Ρεν: Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει επιμήκυνση του χρέους, αλλά όχι διαγραφή του
«Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό ‘κούρεμα’ του κεφαλαίου. Αντί τούτου, θα περίμενα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξέταζαν μάλλον τρόπους και μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους με την περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ από το 2010 έως το 2014 και σήμερα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Τα σχόλια αυτά του κ. Ρεν, σημειώνει το Bloomberg, αναδεικνύουν μία κορυφαία δοκιμασία για την όποια ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει περιορισμένο πεδίο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας και των όρων απελευθέρωσης της αγοράς. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων κατά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» δήλωσε από το γραφείο του στο Στρασβούργο.
Ο ίδιος επίσης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μη σχηματισθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μία επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έξι εβδομάδες, στη διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης και στη φημολογία ότι η χώρα μπορεί να αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ.
Το σενάριο αυτό ξεθώριασε μετά από την αναβίωση, με σκληρό αγώνα, του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνει το Bloomberg. «Από την άποψη της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος να κινηθεί προς τα εμπρός είναι να μειώσει κάθε αβεβαιότητα, που σημαίνει, πρώτον να μειώσει τον αναγκαίο χρόνο για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης και, δεύτερον, να επιβεβαιώσει και να διαπραγματευθεί τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ρεν, προσθέτοντας: «Το 2013 ήταν μία χαμένη χρονιά για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλο κοινωνικό κόστος».
«Αλλο ο θόρυβος κι άλλο η πραγματικότητα»
Ο πρώην επίτροπος τόνισε ότι, αν και η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη σήμερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν για να χειρισθεί την όποια ελληνική αναταραχή, αυτό δεν κάνει πιο εύλογη την άποψη μίας αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (το αποκαλούμενο Grexit).
Σημειώνοντας ότι όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, ο Ρεν κάλεσε τους ξένους πολίτες και επενδυτές να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικού θορύβου και οικονομικής πραγματικότητας.
«Θα το έβρισκα παράλογο να γίνεται συζήτηση για ένα Grexit σε μία κατάσταση, όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μία καλύτερη κατεύθυνση» τόνισε, προσθέτοντας: «Θα υπάρξουν πολλές πολιτικές σκιαμαχίες και πολύ πολιτικό θέατρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και οι παράγοντες της αγοράς μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι μέρος της κυκλικής διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».
«Δεν είναι ώρα για αυτογκόλ»
Ο Ρεν, που δήλωσε ότι έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης πρέπει να εστιάσει στη βασική πρόκληση να μειωθεί ο ρόλος των κατεστημένων συμφερόντων στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης».
Ως παίκτης και οπαδός του ποδοσφαίρου ο ίδιος, ο φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα να βάλουν αυτογκόλ οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας, χάνοντας την εικόνα του εθνικού συμφέροντος. «Η Ελλάδα κινείται προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόσει τώρα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ελπίζω μόνο ότι οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν σε αυτό το τελευταίο μίλι με μία πολύ έντονη πολιτική αναταραχή» τόνισε ο Ρεν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook