Από «μηδενική» βάση η συζήτηση με τους θεσμούς στην Αθήνα

Αθήνα

Για «ερασιτεχνισμούς» που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κάνουν λόγο στελέχη του ευρωσυστήματος και τονίζουν πως ουσιαστικά η συζήτηση των μέτρων που προτείνει η Ελλάδα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, επί ελληνικού εδάφους.
Ενδεικτικά αναφέρουν πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε το Σαββατοκύριακο στους εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στις Βρυξέλλες μέτρα που δεν είχαν αξιολογηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ελληνικών προτάσεων να μην γίνει εξαρχής αποδεκτό, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.

Η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή παρουσίασε στην Ομάδα των Βρυξελλών ( Brussels Group) ένα αναλυτικό κείμενο θέσεων και προτάσεων 35 σελίδων στο οποίο εκτός από τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και αναλυτικός «χρωματικός» πίνακας με τα μέτρα της πέμπτης αξιολογήσεως της τρόϊκα που η Ελλάδα είτε απορρίπτει εντελώς (τα κόκκινα μέτρα), είτε συμφωνεί να εφαρμοσθούν (τα πράσινα μετρά), είτε προτείνει να αντικατασταθούν με ισοδύναμα (τα μπλε μέτρα).

Η λίστα μεταρρυθμίσεων που συντάχθηκε από συμβούλους του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, από στελέχη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν εστάλη πρώτα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ώστε σε συνεργασία με τα υπερεσιακά στελέχη των ελληνικών υπουργείων να επιβεβαιώσουν τα όσα υποστηρίζονται σε αυτή και να γνωμοδοτήσουν ακολούθως στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Λόγω αυτής της «αστοχίας» – που χαρακτηρίσθηκε ως «ερασιτεχνισμός» (amateurism) από πηγή του ευρωσυστήματος με την οποία επικοινώνησε τοin.gr -το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες έγινε μια συζήτηση περισσότερο επί των αρχών και λιγότερο επί του περιεχομένου. Όπως ανέφεραν πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, ναι μεν έγινε μια συζήτηση σε καλό κλίμα, αλλά επί ισχνού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη και για τα δημοσιονομικά μεγέθη παραμένουν ατεκμηρίωτες από τους θεσμούς.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι παρεμβάσεις της θα επιφέρουν έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, χωρίς υφεσιακά μέτρα, και ότι οι δράσεις που προτείνονται θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, επιτρέποντας να υπάρξει ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ.

Συζητήσεις από την αρχή

Η συζήτηση επί του περιεχομένου των ελληνικών προτάσεων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα -ουσιαστικά από την αρχή – καθώς τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα αναμένεται να επεξεργασθούν τα στοιχεία της ελληνικής λίστας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

Για το ίδιο θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα συντονιστική συνεδρίαση συνεργατών των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών υπουργείων που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό ρόλο θα έχουν οι Άγγελος Κούρος, Δημήτρης Λιάκος, Γιάννης Μάργαρης και Θανάσης Μισδανίτης, συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο πλήθος συναντήσεων με υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων για να συντονίσει ο ίδιος τις επαφές επί ελληνικού εδάφους. Από την πλευρά της τρόικα τον πρώτο ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Ίβα Πέτροβα.

Το πρόβλημα ρευστότητας

Αφού οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων τεκμηριωθούν από τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και υπάρξει πολιτική απόφαση στην Ομάδα των Βρυξελλών εν συνεχεία θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), ώστε να συγκαλέσει το Eurogroup.

Εκτιμήσεις κοινοτικών στελεχών αναφέρουν πως με βάση τις σημερινές εξελίξεις θα ήταν «αισιόδοξο» να υποστηρίξει κανείς με βεβαιότητα πως το Euro Working Group θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Το δε Eurogroup μετατίθεται για αργότερα. «Όλες πλέον οι ενδείξεις δείχνουν πως το Eurogroup θα συγκληθεί μετά το Πάσχα των Καθολικών (Δευτέρα 6 Απριλίου)», σημειώνουν κοινοτικές πηγές.

Η Ελλάδα θα βρεθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου αντιμέτωπη με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν σε έντοκα γραμμάτια που θα ανανεωθούν στις 8 Απριλίου και δεν θα καλυφθούν από ξένους επενδυτές (750 εκατ. ευρώ), αλλά και στη δόση 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Brussels Group έχει δεχθεί και εξετάζει νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να  αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, για να υπάρξει θετική απάντηση σε αυτό – η ΕΚΤ εμφανίζεται αρνητική- θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για σαφείς μεταρρυθμίσεις.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ