Fortune: Μαζί με τις υποσχέσεις αυξάνεται και ο σκεπτικισμός για την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη να υποβάλλει έναν πιο χειροπιαστό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της χώρας εντός της Ευρωζώνης, με στόχο να διατεθούν και τα χρήματα που απομένουν από τη συμφωνία διάσωσης και να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι πιστωτές επανέλαβαν – με σταδιακά εξαντλούμενη υπομονή – ότι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τη χώρα, αλλά μόνο με τους δικούς τους όρους.
Τα σχόλια του Τσίπρα προέκυψαν ύστερα από μια άτυπη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και άλλους ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, στα πλαίσια της συνόδου των ηγετών της Ευρ. Ένωσης.
Η συνάντηση αποτέλεσε κορύφωση της ελληνικής κρίσης, με τον Τσίπρα να προσπαθεί να κερδίσει μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση των όρων της συμφωνίας διάσωσης.
Όμως, η μίνι-σύνοδος δεν κατέγραψε καμία πρόοδο. «Βάσει του πώς κύλησε η συζήτηση, ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα προκύψει πράγματι αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Μέρκελ, χωρίς να κρύβει τον σκεπτικισμό της γύρω από την αφοσίωση της νέας κυβέρνησης στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Τον περασμένο μήνα, το Eurogroup συμφώνησε να κρατήσει ζωντανό το σχέδιο διάσωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα θα σχεδιάζει εναλλακτικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής κρίσης, χωρίς να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα και χωρίς να διακινδυνέψει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού.
Όμως, η αρχική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τις Βρυξέλλες, ενώ η κυβέρνηση προώθησε πρόσφατα ένα νέο νομοσχέδιο κατά της φτώχειας, το οποίο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δωρεάν σίτισης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πιστωτές παραπονιούνται ότι δεν τους συμβουλεύτηκε η Ελλάδα πριν περάσει το νομοσχέδιο, παρόλο που είχε δεσμευτεί να το κάνει βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.
Ο Τσίπρας επέμεινε πως «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει υφεσιακά μέτρα. Η Ελλάδα θα υποβάλλει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα εφαρμόσει».
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στη συνάντηση των Βρυξελλών, ανακουφισμένες που δεν συνέβη τίποτε χειρότερο. Όμως, η Ελλάδα παραμένει εκτός των αγορών κεφαλαίου: η απόδοση των πενταετών ομολόγων παραμένει στο 17,5%.
Πηγή: Fortune.com
Σχόλια Facebook