Αναλυτική επισκόπηση της ελληνικής προόδου στο Euro Working Group
Αθήνα
Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει στους θεσμούς μια συνεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου κάτι που βάσει της σημερινής προόδου μοιάζει πολύ δύσκολο, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα εκκίνησαν εκ νέου χθες με τα στελέχη να χωρίζουν την συζήτηση σε θεματικές ενότητες.
Στο επίκεντρο του Euro Working Group θα βρεθούν τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα και με τα οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα έως 3,9% του ΑΕΠ το 2015. Η κυβέρνηση θέτει στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 1,2% και 1,5%, ωστόσο προτείνει μέτρα – που όπως υποστηρίζει- έχουν υπερδιπλάσια δημοσιονομική απόδοση.
Οι θεσμοί δεν θεωρούν επαρκή τα μέτρα αυτά, ενώ μέχρι στιγμής φαίνονται να μην είναι διατεθειμένοι να μεταθέσουν για την μετά τον Ιούνιο εποχή τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, κάτι που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεως επιτυχώς και να λάβει η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζονται θα πρέπει να προσδιορισθούν επακριβώς τα μέτρα που θα οδηγήσουν στον εφετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ. Αφού αρχικά κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού ακολούθως θα γίνει και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Την ίδια στιγμή, το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου γίνεται ολοένα και πιο οξύ, καθώς ακόμη δεν έχουν βρεθεί όλα τα χρήματα για την καταβολή των μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Πάντως, τα 470 εκατ. ευρώ περίπου για την πληρωμή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 9 Απριλίου θα δοθούν κανονικά, ενώ κανονικά θα ανανεωθούν και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 και 17 Απριλίου.
Σχόλια Facebook