«Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού»
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
H προγραμματιζόμενη συμμετοχή της ΓΓΑΕ στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) για την ανακήρυξη ημέρας εορτασμού της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», φαίνεται ότι προκαλούν κάποιες «αντιδράσεις» σε ορισμένους, τουλάχιστον, περιφερειακούς κυβερνητικούς κύκλους, σύμφωνα με πληροφορίες από πολιτικές πηγές των Αθηνών.
Οι κύκλοι αυτοί κινούνται προς την κατεύθυνση να αποτρέψουν την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη Ημέρας εορτασμού της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού». Γιατί; Μήπως επειδή η ιδέα έγινε αποδεκτή από την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό;
Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση έχουν ήδη καταθέσει σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής, με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού» (Ιούλιος 2014) ο κ. Γιάννης Κορίνθιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και ο κ. Marco Galdi, Δήμαρχος της πόλης Cava dei Tirreni και Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας.
Η πρόταση, ως γνωστόν, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) ενώ υιοθετήθηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ προωθείται ήδη η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος και θα θέσει υπό την αιγίδα του τις σχετικές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ιταλία, στο πλαίσιο της καθιέρωσης του εορτασμού της 24ης Οκτωβρίου «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».
Έτσι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται ήδη από τους αρμοδίους «ελεύθερη» ημέρα ώστε να μην συμπίπτει με κάποια άλλη διεθνή Ημέρα, για να εγκριθεί και από την OUNESCO, περίεργες κινήσεις γίνονται από μια μικρή ομάδα της Κουμουνδούρου προς την κατεύθυνση να επηρεαστούν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να ενεργήσουν προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.
Ομογενειακές πηγές της Αθήνας υποστήριζαν ότι η καθιέρωση διεθνούς «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για να «σκαλώσει» σε γρανάζια μικροκομματικών αντιλήψεων ή σε προσωπικές φιλοδοξίες και έριδες.
Μάλιστα, η προθυμία με την οποία η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού δέχθηκε να συμμετάσχει στην όλη προσπάθεια, αλλά και η συμμετοχή του δήμαρχου Marco Galdi και πολλών Ιταλικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις δείχνουν όχι μόνο την απήχηση αλλά και την αποδοχή της ιδέας που είναι προορισμένη να προάγει τη Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας. Αλλά, παράλληλα, εκτιμάται ότι το όλο θέμα θα ενισχύσει και τις σχέσεις της Ελλάδος με άλλες χώρες, όπως Ιταλία, ΗΠΑ κλπ, που εμφορούνται από τις αξίες και τις αρχές του Ελληνικού Πολιτισμού.
Σχόλια Facebook