Το παρασκήνιο της έκδοσης της διαταγής για τους μετανάστες
Αθήνα
Ως άνθρωπο εργατικό, που δεν θα έβαζε το κεφάλι του στην «γκιλοτίνα» παραμονές των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν τον προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων υποστράτηγο Γεώργιο Νίτσα, ο οποίος υπέγραψε τη διαταγή για τους μετανάστες που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίτσας περιλαμβάνεται στη λίστα των υπό αποστρατεία αξιωματικών κατά τις επερχόμενες κρίσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 24 ώρες εκδόθηκαν τρεις σχετικές ανακοινώσεις. Η πρώτη, η επίμαχη, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης που εστάλη μέσω του συστήματος Police OnLine, η δεύτερη ως ορθή επανάληψη το βράδυ της Τρίτης -σε αυτήν αναφερόταν ότι δεν θα ελευθερωθούν όσοι κρατούνταν κάτω από έξι μήνες- και η τρίτη νωρίς το πρωί της Τετάρτης η οποία ακύρωνε τις άλλες δυο.
Ποιος ήξερε για τη διαταγή;
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν με νόημα ότι εγείρεται ζήτημα από το γεγονός πως τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη μιας διαταγής από το απόγευμα της Τρίτης, κάτι που το γνώριζαν άλλα στελέχη του Σώματος έστω και προφορικά. Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι ο κ. Νίτσας δεν είναι από τους ανθρώπους που θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να στείλει τέτοιο έγγραφο χωρίς να έχει υπάρξει συνεννόηση με άλλους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όπως έλεγαν επίσης, κατά πάσα πιθανότατα το έγγραφο διακινήθηκε μέσω του συστήματος PoliceOnLine ακόμα και εντός του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη και ενδεχομένως από αβλεψία, πιθανότατα χωρίς, όπως λένε, να υπάρχει πρόθεση, δεν ενημερώθηκαν οι ηγεσίες του Σώματος.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη;
Αίσθηση προκάλεσε επίσης στην Κατεχάκη η δημοσιοποίηση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούση ενημερωτικού σημειώματος της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, σύμφωνα με το οποίο στις 18.2.2015 έγιναν δύο συναντήσεις στις οποίες παρέστησαν εκπρόσωποι του «Υπουργείου Μετανάστευσης» -σημειωτέον ότι η επικεφαλής του δεν έχει αναλάβει ακόμη αρμοδιότητες-, η κ. Ελένη Σπαθανά και η κ. Σπυροπούλου.
Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, ήταν η εξειδίκευση / υλοποίηση όσων είχαν εξαγγελθεί από κοινού την προηγούμενη ημέρα από τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τη διαχείριση των κρατουμένων αλλοδαπών αρχικά από το Παραχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα Προαναχωρησιακά Κέντρα και λοιπούς χώρους κράτησης.
Κατόπιν αυτών, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων απεστάλη στις 18.2.2015 προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική διαταγή. «Στις 3.3.2015», επισημαίνεται στο σημείωμα, «από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων, κατόπιν επικοινωνίας / παρέμβασης της κ. Σπαθανά με σκοπό την υλοποίηση / εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική ανακοίνωση».
Επειδή η εν λόγω συμπίπτει με την ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης διαταγής, μένει να διευκρινιστεί αν υιοθετήθηκε αυτούσια η «επικοινωνία / παρέμβαση» και από ποια πρόσωπα στο -καθ’ ύλην ακόμη- υπουργείο.
Ο κ. Πανούσης πάντως μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στους δημοσιογράφους εκτίμησε ότι υπεύθυνος ήταν ένας ταξίαρχος, ο οποίος, όπως είπε, «αυτοαποκεφαλίστηκε», προδιαγράφοντας προφανώς την εξέλιξή του στις επερχόμενες κρίσεις ανωτέρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Τι αλλάζει με τους «νεοεισερχόμενους»
Στο ενημερωτικό σημείωμα τονίζεται επιπλέον ότι «σημειώνεται ότι στην πράξη για τους νεοεισερχόμενους επρόκειτο για την ίδια πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δυο έτη λόγω της έλλειψης χώρων κράτησης και των μεταναστευτικών ροών (σύροι πρόσφυγες επί το πλείστον) πάλι αφήνονται ελεύθεροι με προθεσμία προς αναχώρηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έτος 2014 συνελήφθησαν 77.163 από τους οποίους μόνο οι 4.000 περίπου κρατήθηκαν».
Και σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «στην ως άνω διαταγή ουδόλως αναφέρεται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή θα κλείσουν τα κέντρα κράτησης». Αν και ορθώς δεν διαφαίνεται σημαντική αλλαγή ως προς το νομικό καθεστώς που ακολουθείται στη μέχρι τώρα διαδικασία, εν τούτοις αφήνει υπονοούμενα για «απελευθέρωση όλων» η αναφορά στην πρώτη διαταγή για απελευθέρωση ανεξαρτήτως χρονικού ορίου κράτησης (στη δεύτερη ανακοίνωση μάλιστα διορθώνεται με την αναφορά ότι θα παραμείνουν στα Κέντρα Κράτησης οι κάτω των έξι μηνών κρατούμενοι).
Κίνδυνος καταδίκης
Αναφέρεται επιπροσθέτως ότι «στην πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας εγκαλείται γιατί ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο, εφαρμόζει το μέτρο της κράτησης συστηματικά και η κράτηση αλλοδαπών υπό μη καλές συνθήκες είναι πρώτη μας επιλογή, με άμεσο κίνδυνο καταδίκης».
Διονύσης Βυθούλκας
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook