Ομιλία της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ
Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
greeknewsonline.com
Σε πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται στο κυπριακό, αναφέρθηκε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Αμάντα Σλόατ, μιλώντας χθες στην πρώτη μέρα των εργασιών του 31ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.
Η ομιλία της περιείχε εκτενείς αναφορές στις διμερείς στενές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών –Κύπρου, δίδοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μετά την περυσινή ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν, σε διάφορους τομείς.
Ειδικά για το κυπριακό, η κ. Σλόατ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σήμερα πραγματικά υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση ενός προβλήματος που έχε κρατήσει ήδη πάρα πολύ. Με την ενεργό δέσμευση των Ελληνοκυπρίων των Τουρκοκυπρίων, την αιγίδα του ΟΗΕ και την στήριξη των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, Ελλάδος και Τουρκίας περιλαμβανομένων, υπάρχει πραγματική δυνατότητα να επιτευχθεί πρόοδος τους ερχόμενους μήνες»
Μιλώντας για τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις, η Αμάντα Σλόατ είπε πως επισκέφθηκε εκ νέου την Κύπρο, μετά την επίσκεψη Μπάιντεν, συνοδεύοντας τον ομόλογό της στο Πεντάγωνο, Τζιν Τάουνσεντ. Στην επίσκεψη αυτή είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους στο κυπριακό υπουργείο Αμυνας, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών. Και πρόσθεσε ότι οι επαφές συνεχίζονται με Κύπριους αξιωματούχους, «με σκοπό τον προσδιορισμό στόχων για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά».
Ένα από τα πεδία συνεργασίας που αναφέρθηκε σχετίζεται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι μία από τις 60 χώρες που αναγνωρίζουν την απειλή από το Ισλαμικό Κράτος. Οι δύο χώρες επίσης εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση της απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής και ανέφερε την κοινή άσκηση που φιλοξενήθηκε από τις δύο χώρες, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Επίσης τη συμμετοχή της Κύπρου στην προσπάθεια καταστροφής των Συριακών χημικών όπλων.
Η ασφάλεια της ναυτιλίας ήταν ένας ακόμη τομέας που οι δύο χώρες συνεργάζονται, επισημαίνοντας μια σειρά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, με από κοινού συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κύπρου.
Σε σχέση με την οικονομία, ανέφερε τις νέες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο, που ανήλθαν σε περίπου $660 εκατ., κυρίως στον τραπεζικό τομέα και στην ενέργεια.
“Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για να ενισχύσουμε το εύρος και το βάθος της συνεργασίας μας», είπε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι σήμερα υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση της σύγκρουσης που συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Με την ισχυρή δέσμευση τόσο του Ε/Κ όσο και τους Τ/Κ ηγέτη, την ενεργή διευκόλυνση του ΟΗΕ και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της ευρείας διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα για συγκεκριμένη πρόοδο τους επόμενους μήνες».
Η Αμάντα Σλόατ μίλησε επίσης, για τις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες που μία διευθέτηση του κυπριακού θα φέρει στους ανθρώπους του νησιού, με την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και άλλους τομείς, τόσο τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, όσο και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού της. Αυτό θα φέρει επίσης οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή, με την ενεργειακή συνεργασία κ.λπ.
“Για να επιτευχθεί αυτό το όραμα για το μέλλον, οι Κύπριοι έχουν εμπλακεί σε ένα δύσκολο έργο, να εξευρεθεί λύση για να οικοδομηθεί μια ευημερούσα και ακμάζουσα Κύπρος. Μαζί με τις διαπραγματευτικές ομάδες τους και την στήριξη του Ειδικού Συμβούλου Έιντε και της ομάδας της αποστολής των καλών υπηρεσιών, οι ηγέτες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα της Κύπρος του αύριο. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές και θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τη θέλησή μας να είμαστε χρήσιμοι για τη διαδικασία καθ ‘οιονδήποτε τρόπο θα ήθελαν τα μέρη. Οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές, αλλά αναγνωρίζουμε ότι τελικά είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι που θα πρέπει να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για την πρόσφατη κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιτζή και την κοινή δήλωση, επισημαίνοντας τα ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν καθώς και την έκκλησή τους για τους αγνοούμενους.
Απευθυνόμενη στους ηγέτες της Ομογένειας, η Αμάντα Σλόατ έκανε έκκληση να βοηθήσουν στην προώθηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης.
«Όλοι εσείς ως πολύ σημαίνοντα μέλη της Κοινότητας της Διασποράς έχετε ένα ρόλο να παίξετε. Είστε ιδιαίτερα μιας ζωτικής σημασίας γέφυρα στις κυπριακές και αμερικανικές κοινότητες. Δικά σας λόγια στήριξης και ενθάρρυνσης των προσπαθειών επίλυσης θα έχουν ισχυρή αξιοπιστία στην Κύπρο».
Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους Ελληνοαμερικανούς ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο υψηλότερο επίπεδο στη στήριξη των προσπαθειών επίλυσης.
«Είμαστε δεσμευμένοι στην υποστήριξη μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που μπορεί να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι τα οφέλη από την επανενωμένη Κύπρο θα έχουν απήχηση πέρα από το νησί, έχοντας ένα βαθιά θετικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, Amanda Sloat δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαδικασία αυτή και ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εμπλοκή σε διπλωματικό επίπεδο με τους Τούρκους.
“Αν και υπάρχουν πολλές συζητήσεις με την Τουρκία για όσα συμβαίνουν στη Συρία, το Ιράκ, τον ISIL κ.α., ένα από τα στοιχεία που παραμένει πάντα στην ατζέντα του αντιπροέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων είναι η σημασία της εμπλοκής στο κυπριακό»
Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους σε μια διευθέτηση.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο Ακιντζί είχε μια παραγωγική πρώτη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με την τουρκική ηγεσία κι ο Τσαβούσογλου ήταν στο νησί την περασμένη εβδομάδα. Έχουμε μια ευκαιρία έναν ηγέτη στην Τ/Κ κοινότητα πολύ υποστηρικτικό στη διευθέτηση κι έχει κάνει πολλά για να συνεργαστεί με την Άγκυρα κατά τις πρώτες ημέρες. Οπότε η έκκλησή μου είναι ας δούμε. Υπάρχει μια ευκαιρία τώρα, ας δοκιμάσουμε και να δούμε πώς τα πράγματα εξελίσσονται στους επόμενους λίγους μήνες»
Σχετικά με τα σχόλια του πρέσβη Τζον Κόνιγκ, είπε πως «αν κοιτάξετε το σύνολο των όσων είπε, ήταν πολύ ευθύς στις παρατηρήσεις του, όσον αφορά την έκφραση της συνεχούς υποστήριξης των ΗΠΑ για αυτό που βλέπουμε στις συνομιλίες για τη διευθέτηση. Κατά τις ενημερώσεις των δημοσιογράφων, συνεχίζουμε να είμαστε ξεκάθαροι για το ποια είναι η θέση μας. Ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια για επανένωση της νήσου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση μας για το θέμα αυτό».
Σε ερώτηση γιατί η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Αμάντα Σλόατ είπε ότι «στην Κύπρο έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια διαδικασία αυτή τη στιγμή, της οποίας ηγείται ο ΟΗΕ, και οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει και υποστηρίξει και εκφράζουν την επιθυμία να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό αυτού. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε να συνεχίσουμε την εμπλοκή με την Τουρκία, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία».
ΧΟΚΣΤΑΪΝ
Τους αντιπροσώπους του συνεδρίου ενημέρωσε επίσης ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής του Υπουργείου Εξωτερικών για διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Έιμος Χόκσταϊν. Σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο γιατί η ενέργεια να μην γίνει ο καταλύτης, η ευκαιρία και το κίνητρο να προχωρήσει η Κύπρος μπροστά. Αναφερόμενος μάλιστα στην Τουρκία και στην πολύμηνη παραμονή του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της νήσου είπε δεν κατάφερε τελικά η Τουρκία να κάνει κάτι με αυτή την κίνηση, πέρα από το να στείλει απλώς ένα μήνυμα.
ο Αμος Χοκσταιν, έστειλε μήνυμα και στην Αθήνα, λέγοντας ότι αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός τότε όλοι οι άλλοι εναλλακτικοί αγωγοί δεν θα είναι βιώσιμοι.
«Τώρα δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να μετατραπεί σε ισχυρός ενεργειακός παίχτης συμβάλλοντας στην διαφοροποίηση της Ευρώπης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τους υπάρχοντες σχεδιασμούς προωθώντας τον τουρκικό αγωγό. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα από μέρος της λύσης θα γίνει μέρος του προβλήματος και αυτό είναι κάτι που έχω πει ξεκάθαρα και στην κυβέρνηση κατά την επίσκεψη μου στην Αθήνα πριν από ένα μήνα» κατέληξε ο κ. Χοχσταιν.
Σχόλια Facebook