όπως γράφει ο συνάδελφος από την Νέα Υόρκη, Απόστολος Ζουπανιώτης στην ηλεκτρονική έκδοση της “GreekNews”, ο βοηθός Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την δημοσιονομική απόδοση της Κύπρου!

Επομένως, προς διερεύνηση είναι γιατί “συνταγές” που στην αδελφή Κύπρο και σε άλλες χώρες, π.χ. Πορτογαλία, έχουν (με θυσίες των λαών βεβαίως) θετικά ως προς την ενίσχυση της πραγματικής Οικονομίας και την Ανάπτυξη αποτελέσματα, σε μας αποκαλούνται χρεοκοπημένα, ανερμάτιστα και ανθρωποβόρα.

Στην Κύπρο η αξιολόγηση δεν αποτελεί καμία “κατάρα”.  Αντίθετα διαπιστώνει πως “τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει θετικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και τα δημόσια οικονομικά να υπερβαίνουν τους στόχους. Η ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας την εξάλειψη των εξωτερικών περιορισμών πληρωμών. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος».

Αλλά σε μας -όπως υποστηρίζει ο Κ. Λαπαβίτσας (Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015)-:

“Αν υπογραφεί συμφωνία με όρους που θα επιβάλλουν οι δανειστές, ή Ελλάδα θα επιστρέψει ουσιαστικά στο καθεστώς των Μνημονίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συστηματική ανάπτυξη, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, η ανισότητα θα αυξηθεί, η χώρα θα γεράσει και θα μετατραπεί σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή. Αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, ο χρόνος θα δουλεύει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρξει περιθώριο για «εσωτερική ρήξη» με τη διαπλοκή και την διαφθορά, ούτε η δυνατότητα κοινωνικής ανατροπής. Θα πρόκειται για καταστροφή και για τη χώρα και για την Αριστερά”.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα της Greeknewsonline.com

<<Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδρίασε σήμερα το πρωί και ενέκρινε την έκθεση για την 5η, 6η και 7η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου, αποφασίζοντας και την εκταμίευση των αντιστοίχων δόσεων που ανέρχονται σε περίπου €278,4 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 742,4 εκατομμύρια ευρώ.

Του συμβουλίου προέδρευσε ο πρώτος βοηθός διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Λίπτον, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών εκταμιεύσεων και αξιολογήσεων, δεδομένης της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων.

«Η ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης αναμένεται πλέον να λάβει χώρα κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2015 και θ’ ακολουθήσουν ακόμη δύο σε τρίμηνη βάση», γράφει ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκδόθηκε με αρκετή καθυστέρηση.

Να σημειώσουμε ότι επόμενη επίσκεψη στην Κύπρο της αποστολής της τρόικας, στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 14-24 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρώτος βοηθός Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, είπε πως το υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου συνεχίζει να παράγει θετικά αποτελέσματα.

«Τα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με την ανάπτυξη να ανακάμπτει θετικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και τα δημόσια οικονομικά να υπερβαίνουν τους στόχους. Η ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος έχουν βελτιωθεί, επιτρέποντας την εξάλειψη των εξωτερικών περιορισμών πληρωμών. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος».

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Λίπτον υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου τους εξακολουθεί να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Από την άποψη αυτή, η έγκριση του νέου κανονισμού αφερεγγυότητας και εκποιήσεων θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας, θα είναι σημαντικό να γίνουν όποιες απαραίτητες προσαρμογές χρειάζεται για να διορθωθούν οι διαπιστωθείσες ελλείψεις που δυσκολεύουν την εφαρμογή της»

Ο βοηθός διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών και την ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος για την αναδιάρθρωση των δανείων με βιώσιμο τρόπο.

«Είναι σημαντικό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια αναδιάρθρωσης των δανείων τους, την παρακολούθηση της προόδου με βάση τους δείκτες απόδοση, και την αντιμετώπιση τυχόν αποκλίσεων».

Χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή» την δημοσιονομική απόδοση, προειδοποιεί παρόλα αυτά ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος, μαζί με σημαντικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις, δικαιολογούν τη συνέχιση της σύνεσης και τις προσπάθειες για να επιμένουν στην εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από τις καλύτερες των αναμενομένων μακροοικονομικών εξελίξεων».

Και τονίζει ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος πρόνοιας είναι σημαντική για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ οι χορηγήσεις των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να εκτελούνται για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Καταλήγοντας, ο κ. Λίπτον αναφέρει ότι οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

«Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διαχείριση των εσόδων, την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και της δημόσιας διοίκησης. Η πρόοδος στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και οι περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της ανεργίας, είναι επίσης αναγκαίες», συμπλήρωσε ο βοηθός εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Οι σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας>>.