Τσίπρας: Μέχρι τον Ιούλιο θα έχει βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους εταίρους
Αθήνα
Βεβαίως ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει και τη σημασία του επόμενου Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, και αυτός όπως είπε είναι και ο λόγος που επικοινώνησε ο Γιάννης Δραγασάκης με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. «Πρωτίστως, όμως, μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τον προεκλογικό αυτό κύκλο, γιατί έχει μεγάλη σημασία το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως για τη διαπραγματευτική δύναμη που θα έχει ο νικητής των εκλογών».
Θα σεβαστούμε και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι όμως υπογραφές των προηγούμενων κυβερνήσεων που καταστρέφουν τη χώρα, τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Τρίπρας.
«Θα τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτές ορίζουν τους στόχους, όχι τους τρόπους υλοποίησης τους. «Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ήδη από την εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Τσίπρας, ζητώντας ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση μεταπολιτευτικά, τόνισε ότι αποτελεί «δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση μέσα και έξω».
Με δεδομένο όμως, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κλίμα στην Ευρώπη, έστω και με αργούς ρυθμούς αλλάζει, όπως έδειξε και η απόφαση Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας να αμφισβητούνται ολοένα και από περισσότερους, «μάλλον οι πιο σοβαρές συγκρούσεις θα σημειωθούν εντός». Οι «εντός συγκρούσεις», εξήγησε, θα γίνουν με το κατεστημένο, που σχετίζεται με τη διαπλοκή, με όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν, με όσους πήραν αποφάσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Όχι με διάθεση ρεβανσισμού», έσπευσε να σημειώσει ο κ. Τσίπρας, αλλά αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Έμφαση έδωσε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, για τις οποίες «πρέπει επίσης να μιλήσουμε», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται καταπάτηση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, βασικών εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που αποτελούν κοινοτικά κεκτημένα. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για την Ευρώπη», ενώ το ίδιο απαράδεκτο είναι να κυβερνάται μια ευρωπαϊκή χώρα με email από ξένα κέντρα, είπε.
Σε ό,τι αφορά το με ποιους θα διαπραγματευτεί, τόνισε ότι «η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το θεσμό», υπενθυμίζοντας και την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τα έργα και τις ημέρες της στις χώρες που ανέλαβε.
Το θέμα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, είναι «να πάμε στη διαπραγμάτευση δυνατοί», κάνοντας άλλη μία αναφορά στην ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με εκλογικό ποσοστό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.
Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, η μη εξασφάλιση αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει αυτό το περιβόητο «plan B» για το οποίο κατηγορούν την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυτοδυναμία και να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει ή να στηριχθεί σε δυνάμεις που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι κύρηκες και προπαγανδιστές των απόψεων της, ακολουθώντας καταστροφικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Τσίπρας. «Εμείς ζητούμε από το λαό να διαλύσει αυτό το plan B».
Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ανέπτυξε ακόμη ο κ. Τσίπρας, δεχόμενος ερωτήσεις που εστίαζαν στην κριτική που δέχεται ότι το πρόγραμμα του επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μόνο μέσα από μέτρα ανακούφισης των κατώτατων εισοδηματικά κοινωνικών στρωμάτων.
«Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος αφορά τους κοινωνικά αποκλεισμένους, ο δεύτερος και ο τρίτος όμως αφορούν την στήριξη της μεσαίας τάξης» απάντησε ο κ. Τσίπρας, και επισήμανε ότι οι βασικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν αφορούν τη φορολογική ελάφρυνση για τη μεσαία κοινωνική διαστρωμάτωση με θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλους, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί «φόρο λαιμητόμο» -όπως είπε- και τη θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλό όμως αφορολόγητο όριο, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για δίκαιη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, που θα προβλέπει όπου κρίνεται αναγκαίο και διαγραφή μέρους του χρέους.
Στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τρίπρας ανέφερε την μάχη κατά της φοροδιαφυγής με σοβαρό επανέλεγχο άν όχι έλεγχο για πρώτη φορά -όπως είπε- των περιβόητων λιστών (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Νικολούδη, λίστα με εμβασμάτα στο εξωτερικό κτλ) και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Επίσης επανάλαβε ότι στόχος είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων των ελεγκτικών μηχανισμών σε μια task force υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού.
Αργυρώ Τσατσούλη
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook