Ικανοποίηση σε Αθήνα-Μόσχα από την επίσκεψη Τσίπρα
Αθήνα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επαφές του στη Μόσχα.
Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον οίκο δεξιώσεων της ρωσικής κυβέρνησης.
Στις 4:30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρα θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Η Αθήνα
Στο μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, στις οποίες κυριάρχησαν οι εμπορικές σχέσεις, τα σχέδια επενδύσεων και το ρωσικό εμπάργκο. Ειδική αναφορά γίνεται στην πρόθεση της Μόσχας να προκαταβάλει μελλοντικά κέρδη για τον αγωγό, αλλά και να ιδρυθούν ελληνορωσικές εταιρείες με έδρα τη Ρωσία για να ξεπεραστεί ο σκόπελος στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Δεύτερη ημέρα επαφών σήμερα, Μ.Πέμπτη.
Αναφορικά με τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική ομοσπονδία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε κοινή βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που πλήττονται από τα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, χωρίς αυτή η διαδικασία να λογίζεται ως εξαγωγή, αφού θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί.
Προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα, κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν πως τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν σε όσα τόνισε ο Βλ. Πούτιν, ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι ρώσοι παραγωγοί.
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν και πάλι σε όσα είπε ο κ. Πούτιν, ότι «η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου».
Επισημαίνουν την ετοιμότητα του ρώσου προέδρου, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».
«Αμεση προκαταβολή»
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού, καθώς είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».
Διευκρινίζουν ότι από τα λεχθέντα του κ. Πούτιν προκύπτει πως η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.
Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειψαν και στη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία επιθυμεί να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης την απάντηση του Βλ. Πούτιν στην ερώτηση αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα πως «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την απάντηση στην ίδια ερώτηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή».
Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ΠρωθυπουργόΑλέξη Τσίπρα, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους. «Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ.
Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο κ. Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που είχε περιφρονηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πλευρά. Τον Ιούνιο επομένως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ξανά στη Ρωσία και μάλιστα όταν θα συμπληρώνεται το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Σχόλια Facebook