Τσίπρας: Τώρα αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις επεχείρησε να περάσει χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προς την Κ.Ο. του κόμματός του. Δίνοντας το στίγμα των κινήσεών του από δω και πέρα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπογράψει μία συμφωνία η οποία θα συντηρεί ένα υφεσιακό καθεστώς και θα επιστρέφει στις μνημονικές ανεπάρκειες της προηγούμενης περιόδου,

Ο κ.Τσίπρας, μιλώντας για τους “θεσμούς” είπε ότι το πολιτικό σχέδιο που παρουσίασαν ήταν ένα πολιτικό σχέδιο ταπείνωσης της κυβέρνησης και ενός ολόκληρου λαού ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέγοντας  ότι οι πολιτικές του απέτυχαν όχι μόνο στην Ελλάδα κιτ ην Ευρώπη. αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στον οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδος.

Από τη φαρέτρα του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν ούτε τα βέλη κατά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι  δημιούργησε ένα “μνημονιακό κατεστημένο” εντός και εκτός της χ’ώρας το οποίο, όπως είπε, έστησε παγίδες στην κυβέρνηση στην διάρκεια της 5μηνης διακυβέρνησης.

Στο διάστημα αυτό ο κ. τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα στρώματα του ελληνικού λαού και της κοινωνίας, Αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που ψ’ηφισε η κυβέρνηση, αλλά και σε όσα από δω και πέρα έχει να κάνει ώστε, όπως είπε, στο τέλος της τετραετίας να παραδώσει μια χώρα με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στην διαπραγμάτευση με καλή θέληση για να βρεθούν χρυσές τομές και λύσεις χωρίς να γονατίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Μετά από 3 μήνες καταθέσαμε ένα συνολικό κείμενο προτάσεων που θα αποτελούσε την βάση. Φυσικά δεν αποτύπωνε τις βασικές θέσεις της ελλνηνικής πλευράς.

Λάμβανε υπόψιν τις δικές μας “κόκκινες γραμμές” αλλά και τις θέσεις των θεσμών. Αντι γι’ απάντηση λάβαμε ένα κείμενο 5 σελίδων που δεν περιελάμβανε τίποτα από όσα προτείναμε. Προτάσεις για περικοπές ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ρεύμα και άλλα απαράδεκτα.
Παρόλα αυτά προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο πρωθυπουργός.
Προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα μόνιμα μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν ετήσιες περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί δραματικές περικοπές.

«Το ποιός θα πληρώσει τους φόρους σε αυτή την χώρα το αποφασίζει η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του. Και συνέχισε «Η ολιγαρχία είναι αυτή που πρέπει να πληρώσει το κόστος της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι οι πιστωτές θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και αναρωτήθηκε: «Εχουμε εδώ ενδείξεις ειλικρινούς διάθεσης εξεύρεσης λύσης; Εδώ πρόκειται για επίδειξη πυγμής που σκοπέυει να σκοτώσει εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της λιτότητας».

Επιτέθηκε στην ΕΚΤ κατηγορώντας την ότι τηρεί πολιτική χρηματοδοτικής ασφυξίας από τον Φεβρουάριο απέναντι στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε αν αυτη είναι τακτική απέναντι στους πολίτες που μπορεί να κάνει την Ευρώπη και τους πολίτες να αισθάνονται περήφανοι;

Υπάρχουν δυνάμεις είπε ο πρωθυπουργός που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Εργάζονται απέναντι στις απειλές και το ψυχροπολεμικό κλίμα. Ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών. Είπε ακόμα ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ και οι θέσεις της Ευρώπης απέναντι στην άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε ύφεση και όξυνση των ανισοτήτων είπε ο πρωθυπουργός.

Αν στόχος είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος τύπου ΔΝΤ τότε δεν δίνεται κανένα περιθώριο επιλογής. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς.
«Πρέπει οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Θέλουν λύση ή διαιώνιση; Αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας πως είναι δυνατόν να αποδέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ; Να δέχονται τα μέτρα αλλά όχι τις προτάσεις για διαγραφή χρέους;»

Κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην Ελλάδα και ζήτησε από την Ευρώπη να κρίνει τις προτάσεις του ταμείου.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δίνει μια μάχη όχι μόνο για λογαριασμό της αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης και χειροκροτήθηκε ξανά.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Θα είχαμε συμφωνία αν υπογράφαμε ότι μας έφερναν, είπε αλλά δεν είναι λύση αυτό.

Θα πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν το μερίδιό τους στην κρίση, είπε περιγράφοντας την συμφωνία που θέλει και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε με ευθύνη των θεσμών. Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις παρουμε με βάση αυτα τα κριτήρια. Δεν λειτουργουμε με άγχος και πίεση στιγμής. Δεν λειτουργούμε με εκβιαστικά διλήμματα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει εντολή για εξάνλτηση της τετραετίας.

Στόχος μας είναι να οικοδομησουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντελο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Θα κριθεί από την στήριξη των πολιτών και του ελληνικού λαού.

Πιστεύω είπε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η τελική διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.