Και ο Λαπαβίτσας παίρνει αποστάσεις από τη συμφωνία-Ζητά σύγκλιση των οργάνων
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, απλώς “άνοιξε την πόρτα” των αμβισβητήσεων και των καταγγελιών για την “κωλοτούμπα” που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αποδεχόμενη και την επέκταση (κατά τέσσερις μήνες) του Ισχύοντος Προγράμματος και την εποπτεία της τρόϊκα, το όνομα της οποίας άλλαξαν σε “θεσμοί”. Πλέον το Μεγαρο Μαξίμου δεν προλαβαίνει να μετράει αμφισβητίες και εσωκομματικά… χτυπήματα. Αυτή τη φορά είναι ο ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, που, μετά τον Γλέζο, τον Θεοδωράκη και τη Σακοράφα, παίρνει αποστάσεις από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στο πρόσφατο Eurogroup. Μάλιστα, ζητά την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.
Με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ο γνωστός οικονομολόγος και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει πέντε ερωτήματα που ζητούν απάντηση και τονίζει πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι μια δέσμευση που ανέλαβαν προς τον ελληνικό λαό όσοι εξελέγησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.
“Όσοι όμως έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ως δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό, έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε”, αναφέρει.
Αφού θέτει πέντε ερωτήματα, στέλνει σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως “οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες για την κοινωνία, το έθνος και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης εδράζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση στα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα”.
Την ώρα που η κυβέρνηση γράφει και… σβήνει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες μέχρι το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βρεί… ισορροπίες ανάμεσα στις εσωκομματικές αμφισβητήσεις, που συνεχώς πληθαίνουν με πιο ηχηρή αυτή του Μανώλη Γλέζου, και στους δανειστές.
Όλη η ανάρτηση του Κώστα Λαπαβίτσα
Πέντε ερωτήματα απαιτούν απάντηση
Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ δεν έχει ολοκληρωθεί, εν μέρει γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες ‘μεταρρυθμίσεις’ θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα (Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου) και ποιες από αυτές θα γίνουν δεκτές. Όσοι όμως έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του Σύριζα και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ως δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό, έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε.
Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας έχει ως εξής:
1. Η Ελλάδα ζητάει επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας δανειακής στήριξης, η οποία στηρίζεται σε μια σειρά από δεσμεύσεις.
2. Ο στόχος της επέκτασης είναι να επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρέχουσας συμφωνίας και να δώσει χρόνο για μια πιθανή νέα συμφωνία.
3. Η Ελλάδα θα υποβάλλει αμέσως κατάλογο ‘μεταρρυθμίσεων’, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους ‘θεσμούς’ και θα συμφωνηθούν τελικά τον Απρίλιο. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, θα αποδεσμευτούν τα χρήματα που δεν δόθηκαν ακόμη από την τρέχουσα συμφωνία συν τις επιστροφές από τα κέρδη της ΕΚΤ.
4. Τα υπάρχοντα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες των τραπεζών και θα είναι εκτός ελληνικού ελέγχου.
5. Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της.
6.Η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου 2012. Το πλεόνασμα για το 2015 θα λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
7.Η Ελλάδα δεν θα ανακαλέσει μέτρα, ούτε θα κάνει μονομερείς αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως θα εκτιμηθούν από τους ΄θεσμούς’.
Στη βάση αυτή, το Γιούρογκρουπ θα ξεκινήσει τις εθνικές διαδικασίες για τετράμηνη επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας και καλεί τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησής της.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες ‘της Θεσσαλονίκης’ που περιλαμβάνουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την άμεση αντικατάσταση των Μνημονίων με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Όσοι εκλεγήκαμε με το Σύριζα δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διότι το θεωρούμε απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να εξηγηθεί τώρα το πως αυτά θα υλοποιηθούν και πως θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το Εθνικό Σχέδιο περιλάμβανε τέσσερις πυλώνες με κόστος για τον πρώτο χρόνο ως εξής:
Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (1,9 δις).
ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας με φορολογικές ελαφρύνσεις, ρύθμιση «κόκκινων δανείων», ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (συνολικά 6,5 δις).
ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης για 300000 θέσεις εργασίας (3 δις τον πρώτο χρόνο και άλλα 2 δις τον δεύτερο).
IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.
Οι πηγές χρηματοδότησης και πάλι για τον πρώτο χρόνο είχαν προβλεφθεί ως εξής:
Ι) Εκκαθάριση χρεών προς την εφορία (3 δις)
ΙΙ) Πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου (3 δις)
ΙΙΙ) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (3 δις)
IV) ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (3 δις)
Με δεδομένο λοιπόν το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ, ρωτώ:
Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης
Πως θα χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όταν τα 3 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλέον εκτός ελληνικού ελέγχου; Η αφαίρεση αυτών των κονδυλίων κάνει ακόμη πιεστικότερη τη συλλογή μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή και την εκκαθάριση χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο εφικτή είναι αυτή η προοπτική;
Διαγραφή χρέους
Πως θα προχωρήσει η διαγραφή του χρέους, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της;
Άρση λιτότητας
Πως θα υπάρξει άρση της λιτότητας, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να πετύχει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να καταστήσει το υπάρχον τεράστιο χρέος ‘βιώσιμο’; Η ‘βιωσιμότητα’ του χρέους – όπως την εκτιμούσε η Τρόικα – ήταν ακριβώς η αιτία για το παράλογο κυνήγι πρωτογενών πλεονασμάτων. Καθώς το χρέος δεν θα μειωθεί σημαντικά, πως θα πάψουν να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα που είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία και αποτελούν την ουσία της λιτότητας;
Εποπτεία και δημοσιονομικό κόστος
Πως θα προχωρήσει οποιαδήποτε προοδευτική αλλαγή στη χώρα, όταν οι ΄θεσμοί’ θα ασκούν αυστηρή εποπτεία και θα απαγορεύουν μονομερείς ενέργειες; Θα επιτρέψουν οι ‘θεσμοί’ την υλοποίηση των πυλώνων ‘της Θεσσαλονίκης’ δεδομένου ότι έχουν άμεσο, ή έμμεσο δημοσιονομικό κόστος;
Η μελλοντική διαπραγμάτευση
Τι ακριβώς θα έχει αλλάξει στους επόμενους τέσσερις μήνες της ‘παράτασης’, ώστε η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας να γίνει από καλύτερες θέσεις; Τι θα αποτρέψει την επιδείνωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας;
Οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες για την κοινωνία, το έθνος και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης εδράζεται στο πρόγραμμα του Σύριζα. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση στα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρέπει άμεσα να δώσουμε καίριες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ώστε να διατηρήσουμε τη μεγάλη στήριξη και δυναμική που μας δίνει ο ελληνικός λαός. Οι απαντήσεις που θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.
Πηγή: costaslapavitsas.blogspot.gr
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τη σκυτάλη πήρε και η η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτη επιλαχούσα στην Α’ Αθήνας Μαρία Μπόλαρη, η οποία σε άρθρο της που τιτλοφρείται «Για να ανατρέψουμε την οπισθοχώρηση, για να προχωρήσουμε στη νίκη» δηλώνει ότι διαφωνεί με την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όσο περνούν οι ώρες και «φωτίζεται το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup»,η ίδια θεωρεί τι χάσαμε μια σημαντική μάχη, αλλά ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να κερδηθεί ο πόλεμος.
Προϋπόθεση γι’ αυτό η κυβέρνηση, έστω και στο και πέντε, να επαναφέρει στο τραπέζι τις πραγματικές «κόκκινες γραμμές», αυτές με τις οποίες εκλέχτηκε.
Σε αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικός είναι ο ρόλος των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η κύρια Μπόλαρη, αναφέροντας ότι χρειάζεται να απαιτήσουν από την ηγεσία του κόμματος και από την κυβέρνηση την υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών δηλώσεων.
Η βουλευτής επικεντρώνει τις βολές της στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας σκωπτικά πως «στη συνέντευξη Τύπου μετά τα Eurogroup κάπου αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε σε αυτά που πρέπει να αποφύγουμε, γι αυτό κατά τη γνώμη του θα πρέπει να δεθούμε στα κατάρτια ενός πλοίου για να μην μας παρασύρουν οι Σειρήνες. Θέλω να πιστεύω ότι ξέρει όλη την Οδύσσεια. Γιατί στα επεισόδιά της ο Οδυσσέας βρήκε τη δύναμη να ξεφύγει από τα θέλγητρα της Καλυψούς, τραυμάτισε θανατηφόρα τον Πολύφημο και βρήκε τον τρόπο να γυρίσει πίσω στην Ιθάκη.»
Επιφυλάξεις για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στο Eurogroup εκφράζει το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δούκας, με κείμενο που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας.
Στο κείμενο, με τίτλο «Φυγή προς τα μπρος ή τακτική αναδίπλωση», ο κ. Δούκας τονίζει πως σε πρώτη ανάγνωση η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε επαρκώς τη δυναμική που υπήρχε από την πρόσφατη λαϊκή εντολή επισημαίνοντας, ωστόσο, πως στη συμφωνία υπάρχουν και θετικές πλευρές.
Αναλυτικά το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στο iskra.gr:
«Η ελληνική κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο σύντομο διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές για παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης για τέσσερεις μήνες. Το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup έχει πυροδοτήσει διάφορες και εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.
Η δική μας πρώτη προσέγγιση σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε επαρκώς τη δυναμική που υπήρχε από την πρόσφατη Λαϊκή εντολή, από τη μεγάλη κοινωνική αποδοχή που επεφύλαξε ο ελληνικός Λαός στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στήριξης που συνόδευαν την ελληνική αντιπροσωπεία στις προσπάθειές της.
Από κει και μετά η κατάσταση δεν προσεγγίζεται με το άσπρο ή μαύρο. Στη συμφωνία υπάρχουν θετικές πλευρές όπως για παράδειγμα το ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα στα οποία είχε οδηγήσει τα πράγματα η προηγούμενη κυβέρνηση και περίμεναν τη χρεωκοπία στις 28/2. Υπάρχουν αρνητικές πλευρές όπως ο συνεχιζόμενος έλεγχος, η συνεχιζόμενη επιτροπεία των δανειστών στις πολιτικές που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος. Τέλος υπάρχουν και γκρίζες ζώνες όπως το αν αποδεχόμαστε τη δανειακή σύμβαση και τους όρους που τη συνοδεύουν εν όλω ή αν η αποδοχή αφορά μόνο το διάστημα του τετραμήνου της παράτασης.
Κατά τη γνώμη μας για όλα τα θέματα απαιτείται μια συνεχής εγρήγορση, μια διαρκής ετοιμότητα, μια συνεχιζόμενη και εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση η οποία αναπόφευκτα θα φέρει ρήξεις και συγκρούσεις.
Το πρώτο θέμα είναι αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί και αφορά τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις εμπεριέχονται στο κείμενο που θα σταλεί στους δανειστές θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λαό.
Το δεύτερο θέμα αφορά τόσο τις προεκλογικές εξαγγελίες όσο και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προώθηση μιας σειράς από μέτρων όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, οι ρυθμίσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το σταμάτημα της μείωσης των συντάξεων, η κατάργηση της ρήτρας θανάτου και μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του θεσμικού πλαισίου περί απολύσεων, η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και όσων αντισυνταγματικά απολύθηκαν, η επαναλειτουργία και η επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ. Η προώθηση των θεμάτων αυτών δεν μπορεί να τεθεί υπό την αίρεση των δημοσιονομικών στόχων, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της απαγόρευσης μονομερών ενεργειών.
Τέλος παίρνοντας ως δεδομένο ότι το βαρέλι δεν είναι μισοάδειο αλλά είναι μισογεμάτο τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με το χρέος, με το αίτημα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με τη δανειακή σύμβαση και τους όρους που τη συνοδεύουν και που δεν αναγνωρίζουμε.
Η άλλη πλευρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα συνεχίσει να εκβιάζει. Σε όλες τις φάσεις, σε όλα τα στάδια. Εμείς από τη δική μας μεριά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεσοδιάστημα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, εξετάζοντας κάθε είδους εναλλακτική πρόταση και αντλώντας δύναμη από το Λαϊκό παράγοντα ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τόσο δημοσκοπικά όσο και κινηματικά προσπάθειες που έχουν στο επίκεντρό τους την κοινωνία και τα δικαιώματά της».
Σχόλια Facebook