Το Κυπριακό θα συζητήσουν οι ηγέτες της ελληνικής ομογένειας ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Μπορεί το Κυπριακό, με ευθύνη της Τουρκίας, να παραμένει άλυτο για σαράντα χρόνια, οι Απόδημοι Κύπριοι, όμως, και οι ομογενειακές οργανώσεις ούτε στιγμή δεν έχουν υποστείλει τη σημαία του αγώνα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στην ομιλία του στο 44ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ) , κατά την επικείμενη συνάντηση που θα έχουν, τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία της ομογένειας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στις 16 Απριλίου 2015, θα συζητηθεί και το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «σύνδρομο μιας αρρώστιας που επικρατεί στο κόσμο που είναι η μη ίση μεταχείριση των αδικιών που υπάρχουν, και η Κύπρος είναι μέρος αυτής της αρρώστιας. Θα επιμείνουμε –είπε- για ανάγκη επίλυσης του κυπριακού γιατί θα είναι ένα δείγμα επιλύσεως και άλλων προβλημάτων».
Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο της ΚΟΑ, παραβρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος ο οποίος επισκέπτονταν τις μέρες εκείνες την Νέα Υόρκη στα πλαίσια του εορτασμού της ομογένειας των ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου. Μάλιστα, ως γνωστόν, από το βήμα του Συνεδρίου των Κυπρίων ο κ. Καμμένος είχε προτείνει «…μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο». ( Σ.σ. Λεπτομέρειες είχαμε δημοσιεύσει ανήμερα της ομιλίας του Υπουργού – https://www.panhellenicpost.com/archives/120099).
Ο συντονισμός των παρεμβάσεων της κυπριακής παροικίας των ΗΠΑ προς την Ουάσιγκτον και η δραστηριοποίηση της νεολαίας στους κυπριακούς συλλόγους και την ομοσπονδία ήταν, εξάλλου, από τα βασικά θέματα συζήτησης στα πλαίσια του Συνεδρίου. Μάλιστα ο επανεκλεγείς πρόεδρος, Κώστας Τσέντας, στην αναφορά του, περιέγραψε τις διάφορες δραστηριότητες για την προώθηση του κυπριακού στην Ουάσιγκτον κι αλλού και τη συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο, τον περασμένο Μάιο, όπου όλοι ενθουσιάστηκαν ελπίζοντας σύντομα να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι έκτοτε ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί. Σημείωσε δε πως «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει μια πάγια πολιτική για το κυπριακό η οποία είναι φιλοτουρκική. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται στο κογκρέσο», είπε, και εξήρε τη θετική συνεισφορά του γερουσιαστή Bob Menendez στη προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου.
Αναφορικά με τις ενέργειες της παροικίας στις ΗΠΑ, ανέφερε ως πολύ σημαντικά την δημιουργία του οργανισμού HALC με την οικονομική στήριξη του ομογενή Νίκου Μουγιάρη και την πολύ στενή συνεργασία με τις οργανώσεις του Εβραϊκού λόμπι στην Αμερική με την κοινή προώθηση νέας νομοθεσίας για τη Κύπρο στο κογκρέσο και της ενεργειακής ατζέντας.
Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει πρόσφατα να δείχνει σημάδια αλλαγής στάσης ως προς την Τουρκία. Αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον, με τις επαφές και συνομιλίες που είχε με αμερικανούς βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σκέφτονται να καταθέσουν στην βουλή σχετικό νόμο για την Κύπρο.
Σχόλια Facebook