Καλό κλίμα, καλή διάθεση, αποτέλεσμα ουδέν

 Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, πολλή συζήτηση, αλλά επί της ουσίας όλα παραμένουν ως είχαν ενόψει της επεξεργασίας των μέτρων και των μεταρυθμήσεων που συνέταξε η Αθήνα, από τους “θεσμούς”. Μόνον εάν εκείνοι αξιολογήσουν θετικά τις προτάσεις της Κυβέρνησης θα δώσουν το πράσινο φως να ανοίξουν οι κρουνοί της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Αυτό λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο καθώς εγκαίρως η κυρία Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει πως δεσμευτικές αποφάσεις δεν μπορούσε να λάβει καθώς μόνον αρμόδιο Κοινοτικό Όργανο είναι το Eurogroup.

Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως δεν πήγε στην Μέρκελ για να ζητήσει χρήματα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις!

Κατά τα λοιπά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου:

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως είναι άδικο για την Μέρκελ και τους Γερμανούς να τους εμφανίζουν ως ναζί
– Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως περιμένει σαφή στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση
– Η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχθημε με όλες  τις τιμές τον έλληνα πρωθυπουργό,Αλέξη Τσίπρα
– Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 η κα Μέρκελ δεν είχε δεχθεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα
– Η κα Μέρκελ έχει επισημάνει πως δεν θα υπάρξει απόφαση στη συνάντηση, αλλά μόνο στο Eurogroup
– Mετά τη συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών

Η συνέντευξη

«Έχουμε μία συνεργασία με πνεύμα εμπιστοσύνης», ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τόνισε:

«Μπορούμε να συζητήσουμε δύσκολα θέματα στα οποία μπορεί να μην έχουμε ίδια γνώμη, όμως το πνεύμα είναι τέτοιο ώστε να θέλουμε και οι δύο χώρες να συνεργαστούμε».

«Χαίρομαι πολύ που μπορώ να καλωσορίσω τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. Μπορέσαμε να συζητήσουμε ζητήματα του ευρώ, τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και τα διμερή θέματα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από γερμανικής πλευράς θέλω να πω ότι έχουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τηνΕλλάδα και τους Έλληνες. Έχουμε πολλούς Έλληνες στη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν μία ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Σε πρώτη φάση μιλήσαμε για τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά την εκπλήρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Εμείς επιθυμούμε να είναι η Ελλάδα οικονομικά ισχυρή, να σημειώσει ανάπτυξη, να εξέλθει από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και κυρίως να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων. Για αυτό το λόγο χρειάζονται κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει τα οικονομικά στοιχεία  να είναι σαφή, ενώ όπως προαναφέρθηκε τόνισε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς και με τους εταίρους . «Δεν θα πούμε εμείς αν είναι επαρκές  ένα μέτρο, άλλοι  είναι  που θα αποφασίσουν» διευκρίνισε. 
Συμπλήρωσε ακόμα ότι θέλει η Ελλάδα να βγει από το τέλμα της ανεργίας και ειδικά των  νέων  και ότι «αυτό  σημαίνει μεταρρυθμίσεις και  ίσως ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».  

Η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι τις αποφάσεις σχετικά με την ρευστότητα τις παίρνει το Eurogroup,ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν μπορεί από μόνη της να υποσχεθεί κάτι επ αυτού.

«Μην περιμένουμε αποτέλεσμα σήμερα» πρόσθεσε η ίδια, παραπέμποντας παράλληλα στους θεσμούς που θα αξιολογήσουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σε ερώτημα σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, η κα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να συζητήσει στο μέλλον το θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες της, αν και όπως τόνισε  «το θέμα των επανορθώσεων για την Γερμανία έχει πολιτικά ολοκληρωθεί»

«Δεν το αγνοούμε το θέμα, θα το συζητήσουμε» πρόσθεσε, παραπέμποντας παράλληλα στους θεσμούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επίσης  από την Ελλάδα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,  να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με την αξιοποίηση των «εργαλείων» που της είχε παράσχει η Γερμανία (Task Force, παροχή τεχνογνωσίας στην αυτοδιοίκηση, ελληνογερμανική συνέλευση).

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε:

«Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Γνωρίζουμε ποιες ήταν οι συνθήκες, ποια ήταν η στάση που τήρησε το γερμανικό κατοχικό καθεστώς στην Ελλάδα, πόσο υπέφεραν οι Έλληνες. Δεν το αγνοούμε ως θέμα αλλά θα το συζητήσουμε στο μέλλον. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος αλλά κοιτώ το μέλλον και λέω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύτιμη και θα κάνω το παν για να συνεχίσει να υπάρχει».

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Γόνιμη χαρακτήρισε ο Άλέξης Τσίπρας τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο θα γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν. Συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την κρίση και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το σχέδιο αυτό δεν οδήγησε σε success story, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, κυρίως των νέων, αλλά και αδυναμία επίτευξης των στόχων.

«Όπως μου είπε και η ίδια η κα Μέρκελ πριν λίγες ημέρες στο τηλέφωνο, είναι καλύτερα να μιλά ο ένας με τον άλλο, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας τις δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

“Είναι λάθος να λέμε πως για όλα τα δεινά στην Ελλάδα φταίνε οι ξένοι”

Πρώτον όπως είπε ο κ.Τσίπρας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν “success story”, αντίθετα όπως τόνισε η Ελλάδα έχασε 25% του ΑΕΠ της, υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων,  προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη παραδοχή είναι πως είναι «λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν για την κρίση στην Ελλάδα»

«Αν αυτές οι δύο παραδοχές γίνουν κοινός τόπος, μόνο τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση. Με την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για φορολογική δικαιοσύνη και καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα ξεπεράσουμε την κρίση» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «γόνιμη» την συζήτηση που είχε με την κα Μέρκελ.

“Βοηθήστε μας να αντιμετωπίσουμε την διαφθορά και με την Siemens”

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ.Τσίπρας είπε ότι «θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε στερεότυπα τύπου: οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι γερμανοί φταίνε για  όλα τα κακά στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελλάδα και Γερμανία θα πρέπει να δουλέψουν από κοινού, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφθοράΜάλιστα ο κ.Τσίπρας κάλεσε την κα Μέρκελ να συμβάλει, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να παρέχει δικαστική συνδρομή στην περίπτωση της Siemens.

“Να επιλύσουμε τις διαφορές μας στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων”

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

«Να επιλύσουμε τις διαφορές μας από το παρελθόν για το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι αποτελεί  ηθικό ζήτημα για εμάς,ώστε να αντιμετωπισθεί από κοινού ο ολοκληρωτισμός του ναζισμού για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας στο μέλλον» είπε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, με σεβασμό στις συνθήκες της ΕΕ και την δημοκρατία, τα πράγματα στην Ευρώπη θα είναι πιο αισιόδοξα και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.


“Δεν ζητάω χρήματα από την Γερμανία”

Πολλές φορές κατά την συνέντευξη τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε  ότι δεν ζητάει χρήματα από τους Γερμανούς.

«Δεν θα ερχόμουν στην Γερμανία για να ζητήσω χρήματα από την κα Μέρκελ» είπε, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια «αμοιβαία επωφελής λύση» για το ελληνικό ζήτημα και όχι ένας νέος διχασμός στην ευρωζώνη.

“Δεν έχουμε πρόθεση να καταλάβουμε γερμανικά κτίρια που βρίσκονται στην Ελλάδα”

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων επί ελληνικού εδάφους με αφορμή και την απόφαση που θα υπόγραφε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου,  ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν εξέφρασε κανείς την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».

«Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Δεν αφορά υλική διεκδίκηση είναι διμερές ζήτημα με ηθική και όχι υλική αξία» εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι» και διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενδογενείς αιτίες που συνέβαλλαν να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισήμανε από εδώ και πέρα «στόχος είναι η υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να σπάσουν τα στερεότυπα και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που παραμένει στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην υπόθεση Siemens, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δικαστική συνδρομή από την Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίως ηθικό και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κατάσχεσης γερμανικών κτιρίων.

 

 

 
Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και για διμερή θέματα . «Γενικώς είχαμε μία διάθεση καλής συνεργασίας, μπορούμε να θίξουμε και θέματα στα οποία έχουμε τελείως  διαφορετικές απόψεις»είπε η κ. Μέρκελ.

 

Tσίπρας: Μόνο με διάλογο μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

tsipras-neo.jpg
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε την γερμανίδα Καγκελάριο για την πρόσκληση,  είπε ότι οι δυο τους είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για το ευρωπαϊκό μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη και την σημασία του διαλόγου στην Ευρώπη, ώστε να γεφυρώνονται οι οποίες διαφορές μεταξύ των κρατών.

«Όπως μου είπε και η ίδια η κα Μέρκελ πριν λίγες ημέρες στο τηλέφωνο, είναι καλύτερα να μιλά ο ένας με τον άλλο, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας τις δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

“Είναι λάθος να λέμε πως για όλα τα δεινά στην Ελλάδα φταίνε οι ξένοι”

Πρώτον όπως είπε ο κ.Τσίπρας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν “success story”, αντίθετα όπως τόνισε η Ελλάδα έχασε 25% του ΑΕΠ της, υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων,  προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη παραδοχή είναι πως είναι «λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν για την κρίση στην Ελλάδα»

«Αν αυτές οι δύο παραδοχές γίνουν κοινός τόπος, μόνο τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση. Με την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για φορολογική δικαιοσύνη και καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής θα ξεπεράσουμε την κρίση» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «γόνιμη» την συζήτηση που είχε με την κα Μέρκελ.

“Βοηθήστε μας να αντιμετωπίσουμε την διαφθορά και με την Siemens”

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ.Τσίπρας είπε ότι «θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε στερεότυπα τύπου: οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι γερμανοί φταίνε για  όλα τα κακά στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελλάδα και Γερμανία θα πρέπει να δουλέψουν από κοινού, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφθοράΜάλιστα ο κ.Τσίπρας κάλεσε την κα Μέρκελ να συμβάλει, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να παρέχει δικαστική συνδρομή στην περίπτωση της Siemens.

“Να επιλύσουμε τις διαφορές μας στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων”

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

«Να επιλύσουμε τις διαφορές μας από το παρελθόν για το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι αποτελεί  ηθικό ζήτημα για εμάς,ώστε να αντιμετωπισθεί από κοινού ο ολοκληρωτισμός του ναζισμού για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας στο μέλλον» είπε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, με σεβασμό στις συνθήκες της ΕΕ και την δημοκρατία, τα πράγματα στην Ευρώπη θα είναι πιο αισιόδοξα και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.


“Δεν ζητάω χρήματα από την Γερμανία”

Πολλές φορές κατά την συνέντευξη τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε  ότι δεν ζητάει χρήματα από τους Γερμανούς.

«Δεν θα ερχόμουν στην Γερμανία για να ζητήσω χρήματα από την κα Μέρκελ» είπε, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια «αμοιβαία επωφελής λύση» για το ελληνικό ζήτημα και όχι ένας νέος διχασμός στην ευρωζώνη.

“Δεν έχουμε πρόθεση να καταλάβουμε γερμανικά κτίρια που βρίσκονται στην Ελλάδα”

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων επί ελληνικού εδάφους με αφορμή και την απόφαση που θα υπόγραφε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου,  ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν εξέφρασε κανείς την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».

«Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Δεν αφορά υλική διεκδίκηση είναι διμερές ζήτημα με ηθική και όχι υλική αξία» εξήγησε.