Κρις Σπύρου: «Μεταμόρφωση» και «Συμμόρφωση» οι λέξεις-κλειδιά στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Μεταμόρφωση» και «Συμμόρφωση» αυτές είναι οι δύο  λέξεις-κλειδιά στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγη η κυβέρνηση, με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αυτή την ώρα.

Αυτή είναι η άποψη ενός έμπειρου πολιτικού, του Ελληνοαμερικανού ηγέτη κ. Κρις (Χρήστος) Σπύρου, ο οποίος μίλησε το πρωϊ του Σαββάτου, από το πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι “Ε”, την εκπομπή της φαίης μαυραγάνη, για την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα, την νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, την δημοσιονομική πολιτική, την Αμερική και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Με μία χιουμουριστή ευχάριστη διάθεση, αλλά, επί της ουσίας, με καίριες πολιτικές επισημάνσεις, ο κ. Σπύρου, με τη χρήση των δύο αυτών λέξεων, περιέγραψε με γλαφυρότητα την πολιτική κατάσταση εντοπίζοντας αφενός το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα και, αφετέρου, το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται  με τους ευρωπαίους εταίρους.

“Εδώ, είπε στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη, υπάρχει μία θεωρητική άποψη της  πολιτικής και μία πρακτική. Η πρακτική είναι στο κοσκίνισμα! Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κοσκίνισμα! Τα τελευταία πέντε χρόνια-και το έχω παρακολουθήσει πάρα πολύ στενά  και θέλω να είμαι αντικειμενικός- γίνεται μία μεταμόρφωση του προβλήματος στα δεδομένα του κόμματος, της φιλοσοφίας, στα δεδομένα του καιρού. Επομένως γίνεται η μεταμόρφωση, γίνεται συζήτηση μια -δυο βδομάδες. Μετά  έρχεται η περίοδος της συμμόρφωσης!  Τώρα είμαστε στη συμμόρφωση! Το χρονικό διάστημα  μεταξύ της μεταμόρφωσης και της συμμόρφωσης είναι πολύ στενό, γι αυτήν την κυβέρνηση, διαφορετικά από ό,τι ήταν για  τους προηγούμενους. Επομένως, υποχρεωτικά από τον αρραβώνα έφθασες αστραπιαία στα στέφανα!”

Χίλαρυ Κλίντον, Κρις Σπύρου

Χίλαρυ Κλίντον, Κρις Σπύρου

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης με τους ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Σπύρου εκτίμησε ότι ήταν η “μεταμόρφωση” της ονομασίας, των θεσμών. Πρόσθεσε δε ότι “στο τέλος του κοσκινήματος ήταν ό,τι είχε μείνει μέσα στο κόσκινο! Κάτι έπεσε από κάτω και κάτι έμεινε μέσα στο Κόσκινο! Τίποτε δεν άλλαξε. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Τώρα είναι το κρίσιμο σημείο.  Το σημείο της συμμόρφωσης. Συμμόρφωση, πρόσθεσε,  θα πει εσωτερικά και εξωτερικά.  Αυτοί, οι Ευρωπαίοι, θέλουν να συμμορφωθούν και πρέπει να συμμορφωθούν  στους κανόνες τους οποίους διέπει η ύπαρξή τους. Και η ελληνική πλευρά πρέπει να συμμορφωθεί στους κανόνες που πρέπει να συμμορφωθεί, ειδαλλιώς δεν μπορεί να γίνει συμφωνία”.

Ισότητα…

Απορρίπτωντας τη θεωρία περί “δυνατού” και “αδύναμου” ο πρώην Αμερικανός Γερουσιαστής  είπε ότι στην πραγματικότητα τα δύο μέρη αποτελούν  μία ισότητα η οποία προέρχεται από τη συμφωνία την οποία έχεις συνάψει. “ Είτε έκανε ένας ιδιώτης  συμφωνία με την Τράπεζα είτε η Ελλάδα με τους εταίρους, είναι μία συμφωνία. Και αυτή η συμφωνία έχει όρους. Αυτοί οι όροι εξετάζονται. Φθάσανε σε ένα σημείο που οι όροι τώρα,  για να τελειώσουν, πρέπει να βρεθεί η λύση του τέλους”.

Στο ερώτημα εάν αδίκως αναμένεται από τους Έλληνες να αλλάξουν πολλά πράγματα, ο κ. Σπύρου διευκρίνισε με παρησία πως ένα πράγμα δεν μπορεί να αλλάξει από τώρα μέχρι την Τετάρτη:  “Το ΔΝΤ  ο δανειστής της χώρας, της όποιας χώρας, έχει τους όρους. Και οι όροι αυτή τη στιγμή βασίζονται σε μία συμφωνία  την οποία έκανε η Ελλάδα και η Ευρώπη με το ΔΝΤ. Αυτή δεν μπορείς  να την αλλάξεις”.

Στο ερώτημα εάν όντως “φεύγει” η τρόϊκα, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο κ. Σπύρου εκτιμά ότι “φεύγει όταν θα τελειώσει η τελευταία φάση του προγράμματος. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης έχει τους όρους. Και οι όροι είναι ότι πρέπει  για να μπορέσει να δώσει την επόμενη δόση στην Ελλάδα ή σε όποια άλλη χώρα, πρέπει να πάρει από κάποιο θεσμό μία γραπτή συμφωνία ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ  των τεσσάρων … της Τρόικα (Euro group, ΔΝΤ και ΕΚΤ) και της όποιας κυβέρνησης.”

Αυτό είναι το προικοσύμφωνο!  “Ακούστε, είπε, memorandum  είναι ελληνική λέξη. Μνημνόνιο.  Αν θέλεις να το αλλάξεις από μνημόνιο σε Υπενθυμητήριο, πες το έτσι, να σε υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις σου. Πες το Μέμο.  Μπορείς να το πεις remainder, ε, πες το υπενθύμιση. Εντάξει, το ίδιο πράγμα είναι. Σου υπενθυμίζει  τι έχεις υπογράψει… Για να μην είναι προφορικές οι συμφωνίες”.

Οι τρεις …άγνωστοι!

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στο λαό για την αλλαγή του βιωτικού επιπέδου κλπ. Ο κ. Σπύρου είπε πως  “δεν είναι αυτό το θέμα. Γι αυτό γίνεται η διαπραγμάτευση για τους κανόνες οι οποίοι θα τελειώσουν την τελευταία φάση του Προγράμματος. Οπότε αυτό δεν εξαιρεί ότι μπορεί η νέα κυβέρνηση να πει ότι θα χειρισθούμε έτσι ή αλλιώς τα κονδύλια… Δεν σου επιβάλλει κάτι κανείς. Εάν μπορείς να πάρεις τα χρήματα εσωτερικά, για να μπορέσεις να κάνεις αυτές τις αλλαγές, δεν νομίζω ότι έχεις κανένα πρόβλημα από τους άλλους να  σου πούνε ότι πρέπει να κόψεις τις συντάξεις για να κάνεις τούτο ή το άλλο. Κόβεις συντάξεις γιατί δεν θέλεις να φορολογήσεις”…

Επομένως το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει “εσωτερικά” τα χρήματα για να κάνει τις αυξήσεις κλπ. “Δεν νομίζω, είπε ο κ. Σπύρου,  ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση όπου μπορεί να δανειστεί από το εξωτερικό για να εκπληρώσει εσωτερικές πολιτικές παροχών.  Νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργλός και η Κυβέρνηση το έχουν πει ότι πρέπει να βρεθούν τα χρήματα εσωτερικά. Δεν μπορείς να λες ότι υπάρχει στην Ελλάδα φοροδιαφυγή 60 δις. Και να λες ότι αυτοί που το κάνουν είναι Ιάπωνες… Επομένως, εδώ έχουμε τον Άγνωστο Στρατιώτη, τον Άγνωστο Απόδημο Έλληνα και τον Άγνωστο Φοροφυγάδα»!..

Στο ερώτημα «τι κάνουμε λάθος;» ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης επανήλθε στο πρόβλημα της συμμορφωσης. «Όταν, είπε,  θέλεις να συμμορφώσεις εσωτερικά, πέφτεις επάνω στα ανταγωνιστικά συμφέροντα. Ποιόν θα φορολογήσεις; Επειδή υπηρέτησα στις επιτροπές φορολογήσεων και στις επιτροπές χορηγήσεων,  στη Βουλή του ΝΗ που ήμουνα για τόσα χρόνια, ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο ωραία αισθάνεσαι ότι δίνεις κάτι. Όταν αναγγέλεις σε κάποιους ότι θα σου αυξήσω το μισθό κλπ. Το χειρότερο για κάποιον είναι όταν υποχρεώνεσαι να φορολογήσεις! Ποτέ δεν ξέρεις πόσα φίδια υπάρχουν στην τσέπη του φορολογούμενου, μέχρι να βάλεις το χέρι σου μέσα»!

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει, ο κ. Σπύρου απάντησε:  «Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Ένα πράγμα που είναι για την παρούσα κυβέρνηση, ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα τα πράγματα. Δηλαδή και να μπορέσει να βρεθεί προσωρινή λύση για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει από τους Εταίρους τα χρήματα τα οποία χρειάζεται. Μετά θα είναι μόνη της για να πάει στις αγορές. Και οι αγορές θα απαιτήσουν να δούνε  τα εσωτερικά, το πως μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει πίσω. Ειδάλλως δεν θα μπορέσει να ξαναδανειστεί»!

Παραλληλίζοντας την πολιτική με την αγροτική ζωή ο κ. Σπύρου είπε πως «εγώ θυμάμαι μικρό παιδί οργώναμε, θερίζαμε, αλωνίζαμε, πηγαίναμε στο μύλο και μετά άρχιζε το κοσκίνισμα. Στο κοσκίνισμα καταλάβαινες πόσο αλέυρι θα βγάλεις και τι θα μείνει μέσα στο κοσκινο. Αυτό γίνεται τώρα! Γίνεται το κοσκίνισμα για αυτήν την φάση το Σαββατοκύριακο και θα δούμε τι θα μείνει μέσα στο κόσκινο τη Δευτέρα. Θα δούμε τι θα πέσει κάτω και θα δούμε πόσο θα ζυμώσουμε! Δεν μπορείς να πεις πόσα καρβέλια θα βγάλεις, αφού δεν ξέρεις πόσο αλεύρι θα βγει από το κόσκινο»…

Ερωτηθείς εάν «βλέπει καρβέλια» ο κ. Σπύρου εκτίμησε πως κατά την άποψή του μπορεί να βρεθεί λύση. «Εγώ πιστεύω, είπε, ότι μπορεί να βρεθεί λύση εάν σοβαρά  κοιτάξει ο καθένας την ουσία και φύγει από αυτές τις ανταγωνιστικές γραμμές, ποιός, τι κλπ. Εδώ καίγεται ο μαχαλάς και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε»!

Ο κ. Κρις Σπύρου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιτεν.

Ο κ. Κρις Σπύρου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιτεν.

Κατά τον κ. Σπύρου πρέπει ο λαός να αρχίσει να βλέπει θετικά τη ζωή, τι τους έδωσε αυτή η χώρα και να ξεκινήσει μία καινούργια φάση στην οποία όλοι πρέπει να συνεισφέρουν. «Τα αγαθά, είπε, κόποις κτώνται, όχι κόλποις! Εμείς βάλαμε ένα «λ» στο κόποις και το κάναμε κόλποις»!

Ακολούθως πρόσσθεσε με παραδείγματα πως δεν υπάρχει σύγκριση του σημερινού, έστω, βιωτικού επιπέδου με εκείνο της εποχής που ο ίδιος ήταν παιδί. Μιά εποχή η οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να υπάρχει και δεν πρέπει να επιστρέψει η γενέτειρα σ΄αυτά τα χρόνια. Ηταν χειρότερα από δυστυχία. Ήταν χρόνια δύσκολα»…

Το βασικό Θέμα…

Πρέπει, πρόσθεσε, «αυτοί που εκλέγονται, σε όποια χώρα και εάν είναι, να δούνε πρώτα το βασικό θέμα, πώς θα μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά. Το μέλλον είναι η παιδεία, η πρόνοια και η βοήθεια σ αυτούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πράγματα της ζωής. Δεν είναι να κάνεις  τους πλούσιους πλουσιότερους ή την μεσαία τάξη ακόμα πιο δυνατή. Είναι να κάνεις τους αδύναμους να μπορέσουν κι αυτοί  να συμβάλουν στη λειτουργία του κράτους. Γιατί είναι περισσότεροι οι αδύναμοι από όσοι είναι οι δυνατοί».

Και τόνισε χαρακτηριστικά μεταφέροντας στα χρόνια της δικής του πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ: «Εγώ ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα ως οργανωτής, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα, στις περιφέρεις της φτώχειας και της δυστυχίας στην Αμερική. Θυμάμαι με τον Τζέηκς Τζάκσον, τον μεγάλο αυτόν μεταρρυθμιστή,  ξεκινήσαμε με τη φράση  keep hop alive. Κράτα την ελπίδα ζωντανή. Αν δεν έχει την ελπίδα μία κοινότητα, μια γειτονιά, μια οικογένεια, μια χώρα,  χάνεις τα πάντα».

Κατά την άποψή του, «αυτό που πρέπει νομίζω να καταλάβουμε,  είναι  ότι η εντιμότητα δεν αντικαθιστά την εμπειρία.  Το πρόβλημα που έχω δει εγώ, είναι ότι όλες οι συζητήσεις γίνονται από οικονομολόγους. Δεν υπάρχει ένας  που να έχει δημοσιονομική εμπειρία! Δεν υπάρχει ένας δημοσιο-οικονομολόγος! Ο δημοσιο-οικονομολόγος είναι αυτός ο οποίος έχει δώσει, έχει πάρει,  έχει φάει ξύλο γι αυτά που έχει πάρει… Αν δεν έχεις κάνει προϋπολογισμό,  τον οποίο ξέρεις σε ποιανού τσέπη θα βάλεις το χέρι σου για να πληρώσεις αυτά που θέλεις να δώσεις ή στους φίλους ή στους ψηφοφόρους ή στους συγχωριανούς σου ή κάπου αλλού,  αν δεν ξέρεις όταν σηκώσεις το τηλέφωνο τι θα πεις  σ’ αυτόν που θέλει να του διορίσεις κάποιον –εάν δεν ξέρεις ποιός θα πληρώσει  γι αυτό, τότε υπάρχει πρόβλημα. Φορολόγησε κάποιον εσύ που δεν πρέπει να τον φορολογήσεις  ή να νομίζει αυτός ότι είναι άδικο αυτό που έκανες για να δώσεις  σε έναν μία αμοιβή ή κάτι… Αν δεν έχεις κατανοήσεις αυτό, εκεί είναι τα ανταγωνιστικά συμφέροντα… Γιατί εμένα, θα σου πει!  Θα χάσω εγώ το ψωμί μου γιατί θέλατε να δώσε στους αστυνομικούς και στους άλλους ….

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν κόβονται τα χρήματα από τα δένδρα. Ωραία είναι όταν τα δανείζεσαι και τα δίνεις. Αλλά το πρόβλημα είναι όταν πρέπει να τα δώσεις πίσω».

Στο «δια ταύτα», ο κ. Σπύρου εκτιμά πως όλα θα γίνουν καλύτερα, όταν θα αντιληφθούν όλοι τι πρέπει να γίνει για να συμμορφωθείς στο πλαίσιο εσωτερικά όχι εξωτερικά. «Για να συμμορφωθείς σ΄αυτά τα οποία η χώρα θα μπορέσει να υπάρχει και αύριο και να λειτουργεί. Αυτή είναι η συμμόρφωση. Για να επιτύχει αυτό, πρέπει να καταλάβεις τι ήταν αυτό που προκαλούσε στα πρώτα στάδια των μεταμοσχεύσεων του Μπάρναντ, την γερή καρδιά να πεθάνει. Το κακό σύστημα όσες καρδιές καλές και να βάλεις,  άμα δεν το αλλάξεις θα οδηγήσει σε θάνατο τη νέα καρδιά! Όταν το κατάλαβε αυτό ο Μπάρναντ, έκανε μπάι-πας! Έφυγε από το χαλασμένο σύστημα και συνέδεσε τη καρδιά με καινούργιο! Και έλυσε το πρόβλημα».

Το «κακό» σύστημα αφορά κατά τον κ. Σπύρου στο σύστημα των εισπράξεων που είναι χαλασμένο. Αφορά στη διαφθορά, στη γραφειοκρατεία, στο ότι είμαστε ακόμη πίσω στην πληροφορική κλπ. « Όταν κάνεις μία ανάλυση, είπε, θα δεις ότι στη γενέτειρα 70%-80%  ζούσαν στη νήσο «πάρω(ο)». Και μόνον 20% στη νήσο «δίνω»… Δεν γίνεται το 20% να συντηρεί τη νήσο «πάρω(ο)», γιατί  θα ξεραθεί η «δίνω», θα βουλιάξει η «Πάρω» και θα ρθει η ώρα  no δίνω, no πάρω!»..

Μπαράκ Ομπάμα

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο φίλμ που δείχνει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε «αστείες» καθημερινές φάσεις, ο κ. Σπύρου είπε πως Ο Ομπάμα είναι ένας απλός άνθρωπος ο οποίος ξέρει ακριβώς ποιος είναι. Είναι σοβαρός εκεί που πρέπει να είναι σοβαρός. Είναι αστείος εκεί  που πρέπει να είναι αστείος. «Ένα πράγμα έχουνε οι Αμερικανοί πολιτικοί και μας διδάσκουν: Το πρώτο πράγμα είναι να μπορείς να γελάς με τον εαυτό σου! Εάν δεν μπορείς  να γελάσεις με τον εαυτό σου, άμα νομίζεις ότι βλέπεις Πικάσσο όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και είναι η μουτσούνα σου, έχεις πρόβλημα».

Σχετικά με την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα ο κ. Σπύρου εκτίμησε ότι «ο Ομπάμα ασχολήθηκε επιτυχώς με το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχει κάνει πρόεδρος στην Αμερική. Ξεκίνησαν το 1910 και το έκανε 100 χρόνια μετά. Να μπορεί ο κάθε ένας να είναι ασφαλισμένος. Η κάθε οικογένεια»…

«Η φιλοσοφία του Σαρκοζί, των Ρεπουμπλικανών, της Μέρκελ, είναι η ρεπουμπλικάνικη  νοοτροπία ότι κάποιος θα έρθει να σε σώσει από την οικογένειά σου. Επομένως έχουμε εκατομμύρια των εκατομμυρίων Αμερικανούς που ήταν ανασφάλιστοι. Οι εταιρίες –που κάνανε όλα τα χρήματα και είχαν την πολιτική δύναμη- είχαν την δυνατότητα να επιλάγουν ποιον θα ασφαλίσουν και ποιόν όχι. Τους υπόλοιπους θα τους πλήρωνε ο κάθε πολίτης. Αυτό τώρα έληξε. Έχουν μπει στο Πρόγραμμα ήδη 15 εκατομμύρια και σιγά- σιγά θα γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα ασφαλιστικά προγράμματα στον κόσμο.

Το ίδιο πράγμα έγινε με τον Ρούσβελτ  όταν καθιέρωσε το σόσιαλ σεκιούριτυ. Δεν υπήρχανε συντάξεις μέχρι τότε στην Αμερική.  Κανένας Ρεπομπλικανός δεν ψήφισε. Την υγεία  των ηλικιωμένων, όταν την υπέγραψε ο Τζόνσον, το ίδιο πράγμα. Τώρα  το στηρίζουν όλοι…

Εγώ νομίζω  ότι το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να υπάρχει: Πρέπει να δεις πως η κοινότητα θα μπορεί να συμβάλει για να βοηθήσει αυτούς οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθεια  και την αλληλεγγύη. Αλλιώς δεν χρειάζεται να είσαι στην πολιτική, να κάνεις τι;»

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να περιμένουμε ως χ’ώρα βοήθεια από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Σπύρου είπε: «Κοιτάξτε, Από την πρώτη συνάντηση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου  με την ηγεσία της Ευρώπης,  για τα προβήματα τα οποία είχε η Ευρώπη –όχι η Ελλάδα μόνον, η Ευρώπη- έφερε μήνυμα από τον Μπαράκ Ομπάμα που έλεγε στους ευρωπαίους <συνιστώ να κάνετε  στην οικονομία  της Ευρώπης -η οποία είχε τα ίδια προβλήματα με την Αμερικανική τότε- αυτά τα οποία έκανα εγώ και ξεκίνησα την άνοδο της Αμερικανικής οικονομίας>».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «αποφάσισαν να κάνουνε την ρεπουμπλικανική πολιτική. Και βρισκόμαστε σήμερα με την Αμερική να έχει μεγάλη άνοδο. Να έχει πέσει η ανεργία  από 11% στα 5,4%, να έχει πλεονάσματα. Και η Ελλάδα και η Ευρώπη να έχουν άθλια οικονομικά στοιχεία».spirou Kris

Εκτίμησε ότι «η κατάσταση θα αλλάξει τώρα επειδή δώσανε στον Ντράγκι το δικαίωμα  να μπορεί η ΕΚΤ να κόψει χρήματα.  Θα βάλει στην ευρωπαίκή οικονομία 1,5 τρις. Αυτό έκανε από την πρώτη μέρα ο Μπαράκ Ομπάμα και ήταν αυτό που μετέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στους Ευρωπαίους, που δεν ήθελαν τότε να ακούσουν κάτι τέτοιο!

Αλλά η αλήθεια είναι – όπως και εγώ δημοσίως έλεγα τότε- ότι τα τρένα δεν φεύγουν από το σταθμό χωρίς να ρίξεις κάρβουνο στη μηχανή!»

Ο κ. Σπύρου εκτίμησε πως η Αμερική βρίσκεται κοντά μας: «Ήλθε εδώ κλιμάκιο.  Η Αμερική είναι κοντά στην Ευρώπη. Τα συμφέροντα της Αμερικής  είναι  να υπάρχει μία υγιής, δυνατή, ασφαλής Ευρώπη», συμπαίρανε.

Τέλος, στο ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας μπορεί να περιμένει πρόσκληση να επισκεφθεί το Λευτκό Οίκο, ο κ. Σπύρου είπε: «Εγώ πιστεύω ότι θα τον καλέσουν τον κ. Τσίπρα. Είναι θέμα χρόνου.

Νομίζω, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει εδώ να είναι απάνω από τους υπουργούς, να βάλει τη σειρά που πρέπει, να γίνει η σωστή εφαρμογή. Δεν είναι εφαρμογή για τη Δευτέρα. Αυτή η εφαρμογή που πρέπει να γίνει τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες , όσο του πάρει για να κάνει το πρόγραμμα της ύπαρξης της Ελλάδος τα επόμενα 10-20 και 30 χρόνια!

Δεν είναι το θέμα  το εάν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Εγώ πιστεύω ότι θα την βρουν τη συμφωνία. Ρώτησαν τον Γουίστον Τσώρσιλ εάν αισθανόταν ευτυχής που ζούσε σε ηλικία 90. Είπε: στην πραγματικότητα όχι. Αλλά κοίτα την εναλλακτική που έχω…

Νομίζω έτσι είναι και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή…».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κρις Σπύρου γεννήθηκε στην Πορτή Καρδίτσας και μετανάστευσε σε ηλικία 13 ετών στις ΗΠΑ, όπου σταδιοδρόμησε ως πολιτικός ηγέτης

Είναι πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont.

1969 Διορίζεται από τον πρόεδρο Nixon σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου.

1970 Πρωτοεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ .
1974-1984 Εκλέγεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της Πολιτείας του Νιού Χάμσαιρ. (Αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοινοβουλίου).
1984 Λαμβάνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ανώτερη πολιτική θέση που έχει λάβει Έλληνας μη γεννημένος στην Αμερική.
1991 Εκλέγεται πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος της 14μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.
1992 Εκλέγεται Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Μπίλ Κλίντον.
1994 Αναλαμβάνει προσωπική πρωτοβουλία και φέρει σε επαφή τις κυβερνήσεις Σερβίας και Ηνωμένων Πολιτειών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (συμφωνία ειρήνης στο Ντέιτον).
1994 Εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα.
1995
Διορίζεται από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πολιτικός σύμβουλος και μέλος της Γιουγκοσλαβικής αποστολής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Βοσνία που πραγματοποιήθηκαν στο Ντέιτον, Οχάιο.
2000 Εκλέγεται εκλέκτορας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ.
2004 Εκλέγεται πρόεδρος του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Hellenic American University.
2005 Εκλέγεται Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.
Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ιδρύθηκε το έτος 2005, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» με έδρα το Λουξεμβούργο και ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας –Ελλάς» με έδρα την Αθήνα.