“Πάνε περίπατο” οι προεκλογικές δεσμεύσεις;
Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας που έστειλε η ελληνική πλευρά τους δανειστές, άρχισε η επεξεργασία των στοιχείων από τα οποία προκύπτει σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών πως κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις πάνε περίπατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά σημειώνουν με νόημα πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε κάτι που υπάρχει, αυτό μένει ως έχει. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως ο ΕΝΦΙΑ όπως όλα δείχνουν μένει και για φέτος τουλάχιστον.
Αναφορικά με το αφορολόγητο όριο, φαίνεται πως μετατίθεται η αύξησή του, καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η αύξηση στις 12.000 ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει τώρα, αλλά σταδιακά, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο χρονικός ορίζοντας.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε excel, οι οποίες όμως δεν έχουν γνωστοποιηθεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα εάν δοθεί και από τα κλιμάκια.
Από το υπουργείο Οικονομικών, κορυφαίος παράγοντας αναφέρει πως τα στοιχεία για 3,2 δισ. ευρώ από τη λίστα είναι το ελάχιστο όριο που μπορεί να πιάσει η ελληνική πλευρά και βάζουν “ταβάνι” τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για τα όσα ακούγονται περί προβλήματος αποπληρωμής της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνισε πως αυτή η δόση θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τον λεγόμενο φόρο λίπους και επεσήμανε πως δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
Από το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται πως υπάρχει σοβαρό θέμα με την εισπραξιμότητα, αναφέροντας για παράδειγμα τον διπλασιασμό του τουρισμού στη Μύκονο την ίδια ώρα που φαίνεται μείωση του ΦΠΑ κατά 30%. Αυτό ίσως και να αποτελεί ένα μήνυμα της κυβέρνησης πως ίσως να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα λεγόμενα κοσμοπολιτικά νησιά.
Για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών πηγές του υπουργείου σημειώνουν πως αυτό θα χρειαστεί μήνες για να πραγματοποιηθεί οπότε μέχρι τότε πρέπει να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα κυρίως του ΦΠΑ όπου και εντοπίζεται το σοβαρότερο θέμα.
πηγή:newsIt.gr
Σχόλια Facebook