Ο Κύπριος που σχεδιάζει την επόμενη μέρα της Microsoft
Ο Panos Panay είναι o σχεδιαστής και ο υπεύθυνος για το Surface 3, αλλά και για ολόκληρο το mobile μέλλον της Microsoft.
Αυτές τις μέρες η Microsoft κλείνει 40 χρόνια και οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση πως πρόκειται για μια εταιρεία γηρασμένη, που την έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις και οι ανταγωνιστές της. Όμως τον τελευταίο χρόνο η επιστροφή της είναι καταιγιστική. Δεν μιλάμε μόνο για το Office 365 που παίρνει πίσω το μερίδιο που είχε χάσει από τα Google Docs, ούτε μόνο για την εκπληκτική καινοτομία του συστήματος Hololens που φέρνει το 3D μπροστά στα μάτια μας. Μιλάμε και για το Surface 3, την ταμπλέτα-λάπτοπ που εκθειάζεται και που αποτελεί ισάξιο αντίπαλο των iPad και MacBook Air.
Μεγάλη συνεισφορά σε αυτή τη στροφή έχει ένας Κύπριος. Ο Panos Panay είναι ο υπεύθυνος όλου του προγράμματος για το Surface. Βρίσκεται στην εταιρεία από το 2004, ήταν αρχηγός της ομάδας όλων των (αποτυχημένων) εκδόσεων του Surface και συνέχισε έχοντας την εμπιστοσύνη του νέου CEO Satya Nadella μέχρι την αδιαμφισβήτητη εμπορική επιτυχία του Surface 3.
Ο Panay εξήγησε σε συνέντευξή του στο CNN Money πώς λειτουργεί ο κανόνας της «τρίτης ματιάς» την πρώτη φορά που ο υποψήφιος πελάτης βλέπει το προϊόν σου: «Όταν κρατάς μια συσκευή για πρώτη φορά στα χέρια σου μπορεί να σου φανεί ενδιαφέρουσα. Μετά κοιτάς λίγο προσεκτικότερα και ανακαλύπτεις κάποιες ατέλειες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ή επιλογές που μπορεί να είναι ή να μην είναι του γούστου σου. Την τρίτη φορά που θα κοιτάξεις -αν έχεις φτάσει μέχρι εκεί- ή θα την αγαπήσεις ή θα έχεις φύγει.
Για να ξεχωρίσει το Surface 3 έπρεπε να περάσει τον σκόπελο της τρίτης ματιάς. Έπρεπε να είναι τέλειο.
Ο Panay έχει πάθος με την τελειότητα, παρακολουθεί στενά τη διαδικασία κατασκευής και έχει μια αφοσιωμένη ομάδα 120 ατόμων με 25 ειδικότητες. Όλοι μαζί περνούν τις μέρες τους στο Building 87, ένα μυστικό εργαστήριο που αρχικά έστησε η Microsoft όταν ήθελε να κρατήσει το πρότζεκτ του Surface μακριά από τα μάτια όλων (ο Panay το μετανιώνει αυτό, δηλώνει πως έτσι δεν ήταν δυνατόν να πάρουν το παραμικρό feedback από τους χρήστες).
«Όταν μπορείς να καινοτομείς κάθε ώρα της ημέρας, όταν μπορείς να αγγίζεις αυτό που έχεις φτιάξει και να εξετάσεις κάθε λεπτομέρεια, τότε μπορείς να καταλάβεις αν το κοινό θα αγαπήσει το προϊόν σου όσο εσύ», δηλώνει. «Και κάπως έτσι κάνεις τα συναισθήματά σου μια συσκευή για τους ανθρώπους».
Το Surface 3 είναι πανέμορφο και πουλάει. Όμως η ιστορία του είχε πολλά σύννεφα. Το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Panay είχε μόλις ολοκληρώσει την παρουσίαση του Surface 2 -εξαιρετικά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό- έμαθε πως η εταιρεία είχε εγγράψει ζημιές $900 εκατ. από τα Surface που είχαν μείνει απούλητα στις αποθήκες. Μετά από τόσα χρόνια κόπων, η ομάδα του Panay είχε κοστίσει στη Microsoft $1 δισ.
«Ήταν μια ταπεινωτική στιγμή», λέει ο ίδιος. «Αλλά η Microsoft δεν εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθειά της να φτιάξει φανταστικά προϊόντα». Για αυτό και τελικά τα κατάφεραν.
Σε έναν κόσμο που κανένα gadget δεν έχει δεύτερη ευκαιρία, το Surface είχε και τρίτη και τέταρτη. Η εμπιστοσύνη του Nadella στον Panay και την ομάδα του είναι απεριόριστη. Το εργαστήριό τους είναι πια ένα εργοστάσιο ιδεών με όλα τα μέσα ώστε να μπορούν να δοκιμάζουν κάθε τρελή ιδέα και κάθε πρωτότυπη συσκευή.
Οι πωλήσεις του Surface 3 ξεπέρασαν το $1 δισ. μόνο στο τελευταίο τρίμηνο. Ο Panay αναφέρει πως οι αποτυχία των προηγούμενων εκδόσεων και η οικονομική ζημιά δεν θα ξεχαστούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν. «Πράγματι, προχωρούσαμε ολοταχώς, αλλά μάλλον προς λάθος κατεύθυνση. Αυτό που πετύχαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα και αυτών των λαθών, πήραμε το μάθημά μας και συνεχίσαμε. Και όσα μάθαμε μας κάνουν ακόμα πιο έτοιμους και ακόμα ικανότερους για το επόμενο βήμα».
Δείτε τον Panos Panay να μιλάει για το Surface 3
Σχόλια Facebook