Πρωτοβουλία της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας: Μιλάτε μόνο Ελληνικά το Μάρτιο!
Ο Μάκης Ζαφειρόπουλος, γνωστός στην παροικία από την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά του σε θέματα εθνικά και πολιτιστικά, από διοικητικές θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και διαμέσου σημαντικών παροικιακών φορέων, έκανε πρόσφατα γνωστή σε κύκλο συμπαροίκων τη σκέψη του για μια παροικιακή και, κατ’ επέκταση, ομογενειακή, εκστρατεία με τίτλο «Μιλάτε ελληνικά τον Μάρτιο».
Στόχος του κ. Ζαφειρόπουλου είναι ο Μάρτιος, μήνας εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, να καταστεί ο μήνας για την αναζωογόνηση της ελληνικής γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας στις ελληνικές οικογένειες, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή παιδιών νεαρής ηλικίας. Παράλληλα, επιδιώκεται και η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε εκδηλώσεις από ομογενειακούς οργανισμούς, καθώς και η ενθάρρυνση άλλων μελών της ευρύτερης κοινωνίας να εντρυφήσουν στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, στην οποία έχουν γραφεί τα μεγαλύτερα έργα επικής ποίησης και λυρικής, φιλοσοφίας και δράματος.
Η ανταπόκριση στην πρόταση του κ. Ζαφειρόπουλου υπήρξε ενθουσιώδης, με αποτέλεσμα την πρώτη συνάντηση στις 19 Ιανουαρίου 2015 στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελληνικού πολιτισμού και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση έλαβαν μέρος τα ακόλουθα άτομα:
Σ. Ζαφειρόπουλος, Συντονιστής της κίνησης «Μιλάτε Ελληνικά τον Μάρτιο».
Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας: Γ. Μενίδης, Μ. Τζιμπραγός, Ν. Δάλλας, Κ. Μάρκος. Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης:
Κ. Αλεξοπούλου, Κ. Αμανατίδης. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ελληνικής Γλώσσας: Κ. Δημαράς.
Γραφείο Εκπαίδευσης, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη: Β. Γκόκας.
Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων: Ν. Πιπέρης. Ομοσπονδία Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας: Τ. Δουβαρτζίδης. Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης: Σ. Αλατσάς, Σ. Χατζημανώλης, Ν. Γερολύμου.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση, ο Σάκης Ζαφειρόπουλος κυκλοφόρησε σχετικό προσχέδιο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο περιλαμβάνει το σκεπτικό για την ανάληψη εκστρατείας με σύνθημα «Μιλάτε Ελληνικά τον Μάρτιο», καθώς και τη στρατηγική, με συγκεκριμένες δραστηριότητες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Το εν λόγω προσχέδιο συζητήθηκε, και μετά από κάποιες τροποποιήσεις, εγκρίθηκε στη συνάντηση της 19ης Ιανουαρίου 2015. Εικάζω πως οι ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να εισηγηθούν περαιτέρω τροποποιήσεις, όταν το προσχέδιο δημοσιοποιηθεί ευρύτερα, όπως εξάλλου δηλώνεται στην πρώτη παράγραφο της στρατηγικής και των δραστηριοτήτων.
Ακολουθεί το προσχέδιο σε δική μου μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.
ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
1. Να ενθαρρύνει και να δώσει ευκαιρίες στους ελληνικής καταγωγής γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να συμβάλλουν ενεργά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
2. Να προωθήσει την ελληνική γλώσσα ως μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες, η οποία, παράλληλα με τη Λατινική, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων σύγχρονων γλωσσών.
3. Σε συνεργασία με αρμόδιους ομογενειακούς συλλογικούς φορείς, να αναλάβει μια εκστρατεία, ούτως ώστε ο Μάρτιος να καθιερωθεί ως ο μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου μέλη και οργανισμοί της παροικίας να φροντίζουν η επικοινωνία τους να γίνεται ως επί το πλείστον στην ελληνική γλώσσα.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Σύγκληση αντιπροσώπων ομογενειακών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, με στόχο την εκπόνηση σχετικού προγράμματος και την προβολή του στην ευρύτερη παροικία.
2. Με τη συμπαράσταση των παραδοσιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να επιδιωχθεί η προβολή και η υποστήριξη της καμπάνιας στο πλαίσιο της ελληνικής παροικίας.
3. Παρότρυνση των σχολείων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, να συμμετάσχουν στην προώθηση του προγράμματος.
4. Αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει το Φεστιβάλ «Αντίποδες» για την προβολή των στόχων της καμπάνιας.
5. Προώθηση, υποστήριξη και διοργάνωση σχετικών με τους στόχους της καμπάνιας δραστηριοτήτων.
6. Προβολή της καμπάνιας «Μιλάτε Ελληνικά τον Μάρτιο» στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα καθιερωμένη από τον ΟΗΕ στις μητρικές γλώσσες.
7. Διερεύνηση συμμετοχής άλλων ελληνικών παροικιών της Αυστραλίας, άλλων εθνοτικών ομάδων, της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας, καθώς και της Ελληνικής Διασποράς.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
1η Στρατηγική
α) Εντόπιση των ενδεδειγμένων προσώπων για το συντονισμό της καμπάνιας.
β) Εκπόνηση προγράμματος με στόχους, στρατηγικές, τρόπους εφαρμογής τους, κ.λπ.
γ) Διοργάνωση συναντήσεων.
δ) Σχέδιο προβολής, μηνύματα, κ.λπ.
ε) Εκτέλεση ειλημμένων αποφάσεων.
ζ) Αξιολόγηση της επιτυχίας του προγράμματος για το 2015 και καθορισμός του προγράμματος για το 2016.
2η Στρατηγική
α) Ελληνικές εφημερίδες: άρθρα και κάλυψη δραστηριοτήτων πριν από τον Μάρτιο και κατά τη διάρκειά του.
β) Ελληνικά ραδιοφωνικά προγράμματα: ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και καθημερινές αναφορές στην καμπάνια. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης να συμμετάσχουν στην καμπάνια (π.χ. NUGAS και άλλες οργανώσεις νέων). Ενθάρρυνση Ελληνο-Αυστραλών -ενηλίκων και νέων- να έχουν ηχογραφημένα στα κινητά τους τηλέφωνα υπενθυμίσεις όπως: «Μίλα ελληνικά σήμερα», «Μάθε μια ελληνική λέξη σήμερα», «Δίδαξε σε κάποιον άλλο μια ελληνική λέξη σήμερα», «Αγόρασε ένα ελληνικό προϊόν σήμερα», κ.λπ.
3η Στρατηγική
α) Γραπτή επικοινωνία με τα ελληνικά σχολεία, εξηγώντας τον στόχο της καμπάνιας και παράκληση για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους στόχους της.
β) Συμβολή των Πανεπιστημίων La Trobe και Monash στην επίτευξη των στόχων της καμπάνιας.
Από τον “Νέο Κόσμο”
neoscosmos.com
Σχόλια Facebook