Απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει απόδημο συνταξιούχο που έπαιρνε διπλή σύνταξη αναπηρίας

“Ιστορική” απόφαση, που μπορεί να αφορά χιλιάδες Απόδημους Έλληνες, μετανάστες σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,, έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναφορικά τη δυνατότητα ασφαλισμένου που έπαθε εργατικό ατύχημα σεχώρα της ΕΕ και συνταξιοδοτείται με σύνταξη αναπηρίας. Μέχρι σήμερα, ο εν λόγω ασφαλισμένος (και στις δύο χώρες για διαφορετικό χρονικό διάστημα) εδικαιούτο μόνον την μία σύνταξη, από τον ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.

Με την απόφαση του ΣτΕ πλέον όσοι Απόδημοι έχουν  τα προσόντα να λάβουν όμοια σύνταξη και από ελληνικό ασφαλιστικό οργανισμό, και μέχρι σήμερα, με βάση το ελληνικό εθνικό δίκαιο δεν δικαιούντο δύο  συντάξεις και από τον ασφαλιστικό φορέα άλλου κράτους και από τον ελληνικό, πλέον μπορολύν να διεκδικήσουν και τις δύο,

Ειδικότερα,το ΣτΕ, είπε «ναι» στη διπλή αναπηρική σύνταξη από αλλοδαπό και εγχώριο φορέα ασφάλισης, βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που υπερισχύει της εθνικής! Η απόφαση του Συμβουλ’ίου της Επικρατείας αφορά τη διακίωση συνατξιούχου που έπαιρνε μία σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης λόγω εργατικού ατυχήματος και δεύτερη από τον ΟΓΑ λόγω αναπηρίας.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμόν 323/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του ΟΓΑ που δεν ενέκρινε την χορήγηση σύνταξη αναπηρίας γιατί λαμβάνει σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης που είναι πάνω απ΄ το ποσό της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ και δεύτερον, ότι η γερμανική σύνταξη είναι της ίδιας φύσεως με αυτήν που ζητάει να λάβει από τον ΟΓΑ.

Οι δικαστές όμως έκριναν ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1408/71 και 1248/92) οι οποίοι έχουν αυξημένη ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, «δεν επιτρέπουν την εφαρμογή εθνικής νομοθεσία που αποκλείει την λήψη σύνταξης αναπηρίας για το λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσεως με τη σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό φορέα άλλου κράτους μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής».

Ο εργάτης είχε εργατικό ατύχημα ως μετανάστης στη Γερμανία το 1996 και από τότε λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ενώ παράλληλα άσκησε το επάγγελμα του αγρότη από το 1961 έως το 1966 και από το 1973 έως το 2000. Το 2000 ζήτησε από τον ΟΓΑ να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας. Τελικά θα πάρει και τις δυο.