Το άγχος από την μετανάστευση πολλές φορές εντείνει τα προβλήματα επικοινωνίας
Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξε η Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια για να ενημερώσει το κοινό για τα προγράμματα υπηρεσιών οικογενειακών σχέσεων: την προβολή της κλασικής ελληνικής ταινίας “Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα”. Η προβολή έγινε στο εντυπωσιακό Palace Westgarth Cinemas στο Northcote, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα art deco αρχιτεκτονικής της Μελβούρνης, σε μία σχεδόν πλήρη αίθουσα.
Περισσότεροι από εκατό θεατές προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη κωμωδία του Γιώργου Τζαβέλλα, η οποία προσφέρει μία χαρακτηριστική καταγραφή των ηθών και του τρόπου ζωής στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 μέσα από την ιστορία ενός τυπικού μικροαστικού ζευγαριού της εποχής, του Αντώνη και της Ελένης, τους οποίους ενσάρκωσαν με ανεπανάληπτο τρόπο ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού.
Η ταινία θίγει μία σειρά ζητημάτων για τις σχέσεις των δύο φύλων και τις κοινωνικές συμβάσεις, ρίχνοντας φως στον τρόπο που έχουν περάσει οι ρόλοι του αρσενικού και του θηλυκού στην ελληνική κουλτούρα, διαχρονικά.
“H ταινία καταπιάνεται με πολλά από τα θέματα που μάς απασχολούν” δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Τίνα Δούβου, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας και διευθύντρια των Οικογενειακών και Κοινωνικών Υπηρεσιών του οργανισμού, εξηγώντας την επιλογή της προβολής ως “διαφορετικού τρόπου προώθησης της σημασίας του προβλήματος”.
“Ως οργανισμός παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες για οικογενειακά ζητήματα εδώ και καιρό”, τονίζει η κ. Δούβου. “Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά το 30% των περίπου 1300 περιστατικών που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε. Ο στόχος μας είναι να φωτίσουμε το πρόβλημα, να προτείνουμε τρόπους διαπραγμάτευσης των συγκρουόμενων πλευρών και να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία. Είναι πολύ βασικό να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, ώστε να δημιουργούν σχέσεις αλληλοσεβασμού και ανοιχτής επικοινωνίας” τονίζει.
Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες της Πρόνοιας αφορούν στην κακοποίηση ηλικιωμένων, ειδικότερα από ανθρώπους που έχουν ιστορικό εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες, καθώς και σε περιστατικά που σχετίζονται με ψυχικά νοσήματα. “Είναι έντονος ο φόβος του στίγματος, ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής παροικίας”, επισημαίνει η κ. Δούβου, εξηγώντας ότι είναι προτεραιότητα της Πρόνοιας η εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος, μέσα από μία σειρά δράσεων που κρατούν ανοιχτή την συζήτηση και φροντίζοντας, από την άλλη, να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση το φαινόμενο δεν είναι ‘ελληνικό’, παρά το ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην ελληνική παροικία που σχετίζονται με την γλώσσα, την ανατροφή και τους ρόλους που καλούνται οι άνθρωποι στο πλαίσιο της οικογένειας: “Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν την ενδο-οικογενειακή βία με τις διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες της Αυστραλίας. Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη έρευνα προτού να είμαστε σε θέση να πούμε κάτι τέτοιο” τονίζει.
Όσο για τον τρόπο που το φαινόμενο συνδέεται με την μετανάστευση, η κ. Δούβου τονίζει ότι το άγχος που προκύπτει από την μετεγκατάσταση πολλές φορές λειτουργεί επιβαρυντικά, εντείνοντας τα προβλήματα επικοινωνίας.
Μέσω των υπηρεσιών οικογενειακών σχέσεων της Πρόνοιας παρέχονται μία σειρά προγραμμάτων στήριξης προς άτομα και ομάδες που έχουν επηρεαστεί από οικογενειακές διαμάχες (συγκρούσεις ζευγαριού, σχέσεις γονέων-παιδιών, χωρισμός/διαζύγιο, σχέσεις παππούδων με τα εγγόνια) ενδο-οικογενειακή βία, κακοποίηση, κατάχρηση ουσιών, εθισμό στο τζόγο, προβλήματα ψυχικής υγείας, εκμετάλλευση ηλικιωμένων, απώλεια και θλίψη, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς άτομα και οικογένειες για να κατανοήσουν, να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν, προσωπικά και συναισθηματικά προβλήματα και δυσκολίες στη σχέση τους με τα μέλη της οικογένειας. Η συμβουλευτική γάμου αποτελεί ιδιαίτερο σημείο προσοχής, όπως επίσης η επιμόρφωση και υποστήριξη για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η στήριξη σε κοινωνικά απομονωμένα άτομα, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι και τα σεμινάρια για την μετεγκατάσταση και την προσαρμογή των νεοφερμένων Ελλήνων. Οι υπηρεσίες οικογενειακής συμβουλευτικής προσφέρονται δωρεάν σε όλα τα μέλη της κοινότητας με ραντεβού.
Στις προσεχείς δραστηριότητες της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας περιλαμβάνεται μία σειρά εργαστηρίων για την ενδο-οικογενειακή βία, τους μικτούς γάμους, την φροντίδα ηλικιωμένων κ.ο.κ. τα οποία θα διεξάγονται στα κεντρικά γραφεία της Πρόνοιας (7 Union St. Brunswick). Το πρώτο από αυτά, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Ιουλίου και έχει θέμα: “Οικογενειακές σχέσεις: εργαστήριο για τη στήριξη ατόμων που έχουν επηρεαστεί από ενδο-οικογενειακή βία – Υπηρεσίες Πρακτικής Στήριξης, αντιμετώπιση του άγχους και των συναισθημάτων ενοχής”. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα των σεμιναρίων της Πρόνοιας μπορεί να ζητήσει κανείς στο τηλέφωνο 9388 9998.
Σχόλια Facebook