Το “καλό” και το “κακό” σενάριο για το κρίσιμο Eurogroup
Σήμερα το απόγευμα θα λάβει χώρα ένα από τα κρισιμότερα Eurogroup για την Ελλάδα, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την χώρα μας ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη.
Πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, Β. Σόιμπλε, ενώ αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Αν και όπως έχει ήδη γραφεί, είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι να υπάρξει μια σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε 8ωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, στο Μαξίμου περιμένουν σήμερα ένα θετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, με την φράση-κλειδί που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι «ορατή συμφωνία», ώστε με αυτόν τον τρόπο να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία ζητά διαβεβαιώσεις ώστε να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, πως «σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».
Να σημειώσουμε, πως κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας. Αυτό είναι το “καλό” σενάριο.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, που δεν θεωρούν βέβαιο ότι ένα μήνυμα του Eurogroup για ενδεχόμενη πρόοδο θα είναι ενθαρρυντικό στο βαθμό που να λειτουργήσει ως “πράσινο φως¨προς την ΕΚΤ ώστε να χαλαρώσει το ασφυκτικό, οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδος. Φρονούν, δηλαδή, ότι “υπάρχει πολύς δρόμος για μία συμφωνία” και επομένως, κρίνουν πως εάν δεν υπάρξει οριστική και θετική κατάληξη, με την τελική αξιολόγηση του Ιουνίου, “δεν πρόκειται να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδος”. Αυτό είναι το “κακό” σενάριο, που δεν πρέπει να υλοποιηθεί.
Σχόλια Facebook