Ο καγκελάριος της Αυστρίας: «Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit»

«Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit» τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν ενόψει και των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα στη Βιέννη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier που θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, τονίζει: «Στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ελλάδα, η Αυστρία διέθεσε μεταξύ οκτώ και εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δάνεια και εγγυήσεις. Όμως, δεν υποστηρίζω το να χαριστούν χρήματα στους Έλληνες. Ποιος θα τα πληρώσει; Υποστηρίζω ωστόσο διαπραγματεύσεις για τεχνικούς δανειακούς όρους, ώστε η χώρα να έχει μελλοντικά περισσότερα περιθώρια για να εξέλθει από την κρίση».

Ο καγκελάριος διευκρινίζει πως με τη βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα η Αυστρία «δεν βγάζει χρήματα», θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν η τότε υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό και για το αν εκείνος κατανοεί τη θέση τού κ. Φάιμαν πως δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή χρέους, ο καγκελάριος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει την ευκαιρία να προτείνει το πώς η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους τής ΕΕ και στους θεσμούς και ακριβώς αυτό του είπε στο τηλέφωνο.

O καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα   (Φωτογραφία:  Associated Press )

O καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα (Φωτογραφία: Associated Press )

«Μεγάλη μέριμνα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροαπάτης και αυτό είναι λογικότερο από το να λέει κανείς ότι πρέπει να υπάρχουν περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις μέσα στην κρίση» σημειώνει ο κ. Φάιμαν.

Στο ερώτημα αν βλέπει διάσωση (της Ελλάδας) ή Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος απαντά ότι «εξαρτάται από το πώς θέλει να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από ένα Grexit».

Στη συνέντευξή του και τοποθετούμενος σε σχετικές ερωτήσεις ως προς την αδυναμία παραδοσιακών κομμάτων να δώσουν απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις «κάτι που οδήγησε στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» ο αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί πως ο λόγος βρίσκεται στο ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ότι η πολιτική τούς προστατεύει.

«Η πολιτική είναι αμήχανη. Το συναίσθημα ότι όλα χειροτερεύουν είναι τρομακτικό για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία» τονίζει και προσθέτει πως το συναίσθημα αυτό γίνεται εντονότερο γιατί δεν καταπολεμάται επαρκώς αποφασιστικά από την ΕΕ η ανεργία και επειδή όλα όσα υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έρχονται λίγο καθυστερημένα.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, το 2008 η κρίση καταπολεμήθηκε αποφασιστικά, καθώς υπήρχε το σενάριο τρόμου της κατάρρευσης της κυκλοφορίας του χρήματος, αλλά από τότε που υπάρχει «μόνο» το θέμα της ανεργίας, δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχει επαρκής χρόνος, «όμως δεν υπάρχει κανένας χρόνος, η ανεργία καταστρέφει την κοινωνία, οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, αισθάνονται πως δεν έχουν την αναγνώριση, ψηφίζουν ακραία, δεξιά ή αριστερά».

Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, η Γερμανία υποτιμά τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της απώλειας αγοραστικής δύναμης και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει κανείς -όπως και κατά την οικονομική κρίση- να καταρτίσει έναν κατάλογο για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δηλαδή καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, φόροι για εκατομμυριούχους ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, κοινά ομόλογα, δάνεια για έρευνα και παιδεία.

Αυτά, όπως σημειώνει ο καγκελάριος, ναυαγούν εξαιτίας της στάσης τού «περιμένοντας και κάνοντας» της γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς η ίδια περιμένει τι θα της προταθεί. Το να κάνει κάποιος κάτι μόνον όταν βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό, έχει το μειονέκτημα πως δεν προκύπτει καμιά αισιοδοξία, συμπληρώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ