Ένταση στη Βουλή και αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας – Στο “κενό” η συναίνεση
Αθήνα
Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Με κάποιο τρόπο να το τελειώσει αυτό ο κ. Τσίπρας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διαλύεται η συζήτηση με κάποιες κινήσεις της προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να βαθμολογεί τους ομιλητές. «Δεν μπορεί σε μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών να μιλούν υπουργοί. Και γιατί μόνο δύο» συμπλήρωσε, λέγοντας «όχι σε προσωπική προεδρία».
Δηλώσεις κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου έκανε μετά την έκρηξη εντός συνεδρίασης ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχτεί ξανά τέτοια παράσταση».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά «ήρθαμε στη Βουλή για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις και την προσπάθεια συναίνεσης και εισπράξαμε ύβρεις. Σα να μην έφτανε αυτό η Πρόεδρος της Βουλής δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού.
»Ελπίζω να γίνει σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχτεί τέτοια παράσταση συντονισμένη από εκείνος που δεν θέλουν βοήθεια αλλά διχασμό. Είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια παράσταση».
Ερωτηθείς αν επίκειται πρόταση μομφής, πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε και αποχώρησε.
Κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τριτολογία του δικαιολόγησε την ενέργεια της προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι ο κανονισμός επιτρέπει την παρέμβαση επί προσωπικού.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδόθηκε σε μία «διαδικαστική γυμναστική» και μάλιστα, όπως είπε, «με πρόσταγμα του πρώην προέδρου της Βουλής (του κ. Μεϊμαράκη)» ο οποίος παρέσυρε τον κ. Σαμαρά «σε μία άστοχη ενέργεια».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ενέργεια αυτή «που μετέτρεψε μία ιστορική παράταξη σε φοιτητική παράταξη» έγινε για λόγους εντυπωσιασμού.
Newsroom ΔΟΛ
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ
Η ενημέρωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στιγματίστηκε από ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με πολλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
Πέρα όμως από τους υψηλούς τόνους, η συζήτηση στη Βουλή δεν έκανε κανέναν πολίτη σοφότερο, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση των μέτρων για τα οποία διαπραγματεύεται, αλλά αρκέστηκε σε τοποθετήσεις περί κατάργησης του Μνημονίου και κόκκινων γραμμών. Ωστόσο, τίποτα συγκεκριμένο για τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές και τι απαντούν εκείνοι.
Από την ομιλία του κ. Τσίπρα φάνηκε η έντονη διάθεσή του να αποσπάσει συναίνεση και όχι με όλους από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά συγκεκριμένα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Από το κάλεσμα του κ. Τσίπρα έλειπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε και τους δύο αυτούς πολιτικούς και μόνο αυτούς να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της στο εξωτερικό.
Στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα ανταποκρίθηκαν και οι δύο πολιτικοί τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι αν και άσκησαν σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στο τέλος δήλωσαν και οι δύο έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση αρκεί να είναι προς την πορεία της συμφωνίας με τους δανειστές και όχι στο δρόμο της ρήξης.
Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα στην ουσία να ζητήσει τη συναίνεση αποκλειστικά Σαμαρά και Θεοδωράκη έχει για πολλούς δύο ερμηνείες.
Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία, με αυτό τον τρόπο ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τους δανειστές πως έχει τη συναίνεση της ευρείας πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πάντα εκτιμούν οι εταίροι, καθώς με αυτό τον τρόπο υπάρχει εγγύηση πως ακόμα και δύσκολα μέτρα να κληθεί να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στήριξη ακόμα κι αν κάποιοι από το εσωτερικό του βρεθούν αντίθετοι σε μία τέτοια κίνηση.
Από την άλλη, τα ναι του κ. Σαμαρά και Θεοδωράκη βοηθούν και σε ένα άλλο μήνυμα που θέλησε να στείλει ο έλληνας πρωθυπουργός. Αυτή τη φορά όχι στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του κόμματός του.
Με τα δύο ναι από Σαμαρά και Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας στέλνει ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος, ότι εάν υπάρξουν αντιδράσεις στο ενδεχόμενο δύσκολων αποφάσεων, έχει κι άλλο τρόπο να προχωρήσει.
Ωστόσο, αυτή η εικόνα της συναίνεσης έστω και με εκατέρωθεν καρφιά, οδηγήθηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Ο λόγος η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία με τις παρεμβάσεις της, κατόρθωσε να προκληθεί χάος στη Βουλή.
πηγή:NewsIt.gr
Σχόλια Facebook