Ντράγκι: Οι κανόνες απαγορεύουν άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας- Αντίδραση της Κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, η Τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Λευκωσία, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την Συνθήκη της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 123 για την νομισματική χρηματοδότηση.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Υπό αυτή την έννοια «μπορεί να πει κάποιος ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, όμως είναι και η Κεντρική Τράπεζα όλων των άλλων χωρών», σημείωσε.
Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ, ανέφερε, είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, υπέδειξε, πρέπει να γίνει γρήγορα επιτυχώς η αναθεώρηση.
«Η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα, τα οποία, όμως, είναι κάτω από το κατώφλι. ‘Αρα, πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».
Επίσης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τοποθετήθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά». Έχουμε τον κανόνα, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι και τα ελληνικά ομόλογα ήταν και είναι κάτω από αυτό το κατώφλι».
Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε.
Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης, μόλις μπορέσει να γίνει «μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης».
Τέλος, δήλωσε ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».
Η Αθήνα
Πάντως, η Κυβέρνηση των Αθηνών υποστηρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα,. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός απόψε αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.
Ωστόσο, την άποψη ότι η ΕΚΤ έπρεπε να ανοίξει τη στρόφιγγα μετά τη συμφωνία, διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης. Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogoup «δεν αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ζητούσε να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Εντούτοις -πρόσθεσε- στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ δεν ενσωματώθηκε ακόμη η συμφωνία του Eurogroup.
Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας και «ενδεχομένως η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Eurogroup της Δευτέρας για να ενεργήσει» είπε ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η 5η αξιολόγηση έχει τελειώσει» και ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει με επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου είναι «η βάση για να πάμε πως τα μπρος» προσθέτοντας πως υπάρχουν δυνάμεις που ενδεχομένως να θέλουν να επιστρέψουμε στην εποχή των μνημονίων.
Σχολιάζοντας δε τα σενάρια περί τρίτου πακέτου στήριξης ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη, αλλά ποτέ δε συζητήθηκε κάτι τέτοιο».
«Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας» είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ αναρωτήθηκε γιατί οι «θεσμοί» δείχνουν μία διαφορετική μεταχείριση προς την Αθήνα σε σχέση με το παρελθόν.
Όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά τόνισε πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται. Παράλληλα διέψευσε πληροφορίες περί δυσφορίας του ίδιου προς το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη και τόνισε πως «πρέπει όλοι να επιταχύνουμε το έργο μας».
Η πορεία της Ευρωζώνης
Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, υπήρξε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τις αρχές του έτους που αναμένεται να ενισχυθεί και να γίνει ευρύτερη στη διάρκεια του έτους. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5% που θα αυξηθεί στο 1,9% το 2016 και στο 2,1% το 2017.
Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης θα ευνοηθεί από το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τη μείωση των τιμών πετρελαίου και την υποτίμηση του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η ανάκαμψη θα συγκρατηθεί από τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντός τους, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα είναι μηδενικός φέτος (μέσα επίπεδα του έτους) και θα αυξηθεί στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017. Στην αύξηση των τιμών το 2016, είπε, θα συμβάλει η υποτίμηση του ευρώ και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι ενδείξεις που έχουμε, είπε ο Ντράγκι, είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ περνούν στην πραγματική οικονομία μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και την υποτίμηση του ευρώ.Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας και πάλι την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σχόλια Facebook