Κέρι προς Κοτζιά: “Αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή”
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τους ισχυρούς δεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και Ελλάδος, την “τεράστια συνεισφορά” των Ελληνοαμερικανών στην περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών αυτών, αλλά και στην πρόοδο των ΗΠΑ, εξήρε ο Αμερικανος Υπoυργός Εξωτερικών John Kerry υποδεχόμενος χθες Δευτέρα 20 Απριλίου 2014 στην Ουάσινγκτον τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, όμως. ο κ. Kerry εξέφρασε στον προσκεκλημένο του και τον “έντονο προβληματισμό” της Αμερικανικής διοίκησης για το ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν ” αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας ” και είναι στη φυλακή.
” Αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και επεσήμανε ότι “οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον”.
Απαντώντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι βρίσκεται στην Αμερική ως φίλος, απέφυγε, όμως, να δεσμευτεί ως προς την παραμονή στη φυλακή ορισμένων τρομοκρατών και ειδικότερα του Σάββα Ξηρού ο οποίος εμπίπτει στις διατάξεις του νέου νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προβλέπει δυνατότητα σε φυλακισμένους (μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%) εκτέλεσης του υπόλοιπου της ποινής τους σε κατ΄οίκον περιορισμό με “βαρχιολάκι”. Αντίθετα, με διπλωματικό τρόπο επέμεινε στην εφαρμογή του νόμου και για τον Σάββα Ξηρό, υποστηρίζοντας ότι “πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος”.
Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπoυργού Εξωτερικών John Kerry και του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, πριν τη συνάντησή τους (Ουάσιγκτων, 20.04.2015) που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος, έχουν ως ακολούθως (σε επίσημη μετάφραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών).<<
Οι Υπoυργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις, αμέσως πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στο State Department:
KERRY: Καλωσορίζω τον Υπουργό κ. Κοτζιά. Όλοι, νομίζω, γνωρίζουν πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και, προφανώς, οι Ελληνοαμερικάνοι έχουν μια τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας. Έχουμε μία πολύ μεγάλη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, την οποία είχα το προνόμιο να υπηρετώ στην Γερουσία – αλλά και αλλού στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια.
Έχουμε λοιπόν ισχυρούς δεσμούς και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και, προφανώς, βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και, επίσης, τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της. Αλλά ιδιαίτερα της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος, με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια, να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία.
Ελπίζω πολύ, κ. Υπουργέ, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία. Στην ανάγκη να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή και, επίσης, να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή.
Και οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική. Και, προφανώς, ευχόμαστε στην νέα Κυβέρνηση – σε αυτές τις στιγμές των προκλήσεων – να τα πάει καλά και προσβλέπουμε στο να είμαστε υποστηρικτικοί και επιβοηθητικοί. Σας ευχαριστώ.
ΚΟΤΖΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ Υπουργέ κ. Kerry για την πρόσκλησή σας να έρθω στην Ουάσιγκτων. Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για τη δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω στην εμβάθυνση των σχέσεων μας και στην ανεύρεση νέων πεδίων συνεργασίας.
Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος>>.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εξήγησε στον κ. Κέρι τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τις φυλακές και την αντίδραση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού: «Είναι μια στάση που προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι – όπως εξήγησα στον κ. υπουργό – υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης εξήγησα ότι ουδείς από τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες , δηλαδή στο σπίτι του με τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος».
«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα ζητήματα της τρομοκρατίας» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Κέρι να έρθει στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας για θέματα οικονομίας, απάντησε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, εκτός από την τρομοκρατία και τους φυλακισμένους τρομοκράτες, από τα άλλα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά – Κέρι ψηλά βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και οι σχέσεις με τη Μόσχα. Στο κυπριακό, αναμένεται να ζητηθεί η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα διαπραγματευτική προσπάθεια που αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο. Να σημειωθεί ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ μόλις επέστρεψε από την Αγκυρα, όπου συζήτησε το θέμα με Τούρκους επισήμους.
Στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει επίσης συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις και ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής.
Την Πέμπτη το βράδυ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. όπου με το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν. Θα συζητήσει επίσης τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ, Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, και ηγετικούς παράγοντας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Σχόλια Facebook