ΙΟΒΕ: Σε σταυροδρόμι η ελληνική οικονομία

Η πορεία του οικονομικού κλίματος, που καταγράφει συστηματικά το ΙΟΒΕ, παρουσίασε σημαντική επιδείνωση κατά τον προηγούμενο μήνα, γεγονός ασυνήθιστο για προεκλογική περίοδο, καθότι σε αυτές τις περιόδους οι προσδοκίες συνήθως βελτιώνονται.

Από τις αρχές του 2015, σταδιακή μείωση του ρυθμού επενδύσεων, χειροτέρευση των όρων χρηματοδότησης και καθυστερήσεις αναφορικά με τη συλλογή φόρων και πίεση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού», εντοπίζει το ΙΟΒΕ, με αφορμή την δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο μεταξύ άλλων για αβεβαιότητα οικονομικής πολιτικής και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«- Νέα κυβέρνηση: αμφισβητεί το πλαίσιο της έως τώρα συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, όπως άλλωστε αναμενόταν και με βάση τις προεκλογικές διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων που πλειοψήφησαν στις εκλογές, πριν από λίγες μόνο ημέρες.

– Η ισορροπία που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και εύκολα ανατρέψιμη.

– Έτσι, παρά το πολύ σημαντικό γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ρητά ότι η οικονομική πολιτική της θα κινηθεί τόσο εντός του πλαισίου της ευρωζώνης όσο και αυτού της δημοσιονομικής σταθερότητας, δημιουργούνται παράγοντες σημαντικής αβεβαιότητας

– Αυτοί θα διατηρηθούν και πιθανώς θα ενταθούν μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την ΕΕ».

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας. Οι προοπτικές μπορεί να είναι πολύ θετικές, απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους που θα διασφαλίζει τις συνθήκες ανάπτυξης. Η συμφωνία αυτή είναι επείγον να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της μεγάλης καθυστέρησης ούτε νομίζω μέχρι το καλοκαίρι που υπάρχουν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ . Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι το ζητούμενο της παραμονής στην ευρωζώνη είναι να πλησιάσει η οικονομία τις οικονομίες των άλλων χωρών. Και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται».

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή του λόγω της μακροπρόθεσμης διάρκειας και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό η παρουσία του χρέους δυσχεραίνει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα μπορεί να υπάρξει συνέχιση της θετικής πορείας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις:

– Να μη διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, όχι μόνο λόγω του κόστους εξόδου αλλά και γιατί η επαναφορά αυτού του ενδεχόμενου επιβαρύνει το πρόβλημα και περιπλέκει τη λύση.

– Οι κινήσεις οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να συγκλίνουν σε ένα σημείο στην αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο ίδιος η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να διώξει ούτε 1 ευρώ επένδυση.

– Να υπάρξει συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αμοιβαία επωφελής ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης του Ιδρύματος για το 2014, στο τρίτο τρίμηνο του 2014, υπήρξε σημαντική άνοδος του ΑΕΠ, κατά 1,6%, έναντι ύφεσης 3,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στο σύνολο του πρώτου εννιαμήνου του 2014 το ΑΕΠ ήταν 0,6% υψηλότερο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013, κατά το οποίο υποχώρησε κατά 4,3%.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2015, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή Αγγελο Τσακανίκα το 2015 η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,3%, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,4% ενώ θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,1-0,2%.