Οι θέσεις της ΝΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό – Συνέντευξη στην ΡΗΡ του Παν. Σκανδαλάκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό έχουν πολλές φορές τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση» είτε όταν κατέθετε κάποιο σχέδιο Νόμου στη Βουλή (π.χ. Ψήφος των Αποδήμων) είτε όταν προχωρούσε στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων (π.χ. φορολογικά). Σήμερα τις θέσεις αυτές θα τις αναλύσει διεξοδικά στην ΡΗΡ ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος με την διπλή ιδιότητά του, του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, συμμετείχε και στην Αναθεωρητική και Οργανωτική Επιτροπή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ξεκινώντας ακριβώς από αυτό το θέμα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ranhellenic Post, τον ρωτήσαμε γιατί τελικά δεν προχώρησε το θέμα της ανασύστασης του ΣΑΕ, αφού το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο, αρχικά από τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Κων. Τσιάρα, και με περαιτέρω επεξεργασία και συνεννοήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον νυν Υφυπουργό Εξωτερικών, Ακη Γεροντόπουλο.

Θα σας πω τις απόψεις της ΝΔ που είναι και κυβερνητικές θέσεις για τους Απόδημους. Θα ξεκινήσω από την θεμελιώδη διαφορά, που δεν επέτρεψε και τη, πολυπόθητη σύγκλιση την οποία επιδιώξαμε αλλά δεν πετύχαμε. Εμείς ως κύριο σημείο του νέου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θεωρούμε και προωθούμε την συμμετοχή και των φυσικών προσώπων, διατηρουμένης όμως της ‘’πρωτοκαθεδρίας΄΄ των νομικών

προσώπων, τα οποία κατά κοινή ομολογία – παρά τις υπαρκτές ενστάσεις για την απήχηση τους και το εύρος της βάσης τους στην ομογένεια- αποτελούν την ‘’σπονδυλική στήλη’’ του Ελληνισμού».

Ο κ. Σκανδαλάκης πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλες διαφορές μικρότερης ίσως σημασίας. «Αλλά επιτρέψτε μου να παρουσιάσω στους ομογενείς αναγνώστες σας τις δικές μας θέσεις:

Εμείς, είπε, εισάγουμε στο ΣΑΕ και τον τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προοπτική συμμετοχής.foto1_361655284_1

Δίνουμε τη δυνατότητα στο ΣΑΕ να ευρίσκει πόρους, άρα να υποστηρίζει και ένα μεγάλο εύρος δράσεων, και από Διεθνείς Οργανισμούς.

Διατηρούμε το απαραίτητο όργανο της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη τα επταμελή Συντονιστικά Συμβούλια (49), επτά εκπρόσωποι από κάθε Περιφέρεια (49), τα μέλη της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής (7) και δύο εκπρόσωποι της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ.

Στο Προεδρείο του ΣΑΕ συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος της ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, για προφανείς λόγους. Το αυτό ίσχυε και με τον προηγούμενο νόμο. Και χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε), όπως αυτοί αρμοδίως ορίζονται.

Εισάγεται ο θεσμός των Περιφερειακών και της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής (άπασες επταμελείς)

Τονίζεται ό ρόλος της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την υποχρέωση κοινοποίησης των εκθέσεων κ.λπ. του ΣΑΕ στον επικεφαλής της.

‘’Απογαλακτίζεται’’ το ΣΑΕ από την Ελληνική Πολιτεία και καθίσταται πλήρως αυτόνομο, αυτοδύναμο και αυτοχρηματοδοτούμενο, καθορίζοντας το ίδιο τις εσωτερικές διαδικασίες των Οργάνων του με δικούς του –ομοιογενείς- Κανονισμούς Λειτουργίας”.

Ρωτήσαμε εάν στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα προχωρήσει και θα καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ.

«Θα το είχαμε καταστήσει ήδη νόμο του κράτους εάν δεν αντιδρούσαν ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς ναι, θα προχωρήσουμε.»

Ρωτήσαμε για την ψήφο των Αποδήμων, τι θα κάνει η ΝΔ;

“Για μας η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων από εκεί όπου ζουν, αποτελεί προτεραιότητα. Και αυτό το έχουμε αποδείξει. Είμαστε το μόνο κόμμα που ως κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την λεγόμενη ψήφο των Αποδήμων, από πολλά έτη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, δια της ψηφίσεως σχετικού εκτελεστικού νόμου, με τη συναίνεση των 2/3 της Βουλής, παροχής δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ελληνισμός της διασποράς μπορεί και πρέπει να έχει τη δική του φωνή και εκπροσώπηση!. Τελεία και παύλα!”

Για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση των αποδήμων Ελλήνων ο κ. Σκανδαλάκης επεσήμανε: Mια από τις πρώτες αποφάσεις

της κυβέρνησης ήταν η αναστολή των διατάξεων του νόμου 4027, έως το 2017, οι οποίες στην ουσία «έκλειναν» τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Επιδίωξή μας είναι ένα νέο ρεαλιστικό, εθνικό, θεσμικό πλαίσιο, με την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Αναλύοντας την πολιτική της ΝΔ τόνισε ότι “ κεντρικός” μας στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη γλώσσα μας, τη παράδοση και το πολιτισμό μας στα Ελληνόπουλα όλων των γενεών και να δημιουργήσουμε ένα νέο κίνημα Φιλελληνισμού”.

Κατά τη ΝΔ αυτό θα επιτευχθεί με τις ακόλουθες ενέργειες:

“1. Δημιουργία ενός και μόνο φορέα που έχει την ευθύνη χάραξης και άσκησης της πολιτικής για την Ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό.

2. Άμεση ένταξη της εξ΄αποστάσεως εκπαίδευσης στην εθνική στρατηγική, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

3. Αξιοποίηση και προώθηση όλων των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών – σπουδαστών – φοιτητών.

4. Θεσμοθέτηση θερινών σχολείων με υπερεντατικά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας για ομογενείς και φιλέλληνες.

5. Εντονότερη συνεργασία με όλα τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και τις αυτοκέφαλες εκκλησίες για τη στήριξη της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.

6. Δημιουργία βαθμίδων πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. ( Γνώση – Διδασκαλία ) και δημιουργία ταχύρυθμων τμημάτων εκμάθησης και διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας από ομογενείς ( Δημιουργία μητρώου ομογενών εκπαιδευτικών)

Ανάγκη πρόσθετης επιμόρφωσης ομογενών διδασκόντων, που θα στηρίξουν σε βάθος χρόνου την ελληνόφωνη εκπαίδευση..

7. Συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την δίγλωσση εκπαίδευση με την ένταξη των Νέων Ελληνικών, σε σχολεία που συγκεντρώνουν μικρό ή και μεγάλο αριθμό Ελληνοπαίδων.

8. Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ο προσανατολισμός συμπυκνώνεται στην προώθηση και στήριξη των Ελληνικών εδρών στα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.”

Άλλες ρυθμίσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα της ΝΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό, είναι:

“Η καθιέρωση του μητρώου των αποδήμων Ελλήνων με την καταγραφή όλου του ομογενειακού δυναμικού της πατρίδας μας.

Η Διεύρυνση των υπηρεσιών των Προξενικών καταστημάτων με προσθήκη σε αυτά ΚΕΠΑ, που θα επιλύουν άμεσα και γρήγορα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά , επενδυτικά, στρατολογικά κ.α. προβλήματα.

Η Σύνδεση όλων των παραπάνω με το ΚΕΠΑ, που εδρεύει στο Υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί δημιούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ με αναβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων του τελευταίου.

Ο Εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση των πρεσβειών και προξενείων μας στο εξωτερικό”.

Στο θέμα: Απόδημοι Έλληνες και Εκκλησία ο κ. Σκανδαλάκης απέδωσε βαρύνουσα σημασία στον πολυδιάστατο χαρακτήρα των Πατριαρχείων, κάτι που “ οδηγεί στην πολύπλευρη ανάληψη πρωτοβουλιών και στο συντονισμό ενεργειών, με στόχο την άμεση, ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία και

συνεργασία του ΥΠΕΞ με τα Πατριαρχεία. Επίσης συνεργασία με τους εκκλησιαστικούς φορείς για την επικοινωνία και επίλυση των προβλημάτων.

Η εκκλησία αποτελούσε πάντα τον συνδετικό κρίκο της ομογένειας με την πατρίδα”.

Το φορολογικό αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια πηγή δυσαρέσκειας εκ μέρους των Αποδήμων. Ρωτήσαμε τον κ. Σκανδαλάκη αν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο θέμα αυτό.

«Ήδη έχει υπάρξει πρόοδος σ΄αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Μέσα από διάλογο με τους αποδήμους, σε λίγο χρονικό διάστημα πολλά αιτήματα του Απόδημου Ελληνισμού σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας για φορολογικές ρυθμίσεις (Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό), έγιναν αποδεκτά από την Κυβέρνηση και με ειδικές τροπολογίες και εφαρμοστικούς νόμους, δόθηκε, μια πολύ ικανοποιητική λύση.

Ο απόδημος Έλληνας πλέον μέσω της ιστοσελίδας http://www.publicrevenue.gr/kpi/public/archive/3062/ μπορεί να βρεί συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες (ανακοινώσεις, νόμους, ΦΕΚ, ΠΟΛ, κλπ) που αφορούν στη φορολογία κατοίκων εξωτερικού».

Πέραν τούτων, στο πρόγραμμα της ΝΔ συμπεριλαμβάνεται “η καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου, όπως ισχύει και για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες. Δεν θα προστεθεί επιπλέον φόρος στις συντάξεις και στα άλλα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό για όσους διαμένουν πλέον στην Ελλάδα”.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης, θα υπάρξει “σαφές θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών για την σύσταση, επέκταση και επιδότηση των εταιρειών. Προτείνεται η σύσταση ειδικού φορέα για την αξιοποίηση των επενδύσεων των ομογενών στην Ελλάδα”

Για τον τουρισμό ο κ. Σκανδαλάκης κάλεσε τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, με την σωστή ενημέρωση και αξιοποίηση να συμβάλουν στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με παράλληλα αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων για τον πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιατρικό-ιαματικό τουρισμό κτλ.

Ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ, προχώρησε σε σχολιασμό της γενικότερης πολιτικής κατάστασης, αλλά και των δημοσκοπήσεων που φέρουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ:

“Πεποίθηση μου είναι, είπε, ότι η πρώτη θέση δεν έχει κριθεί γιατί α) η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα από τις έξη, επτά και οκτώ μονάδες έχει πέσει κάτω από τις τρείς β) η πλειοψηφία των αναποφάσιστων κινείται ιδεολογικά και πολιτικά κοντά στην Νέα Δημοκρατία και γ) μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται αφενός η ασάφεια, η γενικολογία και η αβεβαιότητα των θέσεων του Σύριζα και αφετέρου αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν δρομολογήσει, την ασφαλή πορεία της εξόδου από το μνημόνιο, την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων”.

Εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο φόβο, είπε:

“Το φόβο τον προκαλεί η εσκεμμένη τακτική του Σύριζα να μην απαντά συγκεκριμένα σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την πορεία της Ελλάδας, για παράδειγμα ποτέ κανένα κόμμα,

που διεκδικεί την εξουσία, δεν έχει πει ότι θα αμφισβητήσει τις συλλογικές γενικές συμβάσεις που έχει υπογράψει και έχουν δεσμεύσει τη χώρα. Αυτό προκαλεί μεγάλο πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει ευθέως και να πει ότι θα σεβαστεί αυτές τις συμβάσεις, επιμένει να διατηρεί αυτή την ασάφεια και με γενικόλογες απαντήσεις να προκαλείται φόβος παντού”.

Καταλήγοντας ο κ. Σκανδαλάκης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα προς τον Απόδημο Ελληνισμό:

” Στις εκλογές της 25η Ιανουαρίου, ο Ελληνικός λαός θα διαλέξει: ανάμεσα στην Ανάπτυξη με τ”ην Ευρώπη, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, ή στη στασιμότητα και στη χρεοκοπία, ανάμεσα στο αύριο που το μπορεί και που του αξίζει ή στο χθες.

Και θα διαλέξει σωστά. θα διαλέξει:

Τομές, Μεταρρυθμίσεις, Ανταγωνιστικότητα Παντού, Ανατροπές παντού!

Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί οριστικά. Η Νεα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές Και η Ελλάδα της Ανάπτυξης θα νικήσει”.