Η Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να επιβάλει ονομαστική ψηφοφορία αλλά υπαναχώρησε μετά από παρέμβαση Τσίπρα
– Η Χρυσή Αυγή είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την Ανθρωπιστική Κρίση
– Λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων, δεν συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός για να γίνει δεκτό το αίτημα
– Το πήρε πάνω της η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφασίζοντας να γίνει ονομαστική ψηφοφορία
– Επικαλέστηκε άρθρο του Κανονισμού που δίνει το δικαίωμα αυτό τον Πρόεδρο της Βουλής
– Με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, πήρε πίσω την απόφασή της
– Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι με αυτό το φάουλ η κα Κωνσταντοπούλου κατάφερε να επισκιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού
– Προηγήθηκαν φωνές, τσακωμοί και 10λεπτη διακοπή της διαδικασίας
– Ψηφίστηκε τελικά επί της αρχής το νομοσχέδιο
Δεν άναψε φωτιές μόνο στη διαδικασία για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανθρωπιστική Κρίση αλλά έβαλε φωτιά και στις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου. Και όλα αυτά εξαιτίας ενός αιτήματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στήριξε και προκάλεσε χάος, διακοπή και την πυροσβεστική παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός όμως από την πυροσβεστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, σε μια μέρα που ο ίδιος ήθελε να περάσει τα δικά του μηνύματα προς τις Βρυξέλλες και να δώσει την εικόνα ενός ενωμένου κοινοβουλίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη στάση της κατάφερε να προκαλέσει και τη δυσφορία του κ. Τσίπρα και κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν πως με αυτό το φάουλ η Πρόεδρος της Βουλής κατάφερε να επισκιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού, μόλις ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσή Αυγή κατέθεσε αίτημα για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση. Επειδή όμως δεν συγκέντρωναν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (15) για να στηρίξουν το αίτημά τους, αφού απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι (σ.σ. δεν τους είχε δοθεί εισαγγελική άδεια να βρεθούν στη Βουλή), το αίτημα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές. Αλλά από τη στιγμή που δεν είχε δοθεί εισαγγελική άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χ.Α. να πάνε στη Βουλή, αυτός ο αριθμός δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί.
Κάπου εκεί ήρθε η παρέμβαση της κας Κωνσταντοπούλου, με την πρόεδρο της Βουλής να το… “παίρνει πάνω της”. Η κα Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ανακοίνωσε πως το νομοσχεδίο θα ψηφιζόταν με ονομαστική ψηφοφορία.
Η απόφαση της αυτή προκάλεσε χάος στην αίθουσα της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η διαδικασία για 10 λεπτά! Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε, συνοδευόταν από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους, μάλιστα, βγήκαν μαζί από το διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες πως υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Βουλής.
Ανεβαίνοντας στην έδρα, η κα Κωνσταντοπούλου εξήγησε στους βουλευτές το άρθρο βάσει του οποίου μπορεί ο Πρόεδρος της Βουλής να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αλλά μετά ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω την προηγούμενη απόφασή της.
«Επειδή κάποιοι επιχειρούν στρεβλώσουν αυτή μου την κρίση και ίσως να πουν και λόγους να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κρίνω πως δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία. Μπορούμε να ψηφίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Καλώ όσους αποχώρησαν, το επόμενο 10λεπτο να έρθουν και να ψηφίσουν με τον κανονικό τρόπο και να αποδείξουν πως η στήριξη που εξέφρασαν δεν είναι στα λόγια», είπε.
Με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ζητούν το λόγο και την Πρόεδρο της Βουλής να μην τους τον δίνει, κουβέντα στην κουβέντα, δεν άργησε να ξεσπάσει και ο καυγάς, ανάμεσα στην κα Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής», ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να την θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης κάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο» ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπλήρωσε λέγοντας πως «επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, ότι ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο».
Την άδειασε και ο ΣΥΡΙΖΑ!
«Άδειασε» μεγαλοπρεπώς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ την Ζωή Κωνσταντοπούλου για τους χειρισμούς της. Ο Νίκος Φϊλης, με αφορμή την επίμονη στάση της Προέδρου να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, παρ’ ότι οι αιτούντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής απουσίαζαν – κάτι που στη συνέχεια «αναγκάστηκε» να πάρει πίσω – τόνισε με νόημα πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όλοι πρέπει να στέκονται «συμπαγώς κι ομοθύμως είμαστε απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα».
Επέκρινε δε σαφώς της κ. Κωνσταντοπούλου και εν όψει της δίκης για τη Χρυσή Αυγή σημείωσε: «η δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί απέναντι εγκληματική οργάνωση και να μη δημιουργούνται εντυπώσεις που μπορεί να επηρεάζουν έργο Δικαιοσύνης»
Επί του νομοσχεδίου και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ο Ν. Φίλης άφησε νέες αιχμές προς την Πρόεδρο της Βουλής σημειώνοντας με νόημα πως η σημερινή συζήτηση και η ομιλία του Αλ. Τσίπρα «δημιουργούσε συνθήκες να εκφραστεί μέγιστη εθνική συναίνεση».
Μίλησε για ευθύνη πολλών πλευρών, εννοώντας σαφώς και την Ζ. Κωνσταντοπούλου, και πρότεινε εφεξής τα διαδικαστικά να σηζητούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά αυτή η εικόνα.
«Άλλα περίμενε από εμάς ο κόσμος σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιφωνίες.. Νομίζω εκφράζω και το προεδρείο, η Διάσκεψη προέδρων να τα συζητά αυτά… Επιτέλους να μη δημιουργηθεί η συζήτηση πως η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό».
Σχόλια Facebook