Εθνική υπερηφάνεια στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Πηγή: www.greeknewsonline.com
Η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015, και μάλιστα δυνατά στη σημαιοστόλιστη 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, όπου με μια μεγαλειώδη παρέλαση, κάτω από έναν ηλιόλουστο γαλάζιο ουρανό και παρά τη χαμηλό θερμοκρασία, ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ, τίμησε την 194η επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, διατρανώνοντας την εθνική του υπερηφάνεια για το ένδοξο παρελθόν του και την αγάπη του και την αλληλεγγύη του για την πατρίδα.
Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς όλων των ηλικιών παρέλασαν με τις πάνω από 120 εθνικοτοπικές ομοσπονδίες και τους συλλόγους τους, τις ενορίες με τις φιλοπτώχους και τα σχολεία τους, τις οργανώσεις και τα αθλητικά σωματεία, τους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους και όλους τους άλλους ομογενειακούς φορείς και έβαψαν για μια ακόμη χρονιά γαλανόλευκη την 5η Λεωφόρο. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος 48 άρματα και 13 φιλαρμονικές.
Η παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος παρέλαση και αποτελεί ιστορικό θεσμό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1893, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρέλαση και κυμάτισε για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία στο Δημαρχείο της πόλης.
Μεγάλοι, νέοι και παιδιά, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους, από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως τον Μωριά και την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα στα Επτάνησα, από το ακριτικό Καστελλόριζο ως το Ορμένιο και τις Πρέσπες, “κέντησαν” μια όμορφη εικόνα στην κεντρικότερη λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου κυριαρχούσε το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.
Συγκινητικές και συνάμα ελπιδοφόρες ήταν οι εικόνες με μικρά παιδιά, ακόμα και μέσα στο καρότσι τους, να κρατούν σημαιάκια στα χέρια και να χαμογελούν.
Τελετάρχες ήταν φέτος ο Κυβερνήτης της Νέα Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος επανέλαβε στις δηλώσεις του την μεγάλη προσφορά της ελληνικής κοινότητας στην πόλη και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς και τα ζεύγη των ομογενών επιχειρηματιών, Τζον και Μέι Κάλαμου από το Σικάγο και Γιάννη και Ελένης Ψαρρά από το Μπρούκλυν.
«Τιμή μου είμαι που τελετάρχης στην παρέλαση», είπε ο κυβερνήτης Αντριο Κουόμο, που επισήμανε ότι την ημέρα που του ανακοινώθηκε η επιλογή έχασε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ένθερμος φίλος της Ομογένειας.
«Οι Ελληνες δεν έχουν τόσο μεγάλη κοινότητα, αλλά έχουν πετύχει πάρα πολλά», είπε ο κυβερνήτης Κουόμο, που επισήμανε τις κοινές αξίες που μοιράζεται η ιταλική κοινότητα από την οποία προέρχεται και κατέληξε λέγοντας «Ζήτω η Ελλάς».
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά εδώ και μήνες για την παρέλαση. Είναι η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, μέρα της ελληνικής μας κληρονομιάς, του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Όλα αυτά σε μια επέτειο», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Βασίλης Γκουρνέλος.
«Σήμερα γιορτάζει ο Ελληνισμός κι εδώ στην 5η Λεωφόρου βρίσκονται όλοι οι φιλέλληνες. Είναι η ημέρα της Ελλάδας. Ζήτω η Ελλάδα κι η Αμερική», είπε ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Γιώργος Παντελίδης.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Καλεσμένοι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων παρέστησαν επίσης ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός ε.α., Φραγκούλης Φράγκος και ο απόστρατος αξιωματικός και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.
Μαζί με τους Χιώτες της Νέας Υόρκης παρέλασε ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ενώ στο πλευρό του Ιατρικού Συλλόγου βρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ
Εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος που με λεβεντιά και υπερηφάνεια άνοιξαν και φέτος την παρέλαση. Προπορεύθηκε η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που η Προεδρική Φρουρά έχει δωρίσει στην Ομοσπονδία, την οποία μετέφεραν αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες των ελληνοαμερικανικών σχολείων με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Ελευθερία Οίκουτα. Είναι η σημαία με την οποία παρέλασε πέρυσι και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνική κοινότητα, με παρουσία 200 χρόνων στην Νέα Υόρκη, σημαίνει πάρα πολλά για την πόλη μας.
Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που ακολούθησαν, φέρνοντας άρωμα Ελλάδας στην παρέλαση, καθώς και των αντιπροσωπειών του Κολλεγίου “Ανατόλια”, καθώς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η εξαιρετική μπάντα του Ελληνικού απογευματινού Σχολείου “Πλάτων” του Μπρούκλυν παιάνισε τον Αμερικανικό εθνικό ύμνο, ενώ τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας έψαλε ο Γιάννης Παπαστεφάνου. Ακολούθησαν τα Λάβαρα των Συλλόγων, με πρώτο το ιστορικό “Λάβαρο του 1821″ της Καλαβρυτινής Αδελφότητας.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της φοιτητιώσας νεολαίας, μέσα από τα 14 “Greek Clubs” πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, ενώ παρέλασαν και άλλοι 13ελληνικοί μαθητικοί σύλλογοι των δημοσίων λυκείων της πόλης μας.
Δυναμική ήταν η συμμετοχή των ομογενών της Νέας Ιερσέης που με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σάββα Τσίβικο παρέλασαν με έντεκα ενορίες και πέντε φοιτητικές οργανώσεις στο B’ Battalion.
Ξεχώρισαν επίσης η παρουσία της αρμένικης αδελφότητας “Knights of Vartan”, τα μέλη της οποίας εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, καθώς και οι Ουκρανικές Αερογραμμές.
ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Τα κεντρικά συνθήματα ήταν φέτος πέρα από την αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ελλάδας και της Κύπρου και η προβολή των διωγμών των χριστιανικών κοινοτήτων της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής από την μαρτυρική Μεγαλόνησο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία προέβαλε το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, η Πανηπειρωτική το βορειοηπειρωτικό ζήτημα και την προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο.
Η Παμμακεδονική Ενωση με τα τμήματά της προέταξε το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ενωση συνέταξαν ένα υπόμνημα με το οποίο ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων ως ΠΓΔΜ.
Κεντρικό ήταν επίσης και το ζήτημα της αναγνώρισης των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΑΤΥΧΗΜΑ
Έφιππος αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά κοντά στην εξέδρα, όταν το άλογο στο οποίο ίππευε μπερδεύτηκε στα κιγκλιδώματα και έπεσε, με αποτέλεσμα να του πλακώσει το πόδι. Το περιστατικό δημιούργησε μικροπροβλήματα, καθώς έσπευσα επί τόπου αστυνομικοί και τραυματιοφορείς.
******************
ΓΕΜΙΣΕ Η 5η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: iefimerida.gr
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015.
Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κωσταράκο και από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ,
«Καταρχήν, έγινε μία εκπληκτική παρέλαση, όπου τα παιδιά της ομογένειας δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς δείχνουν ότι κρατούν άσβεστη την πατρίδα, τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις, τα εθνικά θέματα. Το ελληνικό έθνος δεν είναι μόνο όσοι μένουν στην Ελλάδα, αλλά είναι όλος αυτός ο υπέροχος κόσμος που έχει τη δική του δυνατότητα για πίεση σε μεγάλα κέντρα αποφάσεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το κάνουν και δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα, όχι μόνο στην αμερικανική κοινωνία και στην αμερικανική πολιτική, αλλά και στην Ελλάδα.
»Όταν λένε «Ζήτω η Ελλάδα» και «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» μας δίνουν μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Να αγωνιζόμαστε για αυτό που βλέπουν όλοι ότι είναι δίκαιο. Είναι καταπληκτικό το πως μας μιλούν οι πολίτες, οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ήσασταν μπροστά νομίζω στη συζήτηση που είχα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης που μου είπε «αντισταθείτε στη λιτότητα, στην πολιτική που σας επιβάλλουν».
»Εγώ οφείλω να σας πω ότι εδώ γέμισα μπαταρίες και παράλληλα οι επαφές τις οποίες είχα με επισήμους, όχι μόνο με στελέχη της ομογένειας, αλλά και με Αμερικανούς επισήμους, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως έδειξε και του μήνυμα του Προέδρου Ομπάμα, στηρίζουν την Ελλάδα, όπως τη στήριξαν και σε άλλες δύσκολες στιγμές με το Σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας μετά το τέλος των εκδηλώσεων.
Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι παίρνει φεύγοντας από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Παίρνω ότι μαζί μας είναι ένα άλλο ολόκληρο ελληνικό έθνος, που δεν μένει στην Ελλάδα, που είναι εδώ, αλλά η καρδιά του χτυπάει ελληνικά, που συνεχίζει να μάχεται για αρχές και αξίες και για τα εθνικά μας θέματα και για την Κύπρο. «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο» και «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» ακούστηκε να φωνάζουν τα παιδιά της τρίτης και της τέταρτης γενιάς, και παράλληλα μηνύματα κόντρα σε αυτή την πολιτική που έχει φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό».
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι παρεμβάσεις αυτές είτε δημόσιες, είτε με επαφές που έγιναν με Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα με την κ. Μέρκελ, έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η σημερινή διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ο Αμερικανός Πρόεδρος, στηρίζουν τη χώρα μας και στηρίζουν τον ελληνικό λαό», απάντησε ο κ. Καμμένος σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι επικαλέστηκε πολλές φορές στην ομιλία του τις παρεμβάσεις Ομπάμα τους τελευταίους μήνες υπέρ της Ελλάδος.
Όσον αφορά στο τι προσδοκά από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του σε ενάμιση μήνα στην Ουάσιγκτον, ο κ. Καμμένος απάντησε: Το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδος και το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν μία άριστη συνεργασία και σχέση. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει ώστε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες που έχουμε αυτή τη στιγμή, σε ανταλλακτικά, σε πυρομαχικά, αλλά και με τη δωρεάν βοήθεια την οποία μας δίνουν οι Αμερικανοί μπορούμε να βελτιώσουμε τα υφιστάμενα μέσα τα οποία έχουμε.
Νομίζω ότι πλέον ο ρόλος της Ελλάδος στο νότιο μέρος του ΝΑΤΟ, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και μετά την ενδυνάμωση των φονταμενταλιστών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντικός. Έχει ιδιαίτερη σημασία η Ελλάδα να ενισχυθεί, να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: | iefimerida.gr
Σχόλια Facebook