Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 16 Ιουνίου 2015

 

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την κρίση στο ελληνικό ζήτημα, τις ενδιάμεσες εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για τους ημικρατικούς οργανισμούς για το 2014, τις τιμές των φαρμάκων καθώς και την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία του ΡΤΚ.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Σενάρια τρόμου με κλείσιμο των τραπεζών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον της και προσθέτει πως στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο «θα είναι, όπως όλα δείχνουν και όπως οι θεσμοί δηλώνουν, το τελευταίο ραντεβού της Ελλάδας με τους εταίρους στην ευρωζώνη». Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αποφάσισαν την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του Euroasia Interconnector, που θα ενώνει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην έκθεσή του για το ΡΙΚ για το 2014, ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει ότι για να εξακολουθήσει το ΡΙΚ ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα θα πρέπει να στηρίζεται στη συνέχιση της παροχής κρατικής χορηγίας και στη μη υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλών στο ταμείο συντάξεων και των ωφελημάτων του προσωπικού.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Επενδύουν στην Ενέργεια» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσαν οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς να ανεβάσουν ρυθμούς και να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση κοινών ενεργειακών πηγών. Αλλού γράφει ότι «βρίθει σκανδάλων, ατασθαλιών, παρατυπιών και διαπιστώσεων» η νέα ενδιάμεση έκθεση για τους ημικρατικούς οργανισμούς για το 2014 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σε άλλη είδηση ο «Φ» αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για “χάος” και σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται καμία εξέλιξη.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Με τη σέσουλα χορηγίες σε ημέτερα σωματεία», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην ενδιάμεση έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και γράφει ότι “εκατομμύρια με τη σέσουλα μοιράζει η Cyta σε ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Απόλλωνα και Εθνικό Άχνας και άλλα κατά τα σύμπτωση «ημέτερα» σωματεία”. Προσθέσει ότι η έκθεση στηλιτεύει τη διασπάθιση χρημάτων χωρίς κριτήρια και προπαντός χωρίς να υπολογιστεί η απόδοση προς τον Οργανισμό. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επανήλθε στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ύστερα από το 25ο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως τυχόν εγκατάλειψη της διζωνικής ομοσπονδίας θα οδηγούσε στην οριστική διχοτόμηση.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αξιοσημείωτη πρόοδος» και γράφει ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν ξεκινήσει ένα στρατηγικό διάλογο για την ενέργεια με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και την εξέταση τρόπων πώλησης ηλεκτρισμού από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι σε καραντίνα για περίπου ένα μήνα θα βρίσκονται οι δύο ελέφαντες που μεταφέρθηκαν στο ζωολογικό κήπο της Πάφου από το Μπαγκλαντές, προκαλώντας αντιδράσεις από το Κόμμα των Ζώων αναφορικά με τις συνθήκες ζωής τους στο ζωολογικό κήπο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Κυπριακός Φαρμακευτικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας για μείωση της χονδρικής τιμής των φαρμάκων κατά 8.5%.

(ΣΣ: Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

 

ΚΥΠΕ