Εισήγηση Βαμβακινού για καθιέρωση Ημέρας Μητρικής Γλώσσας στην Αυστραλία
Εισήγηση να καθιερωθεί η 21η Φεβρουαρίου ως Μέρα Μητρικών Γλωσσών, υπέβαλε στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την Δευτέρα η ομογενής βουλευτής του Εργατικού κόμματος Μαρία Βαμβακινού, η οποία εκλέγεται στην έδρα Calwell της Βικτώριας, ενώ παράλληλα έκανε και ιδιαίτερη μνεία στην εκστρατεία της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο».
Η κ. Βαμβακινού, αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο ιστορικό καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας ως Ημέρα Μητρικής Γλώσσας από την UNESCO, που έλαβε χώρα το 2007 και στο γεγονός ότι από τότε σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν λάβει χώρα δράσεις αλλά έχουν θεσπιστεί και πολιτικές για τη διατήρηση της μητρικής γλώσσας των κατοίκων τους, επέστησε την προσοχή του Κοινοβουλίου στο γεγονός ότι η Αυστραλία έχει έως σήμερα αδιαφορήσει στο να υιοθετήσει αυτόν τον θεσμό.
«Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα όργανο επικοινωνίας είναι και ο κύριος κομιστής της πολιτιστικής κληρονομιάς του ατόμου και βοηθά στη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής του ταυτότητας. Η καλύτερη κατανόηση των γλωσσικών και πολιτιστικών παραδόσεων άλλων εθνικοτήτων βοηθά στο να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε» είπε η ομογενής πολιτικός.
Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 στην Αυστραλία ομιλούνται 148 περίπου γλώσσες μεταξύ αυτών και πολλές γλώσσες ιθαγενών που όπως ανέφερε η κ. Βαμβακινού έχουν αρχίσει ήδη να εξαφανίζονται.
«Στη δική μου εκλογική περιφέρεια και μόνο ομιλούνται 151 γλώσσες. Η καθιέρωση της Ημέρας Μητρικής Γλώσσας είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί όχι μόνο θα μας υπενθυμίζει το γλωσσικό κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και το καθήκον μας να το διατηρήσουμε. Και η καθιέρωση αυτού του θεσμού θα βοηθήσει και στη διατήρηση των γλωσσών των ιθαγενών μας, των πρώτων κατοίκων αυτής της χώρας. Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε όλοι μας με λύπη αυτές τις γλώσσες να εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα.
Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά για το 2009-2010 της Εθνικής μας Στατιστικής Υπηρεσίας, όλο και λιγότεροι ιθαγενείς μιλούν τη μητρική τους γλώσσα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι κατά την απογραφή του 1996, το 12,5% των ιθαγενών κατοίκων της Αυστραλίας μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, ενώ στην απογραφή του 2011, το ποσοστό αυτών μειώθηκε στο 11,3%» είπε η κ. Βαμβακινού, τονίζοντας ότι μαζί με την απώλεια των μητρικών γλωσσών, χάνονται και σημαντικοί δεσμοί αναφοράς των ανθρώπων που την μιλούσαν, με την πολιτιστική τους ταυτότητα και ιστορία.
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με αφετηρία την αναγκαιότητα διατήρησης της μητρικής γλώσσας καθότι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση και ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας του ατόμου, αλλά και της δραστηριοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση η κ. Βαμβακινού αναφέρθηκε στην εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο».
«Θέλω να συγχαρώ τους εμπνευστές αυτής της καμπάνιας, της οποίας η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 21 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη» είπε η κ. Βαμβακινού και αναφέρθηκε αρχικά στον εμπνευστή της, πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού «Φροντίδα», Σάκη Ζαφειρόπουλο, και στο σκεπτικό πάνω στο οποίο αυτή στηρίχθηκε.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής ο «Νέος Κόσμος» πλησίασε διάσημους ομογενείς της Αυστραλίας όπως τη δημοσιογράφο, Ελένη Κάπαλου, τον σεφ Γιώργο Καλομπάρη και τον παίκτη του φούτμπολ, Τζίμη Τούμπα, και όλοι τους τάχθηκαν υπέρ της εκστρατείας και άρχισαν να την προβάλλουν στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο. Η κ. Βαμβακινού αναφέρθηκε όχι μόνο στο ρόλο τους αλλά και στις εμπειρίες τους αλλά και στο πόσο σημαντική θεωρούν στη ζωή τους την ελληνική γλώσσα και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει.
Μάλιστα η ομογενής βουλευτής είπε ότι και άλλες εθνικές ομάδες της χώρας σκέφτονται τώρα να καθιερώσουν και αυτές ένα μήνα προώθησης της μητρικής τους γλώσσας.
πηγή: neoskosmos.com
Σχόλια Facebook