Η γκάφα του BBC
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η γκάφα του BBC να «πεθάνει» τη βασίλισσα Ελισάβετ δείχνει πόσο εύκολο είναι, με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, να δουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που δεν απηχούν την πραγματικότητα.
Ένα τηλέφωνο που έμεινε αφύλακτο, μία δημοσιογράφος που έδωσε προτεραιότητα στην γνωστοποίηση ενός σημαντικού γεγονότος από την διασταύρωση της πληροφορίας και το «κακό» έχει συντελεσθεί και, μάλιστα, σε ένα δημοσιογραφικό οργανισμό που θεωρείται από πολλούς συνώνυμο της αντικειμενικής ενημέρωσης…
Βέβαια κάποτε τα πράγματα δεν είναι τόσο «αθώα». Αν ένας «ανόητος φαρσέρ» μπορεί τόσο εύκολα να προκαλεί σύγχυση, αναστάτωση, πόνο ή οργή με μία «είδηση» που θα περάσει στη δημοσιότητα, σκεφθείτε τι μπορεί να συμβεί με έναν οργανωμένο τρομοκράτη, έναν φανατικό οπαδό, ένα ψυχικά μη ισορροπημένο άτομο.
Είναι ακριβώς γι αυτό που τα σύγχρονα ΜΜΕ, έντυπα, ερτζιανά ή ηλεκτρονικά, πρέπει να λάβουν μέτρα «φιλτραρίσματος» των ειδήσεων που διοχετεύουν στην κοινή γνώμη.
Από την πλευρά των δημοσιογράφων, η αέναη αναζήτηση της «πρωτιάς», η ανάγκη να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι «άξιοι του μισθού» τους για να διατηρούν τις επισφαλείς θέσεις τους, κάποιο ή όλα αυτά μαζί αποτελούν έναν διαρκώς ελλοχεύοντα κίνδυνο να βρεθούν εν τέλει απολογούμενοι…
Το Twitter και το Face book είναι δύο σύγχρονες μορφές δημοσιογραφίας. Μόνο που ο δημοσίως γράφων σ΄ αυτά μπορεί θαυμάσια να είναι είτε ένας υπεύθυνος πολιτικός, είτε ένας τυχόν ανεύθυνος πολίτης. Η ελεύθερη πρόσβαση σ΄ αυτά πρέπει να μας καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς σ΄ αυτά που διαβάζουμε ή που βλέπουμε.
Σχόλια Facebook