«Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι διασώστες στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας
Περισσότεροι από 400 οι αγνούμενοι – Οργισμένοι οι συγγενείς
Μέχρι αυτή τη στιγμή ο απολογισμός της τραγωδίας, που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την χώρα, ανέρχεται σε 14 διασωθέντες, ενώ 26 σοροί έχουν ανασυρθεί, ορισμένες εκ των οποίων εντοπίστηκαν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το ναυάγιο.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των σορών που ενδεχομένως έχουν παρασυρθεί από τα ρεύματα του ποταμού εκτείνονται έως την πόλη Γιουχάν (κεντρικά), 220 χιλιόμετρα μακριά από το ναυάγιο, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Στο σημείο της τραγωδίας, όπου βρέχει καταρρακτωδώς, οι ομάδες διάσωσης με τη βοήθεια δυτών επιχειρούν να ερευνήσουν το ναυάγιο του Αστεριού της Ανατολής, το οποίο έχει αναποδογυρίσει και το κύτος εξακολουθεί και εξέχει από την επιφάνεια του νερού.
«Ελπίζω σε ένα θαύμα» δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Τσονκίνγκ ο πατέρας του οποίου εργαζόταν στο πλοίο εδώ και 10 χρόνια, έγραψε η εφημερίδα China Daily.
Όπως όλα δείχνουν ο απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, η πλειονότητα των επιβατών ήταν συνταξιούχοι που εγκλωβίστηκαν στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου ή παρασύρθηκαν από τα νερά.
Το πλοίο βυθίστηκε σε διάστημα μικρότερο των 2 λεπτών τη Δευτέρα το βράδυ την ώρα που μία σφοδρή καταιγίδα έπληττε την περιοχή, ενώ επέβαιναν σε αυτό 456 άνθρωποι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επίσημη καταμέτρηση που περιλαμβάνει επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Κανένας υπήκοος ξένης χώρας δεν ταξίδευε με το πλοίο.
Στο μεταξύ η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε ότι την τραγωδία προκάλεσε το γεγονός ότι το πλοίο επλήγη από έναν μικρό ανεμοστρόβιλο με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 117 και πλέον χιλιομέτρων την ώρα και διήρκησε για διάστημα 15 έως 20 λεπτών.
«Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 5 χρόνια» δήλωσε ένας υπεύθυνος του Κρατικού Γραφείου Μετεωρολογίας (BEM) σε συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Τζενλί.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου οι αρχές δεν προέβησαν σε καμία αναφορά σχετικά με τον απολογισμό των θυμάτων και δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να υποβάλουν ερωτήσεις.
Ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου παραμένουν υπό κράτηση για τις ανάγκες της έρευνας.
Οργή των οικογενειών
Δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σήμερα προς τον τόπο της τραγωδίας στον ποταμό Γιανγκτσέ, εκλιπαρώντας τις αρχές να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών στην χειρότερη ναυτική τραγωδία στην σύγχρονη ιστορία της Κίνας.
Οργισμένοι από την έλλειψη ενημέρωσης, 80 περίπου άνθρωποι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και ναύλωσαν ένα λεωφορείο για να μεταβούν από το Ναντζίνγκ στην κοινότητα Τζιενλί στο Χουμπέι.
Στη Σανγκάη, απ’ όπου προέρχονται περίπου 100 επιβάτες, οι συγγενείς των αγνοουμένων ξέσπασαν σήμερα ενώπιον των δημοτικών αρχών και δεν κρύβουν την οργή τους κατηγορώντας τις αρχές ότι τους έχουν αφήσει «στο σκοτάδι».
Υπήρξε μάλιστα μια έντονη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που επιχείρησαν να τους απομακρύνουν, περιέγραψαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Νωρίτερα σήμερα οι συγγενείς των δεκάδων αγνοουμένων από τις πόλεις Ναντζίνγκ και Σουζού ζήτησαν από τις αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των διασωθέντων και των νεκρών, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που υπογράφουν 47 μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων.
Σε μία άλλη ανακοίνωση οι συγγενείς εξέφρασαν «αρκετές αμφιβολίες» σχετικά με το περιστατικό και ερωτήματα όπως γιατί οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι μέλη του πληρώματος ή γιατί ο πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος είχαν χρόνο για να φορέσουν τα σωσίβιά τους, όχι όμως και για να εκπέμψουν σήμα κινδύνου.
Την ίδια ώρα στον τόπο της τραγωδίας οι δύτες έχουν να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά ρεύματα αλλά και την παντελή έλλειψη ορατότητας, επισήμανε ένας επικεφαλής των ερευνών, ο Ζανγκ Τζιανξίν.
«Οι δύτες δε μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να χρησιμοποιούν τα χέρια τους προκειμένου να ψηλαφούν στο νερό» δήλωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας:
«Πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο, υπάρχουν πολλές καμπίνες, είναι ένα δύσκολο έργο για τους δύτες».
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ αυτών στρατιώτες, που κατέφθασαν με φορτηγά, ενώ στις εικόνες που μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εικονίζεται ενώ επιβλέπει τις επιχειρήσεις.
Σχόλια Facebook