Η ΓΓΑΕ για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών εντός ΕΕ και τη Διασπορά
Η συνδιάσκεψη, υπό την αιγίδα της εξάμηνης Προεδρίας της Λετονίας, με θέμα «How to Ιmprove Intra – European Mobility and Circular Migration? Fostering Diaspora Engagement», πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Μαίου 2015, στη Ρίγα της Λετονίας και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λετονίας σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Europeans Throughhout the World», το Ινστιτούτο της Λετονίας για τις Διεθνείς Σχέσεις και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «European Latvian Association», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από Ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος και ο αναπληρωτής Δημήτριος Πλευράκης, συνεπικουρούμενοι από τον Έλληνα εκπρόσωπο των «Ευρωπαίων του κόσμου» Γεώργιο Βλαχόπουλο, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης και συμμετείχε στην ομάδα, που συνέταξε τα πορίσματα της συνδιάσκεψης.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία προετοίμασε το έδαφος για τους τελικούς χειρισμούς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, όταν η σχετική συζήτηση φθάσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν, Ελληνική επιδίωξη ήταν η σαφής και ρητή επιβεβαίωση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ακρογωνιαίου λίθου της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως θεμελιώδους ελευθερίας του κοινοτικού δικαίου, καθώς και ως κύριου συστατικού της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Η έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της ΕΕ καθιστά άκρως σημαντική την επαναβεβαίωση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών και την μέγιστη προσοχή στην λεκτική διατύπωση των σχετικών με την ενδο-ευρωπαϊκή κινητικότητα πορισμάτων, που συντάσσονται στα Ευρωπαϊκά φόρα.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο αυτό κατόρθωσε, κατόπιν διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμμαχιών με άλλες χώρες εταίρους με κοινή αντίληψη με την Ελλάδα περί λύσεων κοινών Ευρωπαϊκών προβλημάτων, να επιτύχει μέσω τροπολογιών στο αρχικό κείμενο, την ενσωμάτωση των θέσεών της στα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης.
Οι συνακόλουθες προτάσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, θα εκδοθούν προσεχώς και συνοψίζονται στα παρακάτω:
* Χρήση για τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ, αποκλειστικά του Ελληνικού όρου Διασπορά (diaspora) και όχι του όρου μετανάστευση (immigration), ο οποίος παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ.
* Σαφής διάκριση μεταξύ μετανάστη και Ευρωπαίου πολίτη.
* Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ελεύθερης Διακίνησης για την παροχή επείγουσας στήριξης στους ευπαθέστερους Ευρωπαίους πολίτες, εκμάθησης γλωσσών και ενίσχυσης των τοπικών δομών.
* Προάσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, που ζουν εκτός της χώρας καταγωγής τους
Η Ελληνική αντιπροσωπεία, διεκδίκησε στη συνδιάσκεψη και πέτυχε την αφαίρεση από τα κείμενα των πορισμάτων της συνδιάσκεψης του όρου ex patriot για τον ορισμό του μετακινούμενου εντός της ΕΕ Ευρωπαίου πολίτη, κρίνοντας ότι η χρήση του δεν συμβιβάζεται πολιτικά με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενέχει τον κίνδυνο σταδιακής αποξένωσης του μετακινούμενου Ευρωπαίου από τη χώρα καταγωγής του.
Η Ελληνική πλευρά καθώς και τα κράτη με μεγάλη διασπορά προσβλέπουν στην επόμενη Προεδρία του Λουξεμβούργου καθώς και σε εκείνη της Μάλτας (ως χώρας με μεγάλη διασπορά), για την καθιέρωση Έτους Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης καθώς και για τη σταδιακή υιοθέτηση του όρου Ευρωπαίου μετανάστη αντί του μετανάστη εκάστου κράτους μέλους, για την περίπτωση των Ευρωπαίων πολιτών εκτός Ευρώπης
Η Ελλάδα και οι χώρες με μεγάλη διασπορά προσβλέπουν μακροπρόθεσμα και στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Ευρωπαίους της Διασποράς.
Μετά το πέρας της συνδιάσκεψης, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος δήλωσε:
«Κάθε περιορισμός στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών μέσα στην Ευρώπη, προσβάλλει αυτή καθαυτή την έννοια του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από αυτή την άποψη, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης και από την αποδοχή του συνόλου των τροπολογιών που υποστηρίξαμε σαν Ελληνική αντιπροσωπεία, γιατί είναι καλό όταν βλέπεις μία πληγή στο σώμα της Ενωμένης Ευρώπης, να την προλαβαίνεις στην αρχή της, πριν αυτή κακοφορμίσει».
Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Ρίγα της Λετονίας, ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος και ο αναπληρωτής Δημήτριος Πλευράκης είχαν συνάντηση με την καθηγήτρια και Πρύτανη κ. Ilze Rumniece, η οποία διευθύνει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Λετονίας (Ρίγα). Αντηλλάγησαν ιδέες για την ενίσχυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και την δυνατότητα κοινών δράσεων Ελληνικού πολιτισμού, τόσο στην Λετονία όσο και στην Ελλάδα.
Σχόλια Facebook