Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 31 Μαΐου 2015
Εξελίξεις και δηλώσεις γύρω από το Κυπριακό, τη στάση των ΗΠΑ και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για τα ποσοστά του, και οι μεγάλες ουρές που δημιουργούνται στα αεροδρόμια, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Δεν θα θυσιάσουμε το Κυπριακό χάριν της αντιπολίτευσης”, δημοσιεύει συνέντευξη στην εφημερίδα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι το ΑΚΕΛ ξέρει πολύ καλά ότι δίχως απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, ο τόπος και ο λαός μας θα ζουν σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας, σε συνθήκες οι οποίες θα περιορίζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας και ταυτόχρονα θα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αφήνει το θέμα των εγγυήσεων στην ευχέρεια των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη στην εφημερίδα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Lavar Shippping Ρηγίνου Τσάνου, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο.
Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Στήνουν στον τοίχο τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη”, γράφει ότι μπάζει νερά από παντού η Κεντρική Τράπεζα και αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών για το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπείας του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος είπε ότι ο Συνεργατισμός θα προχωρήσει σε εκποιήσεις για να βοηθήσει τους δανειολήπτες και ότι, αν και ο Συνεργατισμός είναι σε καλύτερη μοίρα από ό,τι οι εμπορικές τράπεζες, έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και του ιδίου για προώθηση των απαραίτητων αλλαγών για μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, στέλνοντας το ισχυρό μήνυμα προς τη Βουλή πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τελική στροφή πριν το τέλος”, γράφει ότι στην τελική φάση τοποθετούν τα Ηνωμένα Έθνη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αν και αυτή μόλις έχει ξεκινήσει, και ο ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2015. Γράφει, επίσης, ότι η Τουρκία, υπό τον μανδύα της νομιμότητας που της έδωσε το ΕΔΑΔ, πέρασε υπό τον έλεγχο της σημαντικό μέρος των περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, όπως και περιουσίες Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, και ότι η ροή των αιτήσεων στην “επιτροπή” γίνεται με μειωμένο ρυθμό, καθώς οι αποφάσεις της μένουν ανεκτέλεστες και δεν έχει δώσει τις αποζημιώσεις που κρίθηκαν. Επίσης, γράφει ότι η κατανάλωση προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της τους τελευταίους μήνες, ανατρέποντας σε ορισμένους τομείς τα αρνητικά δεδομένα, και ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις εγγραφές ιδιωτικών οχημάτων.
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Η αλήθεια πάνω από το πολιτικό κόστος”, γράφει ότι για το ΑΚΕΛ η αλήθεια είναι πιο σημαντική από το πολιτικό κόστος, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με την ενημέρωση που γίνεται στις κομματικές ομάδες, το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν θα πάθει ζημιά, αλλά θα βγει πολύ πιο ισχυρό. Γράφει, επίσης, ότι χιλιάδες παιδιά μετανάστες, ασυνόδευτα και απροστάτευτα, βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ, και ότι στην Κύπρο διαμένουν 79 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Επίσης, γράφει ότι το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία αναλύεται η κυπριακή οικονομία, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την οικονομική καταστροφή, και προβαίνει σε σωρεία εισηγήσεων και προτάσεων για όλους ανεξαίρετα τους τομείς της οικονομίας.
Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “ΗΠΑ πιέζουν τον Ερντογάν για λύση λόγω της ενέργειας”, γράφει ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν στην παρούσα συγκυρία την προσοχή τους στον μεγάλο στόχο, που είναι ο περιορισμός της ακτίνας δράσης της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στρατηγικού στόχου εξαρτάται από την ανάδυση ενός ενεργειακού συμφώνου στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι στην κόψη του ξυραφιού κινείται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές, ενώ ο χρόνος εξαντλείται, καθώς στις 5 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ. Επίσης, γράφει ότι ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο “Οι γυναίκες του Αλγερίου” πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των $179.365.000, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Κύπρος”, υπό τον τίτλο “Πολιτική καρότου και μαστιγίου!”, γράφει ότι την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου φαίνεται να ακολουθούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό για το Κυπριακό αφού, παρά το κλίμα ευφορίας που κάποιοι συνειδητά επιχειρούν να δημιουργούν ως προς τις προοπτικές λύσης, στο παρασκήνιο “τρίζουν τα δόντια” στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα “χειρότερα” στην περίπτωση μη λύσης. Γράφει, επίσης, ότι ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι, εάν ο τουρκικός στρατός αποφασίσει να δώσει πληροφορίες στο θέμα των αγνοουμένων, τότε θα σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, γράφει ότι η δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία ότι δεν θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ξεσήκωσε καθολική αντίδραση στο νησί.
Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Ανεφάρμοστα τρία από τα πέντε Μ.Ο.Ε.!”, γράφει ότι τεράστιες δυσκολίες, που αφορούν και θέματα ασφάλειας, συναντά η υλοποίηση των τριών από τα μέτρα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και στο μεταξύ ετοιμάζεται έγγραφο με τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες των δύο μερών. Γράφει, επίσης, ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι είναι αχρείαστη η προκήρυξη από την ΕΔΕΚ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επίσης, γράφει ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των κατοικούντων παρανόμως στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει χαρακτηριστεί ως πολύ μεγάλη και ανέλπιστη ευκαιρία, τουρκιστί “κελεπούρι”.
Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Μεγάλες ουρές στο Αεροδρόμιο Πάφου”, γράφει ότι αξιωματούχοι του τουριστικού τομέα και δυσαρεστημένοι ταξιδιώτες έχουν καλέσει την Κυβέρνηση να προσλάβει περισσότερο προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια του νησιού, αφού οι μεγάλες ουρές που δημιουργούνται στα αεροδρόμια, ιδιαίτερα σε αυτό της Πάφου, λόγω έλλειψης προσωπικού και πιο αυστηρών ελέγχων, προκαλούν ζημιά στον τουρισμό. Γράφει, επίσης, ότι βρετανική ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί αριθμό αγωνιστών της ΕΟΚΑ πρόκειται στις 27 Ιουνίου να εξαπολύσει την πρώτη της επίθεση κατά της βρετανικής κυβέρνησης για τα βασανιστήρια Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια του αγώνα για αποτίναξη της αποικιοκρατίας. Επίσης, γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει την πώληση παυσίπονων, πλην της ασπιρίνης, εκτός φαρμακείων.
ΚΥΠΕ
Σχόλια Facebook