Ερντογάν: Θα πληρώσουμε το τίμημα αν αποδειχθεί Ολοκαύτωμα των Αρμενίων

Έτοιμη να “πληρώσει το τίμημα” η Τουρκία αν ανεξάρτητοι ιστορικοί κρίνουν τη χώρα ένοχη για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915. Για αυτό διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως στις σχετικές δηλώσεις του απέφυγε τον όρο “γενοκτονία”.

“Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύψουν ότι εμείς διαπράξαμε ένα έγκλημα, εάν πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα για αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα”, επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Οι τουρκικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι η οθωμανική αυτοκρατορία είχε οργανώσει τη συστηματική σφαγή του πληθυσμού των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Άγκυρα έχει αναγνωρίσει τον θάνατο περίπου 500.000 Αρμενίων, που είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντιπάλου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μαχών ή εξαιτίας του λιμού. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους μιλάνε για μια γενοκτονία περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων.

Τον Απρίλιο του 2014, ο πρόεδρος Ερντογάν, ως πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, είχε απευθύνει τα συλλυπητήρια του –κάτι χωρίς προηγούμενο– για τα θύματα των Αρμενίων κάνοντας λόγο για μία “κοινή οδύνη”. Έχει ωστόσο αποφύγει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία με την ευκαιρία της 100ής επετείου, φέτος, των γεγονότων του 1915.

“Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε την ούτως καλούμενη γενοκτονία των Αρμενίων επειδή κάποιος μας διέταξε”, υπογράμμισε χθες το βράδυ και επισήμανε “δε μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο”.

Μια ημέρα πριν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε καλέσει την Τουρκία να καταβάλει “μια αληθινή προσπάθεια” σχετικά με αυτά τα γεγονότα, κρίνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή να “σπάσουμε τα ταμπού”.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους προέτρεψε τους πολιτικούς να αφήσουν τους ιστορικούς να επιλύσουν το θέμα.

“Εάν είστε πραγματικά ειλικρινείς, αφήστε τους ιστορικούς να κάνουν τη δουλειά τους”, προέτρεψε ο Ερντογάν.

“Έχουμε ανοίξει τα αρχεία μας και έχουμε θέσει στη διάθεσή τους περισσότερα από 1 εκατομμύριο έγγραφα. Εάν η Αρμενία διαθέτει επίσης ιστορικά αρχεία, πρέπει επίσης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτά. Κατόπιν θα μπορέσουμε να καθίσουμε και να συνομιλήσουμε σε επίπεδο πολιτικών ηγετών”, κατέληξε ο Ερντογάν.

ΡΗΡ:

Να υποθέσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου; Γιατί ο κ. Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί και στην Ποντική Γενοκτονία;

Σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.. Εκτιμάται ότι στοίχισαν τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου (ΕΣΣΔ), ενώ άλλοι μετακινήθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στην Ελλάδα.

Τα γεγονότα της εξόντωσης των Ποντίων αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Κύπρο, τη Σουηδία, και την τοπική κυβέρνηση της Nότιας Αυστραλίας , της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε οχτώ πολιτείες των Η.Π.Α., αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars).

Θεωρείται ως μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες στον εικοστό αιώνα. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο εκτοπισμός των γηγενών από τις εστίες τους στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, η εξάντληση από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού).

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών καταγράφουν το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις γενοκτονίες σε βάρος και των υπολοίπων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων (1915), αλλά και των Ασσυρίων και των Χαλδαίων.

Η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και ψήφισε ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού”. (Πηγή:el.wikipedia.org)