Εκλογές στην Ελλάδα και Απόδημοι Έλληνες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΟΙ Απόδημοι Έλληνες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παραμέτρους της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου 2015. Κι όχι μόνον παρακολουθούν, αλλά γνωρίζουν και πολύ καλά τόσο το διακύβευμα των εκλογών όσο και τους προβληματισμούς του εκλογικού σώματος.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τις τοποθετήσεις και την θετική ανταπόκριση που είχε παρότρυνση της ΡΗΡ προς τους ανά τον κόσμο αναγνώστες της από τους οποίους ζητούσε να τοποθετηθούν σε δύο θέματα ενόψη των εθνικών εκλογών. Σκεφθήκαμε πως αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουστούν, επιτέλους, ΚΑΙ οι απόψεις των εκπατρισμένων αδελφών μας, στην πρωτεύουσα του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι του οποίου είναι οι Απόδημοι Έλληνες και οι ελληνες ομογενείς ευρισκόμενοι στα πέρατα του κόσμου…

Τα δύο θέματα επί των οποίων ζητήσαμε τις απόψεις τους ήταν: Η ψήφος των αποδήμων και αν η προεκλογική πόλωση αμαυρώνει ενδεχομένως την εικόνα της Ελλάδος με επιπτώσεις στους Απόδημους, εκεί όπου ζουν.

Πράγματι, όπως από τις απαντήσεις των αναγνωστών της ΡΗΡ προκύπτει, και τα δύο αυτά θέματα, απασχολούν έντονα τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό, αυτή την ώρα: Ο φόβος μήπως η πολιτική αβεβαιότητα «ρίξει» την πατρίδα σε νέες οικονομικές περιπέτειες που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στους ίδιους, και η πικρία γιά την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να συννενοηθούν ώστε να ψηφισθεί ο νόμος που θα επιτρέπει (σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις) να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο διαμονής τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ένας ομογενής μας από την Αυστραλία, «ήδη ψηφίζουν για την πατρίδα τους οι Σκοπιανοί της Αυστραλίας και της Αμερικής»!

Ενώ άλλος αναγνώστης μας από τη Γερμανία επισημαίνει πως «τα όσα ξεστόμισε ο Γλέζος προ ημερών σχετικά με την ψήφο των αποδήμων θεωρούμε σκέτη κοροϊδία με μόνο σκοπό την αλίευση ψήφων αφελών».

Αυτά, από την πλευρά μας, ως μία πρώτη “γεύση” στο θέμα: εκλογές στην Ελλάδα και ομογένεια. Η συνέχεια ανήκει στους αναγνώστες μας.

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Οι Ελληνικές εκλογές συγκεντρώνουν πολύ ενδιαφέρον ανάμεσα στους ‘Ελληνες της Αυστραλίας όσο και απογοήτευση ότι ανεξάρτητα με το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, λίγα θα αλλάξουν για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων!». Αυτό τονίζει ο κ. Θωμάς Τσαμούρας, Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, από το Νιούκαστλ της  Αυστραλίας.

Και προσθέτει:

«Το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο και αν δεν γίνει κάποια επαναδιαπραγμάτευση με ρεαλιστικούς στόχους καθώς και μέριμνα για οικονομική ανάπτυξη στα πλαίσια αυτού του σχεδίου των Ευρωπαίων, ο Ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πεινάει για πολλά χρόνια ακόμη».

Ο ίδιος ομογενής αναγνώστης μας, αναφορικά με την συμμετοχή των Αποδήμων στην εκλογική διαδικασία,  επισημαίνει τα ακόλουθα: «νομίζω ότι θα πρέπει  να εκλέγεται ένας βουλευτής από την ομογένεια της Αυστραλίας, ένας από τον Ελληνισμό της Βόρειας Αμερικής και ένας από την ομογένεια των Ευρωπαϊκών χωρών. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει φωνή στην Ελληνική βουλή που θα εκπροσωπεί και την ομογένεια. ‘Ηδη αυτό το σύστημα το εφαρμόζουν οι Σκοπιανοί της Αυστραλίας και της Αμερικής στην βουλή των Σκοπίων!!!»

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Έτερος αναγνώστης μας και πρώην μέλος του προεδρείου ΣΑΕ, Άγγελος Ασλανίδης, από την Κύπρο, παραθέτει μια σειρά κρισίμων ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν τους πολιτικούς μας αρχηγούς:  Αναφέρει, συγκεκριμένα:

“Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι η 14η περιφέρεια της Ελλάδας. Γνωρίζεις, κ. Μαλασπίνα, να μας εξηγήσεις  ποια είναι η πολιτική των κομμάτων τα τελευταία χρόνια για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Τι όραμα δίνει η ελληνική πολιτεία στον απόδημο έλληνα;

Ξέρει άραγε τι θέλει από εμάς που ζούμε εκτός των Ελλαδικών συνόρων;

Πως εφαρμόζει η Ελληνική κυβέρνηση το άρθρο 108 του συντάγματος. Πως εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκης Ενωσης για τους Έλληνες Πολίτες της διασποράς;

Εδώ στην Κύπρο που ζω αγωνιούμε για την επομένη των εκλογών. Ο Θεός να τους φωτίσει.

Άγγελος Ασλανίδης

ΥΓ: (Αλήθεα Χρήστο, περιμένεις κατι από τις εκλογές; Μόνο ο Αγιος Βασίλης θα μπορούσε να φέρει κάτι αλλά τα χρόνια που περνούν σκοτώνουν τις προσδοκίες μαζί με τις ουτοπίες).

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ

Από την Αυστραλία, το Σίδνεϊ, ο επόμενος αναγνώστης μας, εκτιμά ότι ο πολιτικός λόγος στην γενέτειρα έχει κομματική και όχι πάντα εθνική χροιά.

Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Βαμβουκάκης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

“Δεν θα φιλολογήσω ούτε θα πολιτικολογήσω. Θα πω, μόνο, ότι ο Έλληνας του Σίδνεϊ βλέπει με πολλή αντικειμενικότητα τα πολιτικά κεκταινόμενα στην Ελλάδα μας.

Πιστεύουμε ομόφωνα (τουλάχιστον στον δικό μας κύκλο) αποκλείεται η αυτοδυναμία  απά κανένα κόμμα. Όμως το παιχνίδι της πολιτικής κρύβει εκπλήξεις και απρόοπτα αποτελέσματα!

Παρακολουθούμε τα γεγονότα  σε καθημερινή βάση και από την Panhellenic post,  αλλά κάπου χανόμαστε…

Δυστυχώς, δεν βλέπουμε έναν Έλληνα πολιτικό να μιλάει μόνο για ΕΛΛΑΔΑ και ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ [εννοώ χωρίς κομματικό συμφέρον και κομματικές κορώνες).

Αυτό, κατά την άποψή μου, σημαίνει ότι τα συμφέροντα κρίνονται ανάλογα  την κομματική  τοποθέτηση του ψηφοφορου…

Το νησί από όπου κατάγομαι, κάποτε ήταν πράσινο.

Έπρεπε να περασουν 35 χρονια για να το βάψουν πορτοκαλί! Κι αυτό πάλι για τα κομματικά συμφέροντα! Για το λαό, μόνον λόγια και φούσκες υποσχέσεων στολισμένες με ζωγραφιές κοροϊδίας…

Εγώ,  παρακαλώ τον καλό μας Θεό να μας βρει έναν Έλληνα πολιτικό να αγαπάει περισσότερο την Ελλάδα μας και λιγότερο το κόμμα του…”

 ΡΗΡ: Θα συνεχίσουμε ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 Ιανουαρίου, με περισσότερες απόψεις ομογενών μας.