Αδιέξοδο στη Ρίγα – Παραπέμπουν στο Μάϊο
Βαρύ, αρνητικό και κρίσιμο ήταν το κλίμα μέσα στο Eurogroup καθώς όλοι οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης και όλες οι “προειδοποιήσεις” της προς τους εταίρους, αλλά και όλες οι ελπίδες της γιά “άμεση” χρηματοδότηση την οποία τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας, έπεσαν στο κενό…
Στην ανάγκη επίτευξης σύντομα περιεκτικής συμφωνίας για την Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Πρόσθεσε πως χωρίς συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ακόμη υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας- πιστωτών. Θα “ξαναδούν” το θέμα στο Eurogroup του Μαϊου,,,
Ειδικότερα, οι συντελεστές του Eurogroup είπαν επιγραμματικά τα ακόλουθα:
Ιδού οι σημαντικότερες “ατάκες” των απαντήσεων που έδωσαν οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Μοσκοβισί…
Όταν ο Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση στο Eurogroup και αν δέχθηκε επιθέσεις ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξε μια πολύ κρίσιμη συζητηση. Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος
Όταν ο Ντράγκι ρωτήθηκε για πόσο καιρό θα βοηθά η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες είπε:
Για όσο χρειαστεί.
Νταισελμπλουμ: Προς το παρον όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα
Ντάισελμπλουμ: Αν χρειαστεί θα γίνει έκτακτο Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Συμφωνήσαμε με τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία
Ντράγκι: Έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχουν 3 πυλώνες στη συμφωνία που επιδώκουμε
Νταισελμπλουμ: Δεν υπάρχει περίπτωση μερικής εκταμίευσης
Σε ερωτηση για το τι θα γίνει αν δεν επιτυχθεί συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: δεν μπορουμε να μιλησουμε για το μελλον αν δεν λυσουμε το παρον
Ρέγκλινγκ: παρατηρούμε στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το Brussels Group. Θα υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι καλύφθηκε από όλους και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις
Μοσκοβισί: Ειμαστε μακριά ακόμα από συμφωνία αλλά αν επιταχύνουμε θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
Μοσκοβισί: Ο χρόνος τελειώνει αλλά είναι ακόμα πιθανή η επίτευξη συμφωνίας
Μοσκοβισί: Πρέπει να επιταχύνουμε συνεχώς ακόμα και το Σαββατοκύριακο. δεν υπάρχει άλλη επιλογή γι
Μοσκοβισί: Είμαστε ακόμα μακριά, υπήρξε πρόοδος αλλά δεν είναι αυτή που θέλαμε
Ντάισελμπλουμ: Θα ξανασυζητήσουμε για την Ελλάδα στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup του Μαϊου
Ντάισεμπλουμ: Η ευθύνη ανήκει κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση
Ντάισεμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος
Ντάισεμπλουμ: Πρόσφατα υπήρχαν θετικά σημάδια αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα
Ντάισεμπλουμ: Οι θεσμοι μας ενημέρωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα
Ντάισεμπλουμ: Ξέρω ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στην Ελλάδα
Για απόλυτο αδιέξοδο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας
Η ΕΚΔΟΧΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν συγκλίνει.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει οδηγηθεί σε σημεία συγκλίσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προτάσεις μπορούν να επιταχύνουν τις συζητήσεις. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε.
«Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε πως «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Ο ίδιος αναφερόμενος στα σημεία σύγκλησης έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ εστιάζοντας στις διαφωνίες είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη.
«Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν», υπογράμμισε και σημείωσε πως και ο νόμος για τις εξώσεις – πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – που απαιτούν οι δανειστές είναι «αντιπαραγωγικός».
Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει με δικούς της πόρους τις υποχρεώσεις της τον τελευταίο χρόνο.
Σχόλια Facebook